Pınar Aydınlar’dan yeni albüm: Gidenlerimiz Bêkes’lere

ZEYNEP KURAY

Halk müziği sanatçısı Pınar Aydınlar yeni albümü “Gidenlerimiz Bêkes’lere”i ücretsiz halk konseriyle tanıttı. Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konser öncesi BirGün’e konuşan Aydınlar, Cizre’de vahşet bodrumunda hayatını kaybeden Orhan Tunç ‘un oğlu Bêkes’e ve tüm gidenlere adandığını söyledi. Sur’da, Cizre’de olduğu gibi Karadeniz’de, Ege’de yürekleri parçalanmış insanlar olduğunu vurgulayan Aydınlar, “Bêkes umudun toprağa kök salmasıdır” dedi.

İber Müzik’ten çıkan albümün yönetmenliğini İsmail İlknur yaparken, sanatçı Pınar Aydınlar’a Niyazi Koyuncu, Yılmaz Çelik, Kutsal Evcimen, Sezar Avedikyan, Pakrat Estukyan gibi bir çok isim şiir ve besteleriyle destek verdi.

Albümü için konserde konuşma yapan Aydınlar şunları söyledi: “Ablukaların gözü, kulağı, dili olan Mehmet Tunç’un ardından Cizre sokaklarının dilsiz kalmasıdır gidenlerimiz. Kadim toprakların barış elçisi’nin Sur´la ölümsüzleşmesidir gidenlerimiz. Göğsünü siper eden kadınların Rojava’yı yaratmasıdır gidenlerimiz. Carettepe’de özgürce koşma hayali kuran küçük Laz kızının, zorla evlendirilmek istenen Ermeni genç kızı Gulo’nun, İbrahim’lerin, Haydar’ların, kent meydanlarındaki Ertuğrul’ların, darağaçlarına gülümseyerek gidebilen Hıdır ve İlyas’ların horonla, govendle, halayla, semahla, barla buluşmasıdır gidenlerimiz. 1978 sonrasında ikinci kez kanatılan Maraş Teroların gelincik tarlalarıdır gidenlerimiz. Toprağa düştüğü gün Orhan Tunç´un toprağa kök salmasıdır oğlu Bêkes’in. Hep çocuk kalan ve çocuk kalacak olan bedenlerdir Bêkesler”.

Cumartesi Anneleri, Munzur Çevre Derneği, HDP, Cumartesi Anneleri, İHD, TAYAD’lı Ailelerin, Gezi Şehit ve Gazileri Platformu’nun katıldığı konserde sahneye mavi fistanla çıkan Aydınlar seslendirdiği Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Zazaca ve Hemşince eserlerle herkesi büyüledi. Faşizme, HES’lere karşı direnen herkesi selamlayan Aydınlar, albümde yer alması engellenen “Cizre’nin Sokakları” adlı eserini de alkışlar eşliğinde seslendirdi.
Ayrıca gecede cezaevinde bulunan HDP Genel Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın mesajı da okundu.