Cemal Metin Avcı’nın katlettiği Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin, kızının katilinin cezasının indirilmesine isyan etti. Gültekin, "Bu caniye mükâfat gibi ceza verildi. Yeter! diye bağırmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Pınar Gültekin’in babası: "Caniye mükafat gibi ceza verildi, 'Yeter' diye bağırmak istiyorum"
Fotoğraf: AA

Muğla'da Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı isimli erkeğe verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 'haksız tahrikle' 23 yıla indirilmesine ilişkin tepkiler devam ederken baba Sıddık Gültekin, "Yeter! diye bağırmak istiyorum" dedi.

Muğla'da 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri gerekçesiyle suçlanan kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın yargılandığı davanın 13'üncü duruşması, Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.

Karar çıkan duruşmada mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar vermişti.

“Kararı düşündükçe kafayı yeme noktasına geliyorum” diyen Pınar’ın babası Sıddık Gültekin, Milliyet’e konuştu.

Baba Gültekin, kararı verenlere “Kızımın tüm yaşadıkları ve verilen kararlar hakkında konuşacak o kadar çok şey vardı ki... Bunları kamuoyunun vicdanına bıraksam daha iyi olur. Babası olduğum için belki sağlıklı düşünmediğimi ve olayı hep kendi açımızdan tarafsız değerlendirmediğimizi düşünecekler. Ancak şöyle de bir gerçek var, kızımın tüm yaşadıkları belgelerle birlikte ortada ve dosyada tahrik ile ilgili bir delil görmedik. Ortada bir tahrik yokken bu neyin indirimi, tahrik olmayan bir durumda nasıl indirime gidiliyor?” diye sordu.

"KIZI DİRİ DİRİ YAKILMIŞ BİR BABAYIM"

“Kızı diri diri yakılmış bir babayım” diyen Baba Sıddık Gültekin, şunları dedi:

“Bu kararları verenler, kendilerini benim yerime çok değil sadece beş dakika koysunlar, eminim ki verecekleri tepkiler benimkinden fazla olur. Biz bu caninin ağırlaştırılmış müebbet ve ağırlaştırılmış müebbettin dışında 10-15 yıl daha ceza almasını bekliyorduk ancak mükafat gibi ceza verildi. Bunu hangi vicdan kabul eder? Bu ülkede kanun, adalet varsa herkese eşit uygulansın. Adalet bir gün bu kararları verenlere de lazım olacak.

Kızımın artık gelmeyeceğini çok iyi biliyorum. Artık tüm mücadelem Türkiye’deki kadınlar için. Bundan sonra şiddet gören, yok sayılan, öldürülen kadınlar için mücadelemi sürdüreceğim. Kızımın ölümünden sonra şunu çok daha iyi gördüm, kadınları katleden canilerin hepsi aynı klasik ifadeleri veriyor. ‘Erkekliğime laf etti’, ‘Aldattı’, ‘Barışma teklifini kabul etmedi’... Bu ve bunun gibi ifadeler. Bunlarla mücadele edeceğim.”

"BU MU ADALET?"

Sıddık Gültekin, eşi Şefika Gültekin hakkında da duruşmada söylediği sözler nedeniyle tehdit ve hakaret suçlamasıyla 4 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenmesiyle ilgili ise şunları söyledi:

“Kızı diri diri yakılmış bir anne, kızının yaşadıklarından dolayı duruşma salonunda isyan ediyor. Ceza alıyor ve Ekim’de mahkemesi var. Diğer taraftan caninin kardeşi ve diğer tüm aile bireyleri beraat etti. Bu mu adalet? Bu durumu verilen bu kararları düşündükçe kafayı yeme noktasına geliyorum. Sesim çıktığı kadar ‘Yeter!..’ diye bağırmak istiyorum.”

***

NE OLMUŞTU?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020'de Akyaka Mahallesi'nde yalnız yaşadığı evinden ayrılmış, aynı gün ablasıyla telefonla görüştükten sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Ailesinin Akyaka Jandarma Komutanlığına kayıp ihbarında bulunması üzerine başlatılan çalışmada Gültekin'i tanıyan kişilerin listesi çıkarılmış ve bölgedeki güvenlik kamerası kayıtları incelenerek görgü tanıklarının ifadelerine başvurulmuştu.

Şüphe üzerine gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, ilk ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmese de deliller ortaya konunca bir süre arkadaşlık yapıp ayrıldığı Gültekin'i bağ evinde öldürdüğünü, cansız bedenini yaktıktan sonra varille Gülağzı mevkisindeki ormanlık alana attığını itiraf etmiş ve tutuklanmıştı.

ERDOĞAN, 'HAK ETTİĞİ CEZAYI ALACAĞINDAN ŞÜPHEM YOKTUR' DEMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pınar Gültekin'in katledilmesinin ardından bir açıklama yayınlamış, "Pınar Gültekin'i katleden caninin hak ettiği en ağır cezayı alacağından şüphem yoktur" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, "Dün bir cani tarafından hunharca katledilen Pınar Gültekin’in acısı bizleri kedere boğdu. Kadına karşı işlenen tüm suçları lanetliyorum. Bu canilerin ve işledikleri bu rezil cinayetlerin bizim medeniyetimizde de anlayışımızda da yaşantımızda da tek bir kum tanesi kadar yeri ve bahanesi yoktur, olamaz. Hep birlikte bu şiddete karşı duracak, bunları millet olarak yeneceğiz. Pınar Gültekin’i katleden caninin hak ettiği en ağır cezayı alacağından şüphem yoktur. Davanın bizzat takipçisi olacak, bir daha asla yaşamak istemediğimiz kadına şiddetin son bulması için Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Pınar Gültekin’e rahmet, kederli ailesine, arkadaşlarına, sevenlerine sabır diliyorum" demişti.