Google Play Store
App Store

Cemal Metin Avcı’nın öldürdüğü 27 yaşındaki Pınar Gültekin’in davasında karar çıktı. Katil Avcı’ya verilen ceza ‘haksız tahrik’ indirimiyle 23 yıla düşürüldü. Gültekin ailesi karara “Adalet ölmüş” sözleriyle tepki gösterirken Av. Epözdemir, “Kurgu savunmaya itibar edip haksız tahrik indirimi uyguladılar” dedi.

Pınar Gültekin'in katiline 'haksız tahrik' indirimi: Utanç verici karar
Fotoğraf: AA

Dilara ŞİMŞEK

Her gün en az 1 kadının öldürüldüğü, faillerin cezasızlıktan güç aldığı ülkede erkek yargı yine skandal bir karara imza attı. Muğla'da üniversite öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı'nın, 'canavarca hisle, eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme' suçundan yargılandığı davada karar çıktı. Katil Cemal Metin Avcı’ya, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak ceza ‘haksız tahrik’ indirimiyle 23 yıla düşürüldü. Gültekin Ailesi'nin avukatı Rezan Epözdemir, karara tepki göstererek "Bugün burada hukuk ölmüştür, adalet ölmüştür. Sanık sadece 14.5 yıl hapis yatacak" dedi. Avukat Alev Öztürk ise “Erkek adalet kendisini gösterdi” diyerek karara itiraz edeceklerini kaydetti.

16 Temmuz 2020 yılında öldürülen 27 yaşındaki Pınar Gültekin davasının 13'üncü duruşması, Muğla 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Cemal Metin Avcı, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıklar Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı, Gültekin'in babası Sıddık ile annesi Şefika Gültekin ile taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Karar çıkan duruşmada mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, ‘cinayete yardım ve delilleri karartmak’tan yargılanan kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verdi.

ERKEK ADALET

Avukat Öztürk, "Erkek adalet kendisini gösterdi" diyerek BirGün’e kararı şu sözlerle değerlendirdi: "Tasarlayarak öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet verildi ama bunu ağır tahrik altında işlediğine kanaat getirdi mahkeme. İndirim yaptı bu nedenle. 13. duruşma ve 13 duruşmadır mahkeme heyetinin tutumu kendisini gösteriyordu. Dosyada tahrik indirimine dair somut delil yok. Sanığın ilk duruşmadaki savunmasında bugüne kadar iddia ettiği 'tehdit edildim, şantaja uğradım' söylemlerini çürüten beyanları oldu. Tahrik altında işlemediğini itiraf etti. Buna rağmen haksız tahrih indirimi uygulandı. Erkek adalet kendisini gösterdi. İstinaf Mahkemesine, Bölge Adliye Mahkemesine gideceğiz; kararı onaylarsa Yargıtay'a gideceğiz. Yargıtay da onarsa Anayasa Mahkemesi, sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz. Kadın cinayetleri davalarında bu silsileyi yaşıyoruz maalesef." Gültekin'in babası Sıddık Gültekin, Tele1 yayınında "Karşı taraf maddiyat açısından daha güçlüydü. Türkiye'de adalet yok, ölmüş. Verilen cezayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Cumhurbaşkanı hani bu işin takipçisi olacaktı? Bu, Dolmabahçe'de kadın cinayetlerine karşı verilen iftar yemeğine benzemez. Artık diyecek bir şey bulamıyoruz. Böyle adalet mi olur? Bir üniversite öğrencisini diri diri yakan birine 23 yıl ceza verilir mi? Ben artık isyan ediyorum, isyanım öyle büyük olacak ki 10 yıl herkes tarafından konuşulacak" diye konuştu.

KABUL ETMİYORUZ!

Pınar Gültekin'in annesi Şefika Gültekin ise cezayı kabul etmediklerini vurguladı: "Hak, hukuk, adalet bu değil. Adalet Bakanı'na, Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. Benim kızımı diri diri yaktılar. Bütün dünya görsün, böyle olmaz. Bu cezayı kesinlikle kabul etmiyoruz."

***

Kadın örgütlerinden tepki

Karar, sosyal medyada yankı uyandırdı, kadın örgütleri tepki gösterdi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Canan Güllü, şunları kaydetti: “Aklın durağanlaştığı bir dönem artık. Hakimlerin verdikleri karara şaşırmaktan öte dumura uğrayan bir beyinle karşılaşıyoruz. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor. Bu kararları veren hakimlerin de artık aklını başına toplaması gerekiyor. Bu kadın bir kere değil, canlıyken, yakılarak, boğularak, darp edilerek katledilmiştir. Sonra da onun ahlakı ve namusu üzerinden kastedilerek katledilmiştir. Bir dava öncesi hayatımızı yaşarken bir de dava sonrasında öldürülüyoruz. Yetti artık."

1 Temmuz 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla çekilmesinden bu yana 500 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Cemal Metin Avcı’ya verilen haksız tahrik indirimi bize sadece İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararından sonra artık bu davaların nasıl seyredeceğine dair fikir verdi” dedi ve ekledi:

“Haksız tahrik indirimi diye bahsedilen erkekleri kollama, onurlarını yüceltme, zayıflıklarını örtme tam bir erkeklik indirimi olarak karşımızda duruyor. Pınar Gültekin’i böylesi vahşetle öldüren biri bile bu indirimi alıyorsa tüm toplumun gözü önünde bu nice kadının ölümünü meşrulaştıracak.”

***

Katillere indirim

•Ankara’da evli olduğu 43 yaşındaki Sibel Köksal’ı 2 Eylül 2020’de katleden İbrahim Köksal’a tahrik indirimi uygulayan mahkeme, yalnızca 22 yıl hapis cezası verdi. Sanık, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” suçundan da 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

•Kocaeli'de 2013 yılında Hayriye Tan'ı öldüren, Hacı Osman Tan'ın 9 yıllık yargılama sürecinde karar Yargıtay tarafından 3 kez bozuldu. 19 Ocak'ta görülen duruşmada mahkeme, Hacı Osman Tan'ın cezasına ‘iyi hal’ indirimi uyguladı. Mahkeme heyeti, katilin mahkeme sürecindeki davranışlarını gözeterek cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından, müebbet hapis cezasına indirilmesine hükmetti.

•İstanbul Üsküdar'da 2017 yılında Asiye Aykan'ı öldüren, Mehmet Yılmaztürk'ü de ağır yaralayan sanık Yılmaz Aykan yerel mahkemece ‘Eşi kasten öldürmek’ suçundan müebbet ile 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kasım 2021’de yeniden yapılan yargılamada sanık Yılmaz Aykan haksız tahrik indirimleriyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

•Eskişehir'de 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen, öldürülen Ayşe Tuba Arslan’ın katili Yalçın Özalpay’a de haksız tahrik indirimi uygulandı. Özalpay "tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ve "iyi hal" ile "haksız tahrik indirimi" de uygulanmamıştı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi ise sanık katil Özalpay'a "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, katliamın "haksız tahrik" altında işlendiğine hükmederek, cezayı 24 yıla indirdi.

•Konya'da 2016’da Sadife Yüzer’i öldüren Ali Rıza Yüzer’in cezasına ‘erkek adalet indirimi’ uygulandı. Katil Yüzer’in suçu ‘haksız tahrik’ altında işlendiğini belirten mahkeme cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi. Heyet, ‘iyi hal’ indirimi uygulayarak cezayı 23 yıla düşürdü.

•Yozgat’ta 2020 yılında evli olduğu Halime Yüksel’i öldüren Mustafa Yüksel’e çifte indirim yapıldı. Yüksel’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken bu ceza ‘haksız tahrik’ nedeniyle 20 yıla indirildi, ardından ‘cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkisi’nden dolayı bir indirim daha yapıldı. Ceza 16 yıl 8 aya düşürüldü.

***

NE OLMUŞTU?

Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020'de kayboldu. Soruşturma kapsamında 5 gün sonra gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, bağ evinde Gültekin'i vahşice katlettiğini itiraf etti. Avcı, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme' suçundan tutuklandı. Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı'nın telefon sinyallerinden ağabeyiyle aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edildi.

Davanın 24 Ocak 2022'de görülen 9'uncu duruşmasında savcı, mütalaasını açıkladı. Savcı, Pınar Gültekin'in hayattayken yangına maruz kaldığının oy birliğiyle kabul edildiğini belirterek, Cemal Metin Avcı'nın 'canavarca hisle öldürme' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mertcan Avcı'nın da 'suç delillerini gizleme ve değiştirme eyleminde bulunması', Cemal Metin Avcı'nın eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan, annesi Ayten ve babası Selim Avcı'nın da 'suç delillerini yok etmek ve gizlemek' suçlarından cezalandırılmasını istedi. Mertcan Avcı, 21 Şubat'ta 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirakten tutuklandı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cenk Düzgün tarafından hazırlanan iddianamede, Mertcan Avcı'nın, Gültekin'in bulunduğu varildeki yangını önleyecek ve ağabeyini engelleyecek hiçbir eylemde bulunmadığına yer verilerek, 'canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme suçuna iştirak'ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

ANNE HAKKINDA DAVA

Cemal Metin Avcı’ya, 14 Şubat’ta görülen davanın 10’uncu duruşmasında, hakarette bulunduğu gerekçesiyle anne Şefika Gültekin hakkında, savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, 4 yıl 4 ay hapis istendi. İddianame, mahkeme tarafından kabul edilerek, anne Gültekin hakkında kamu davası açıldı.Davanın 16 Mayıs’ta görülen 12’nci duruşmasında savcı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Savcı, mütalaasında Cemal Metin Avcı’nın ‘canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürmek’ten, kardeşi Mertcan Avcı’nın da ‘canavarca hisle ve eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme suçuna iştirak’ten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.