Pınar Gültekin cinayeti davasında bugün karar bekleniyor. Muğla Adliyesi’ndeki duruşmayı çok sayıda kadın örgütü izliyor. Kadınlar, hem Gültekin hem de katledilen tüm kadınlar için adalet istiyor.

Pınar için adalet!

HABER MERKEZİ

Muğla’da 1,5 yıl önce 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ile yakınlarının yargılandığı davada sona gelindi. Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek 10’uncu duruşmada karar çıkması bekleniyor. Adalet isteyen kadın örgütleri, tüm kadınları davayı sahiplenmeye çağırdı. Kadınlar ayrıca Sevgililer Günü dolayısıyla bugün birçok ilde sokaklarda olacaklarını duyurdu.

HAYATI SORGULANDI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi Pınar Gültekin 16 Temmuz 2020’de kayboldu. Cinayetle 21 Temmuz 2020’de gözaltına alınan Cemal Metin Avcı, Pınar’ı boğarak öldürdüğünü, cesedini bağ evindeki varile koyup yaktığını, üzerine de beton döktüğünü söyledi. Avcı’nın gösterdiği yerde, Pınar’ın yanmış cesedine ulaşıldı.

Pınar Gültekin’in ailesi için dava süreci zorlu geçti. Ailenin ve avukatların mücadelesi sonucu Avcı’nın yakınları da sanık sandalyesine oturtuldu. Katilin tehdit-şantaj iddiaları üzerine mahkeme kadının iki yıllık yazışmalarını, mesajlarını, görüntülerini ve paylaşımlarının tamamını görmek istedi. Bunun için aylar boyunca ABD’den Pınar’ın telefonunun şifresi beklendi. Böylece vahşice katledilen genç kadının özel hayatı tartışmaya açıldı. Sonunda şifre geldi, telefon açıldı, hiçbir şey bulunamadı.

SAVCI MÜTALAA VERDİ

Davanın geçen ay görülen 9’uncu duruşmasında mütalaasını veren savcı, tutuklu sanık Cemal Metin Avcı için ‘canavarca hisle öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. Mütalaada Avcı’nın tutuksuz yargılanan annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, kardeşi Mertcan Avcı, eski eşi Eda Karagün ve iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın da suç delillerini gizleme, yok etme ve değiştirme suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

Duruşmada ayrıca Adli Tıp Kurumu’ndan istenen ek rapor okundu, bu rapor Pınar Gültekin’in hayattayken yakıldığını teyit etti. Sanık avukatlarının bir rapor daha istenmesi yönündeki taleplerini reddeden mahkeme, taraflara mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için süre vererek davayı bugüne erteledi.

Bugünkü duruşmada karar bekleniyor. Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadın Meclisleri, Kampüs Cadıları, Yeni Demokrat Kadın’ın da aralarında olduğu çok sayıda kadın örgütü, saat 14.00’te başlayacak duruşmayı takip edecek. Duruşmadan yarım saat önce adliye önünde bir araya geleceklerini duyuran kadın örgütleri, sanıkların hak ettiği cezayı alması için herkesi davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Öte yandan Antalya Kadın Platformu, “Katledilen kız kardeşimiz Pınar için, 14 Şubat’ta ‘Öldüren sevgi istemiyoruz’ demek için saat 18.30’da Attalos Meydanı’ndayız” açıklaması yaptı. Kadın Savunma Ağı üyeleri de Ankara Çankaya Belediyesi önünde dün eylem yaparak, “Olmaz olsun eşitsiz aşk, biz hayatı istiyoruz. Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun” dedi.

İstanbul’da ise kadınlar bugün saat 19.30’da Kadıköy’de eşitsiz aşka, eşitsiz hayata karşı eylem yapacak. Kadınlar Birlikte Güçlü’den yapılan çağrıda “Aşk eski bir yalan, Adem’le Havva’dan kalan! Yasak elmanın tadına hep beraber bakmak için Kadıköy Khalkedon’dayız. Eşitsiz bir aşka, eşitsiz bir hayata karşı ses çıkarıyoruz” dendi.