Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i vahşice katleden Metin Cemal Avcı’ya haksız tahrik indirimi uygulanarak verilen 23 yıl hapis cezası kararını İstinaf bozdu. İlk duruşma 15 Şubat’ta görülecek.

Pınar’ın davası tekrar görülecek
Pınar Gültekin henüz 27 yaşındaydı.

İlayda KAYA

Muğla’da, üniversite öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin’i vahşice katleden 32 yaşındaki Cemal Metin Avcı’nın ‘canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme’ suçundan yargılandığı davada ‘haksiz tahrik indirimi’ uygulanarak verilen 23 yıl hapis cezası kararıyla ilgili gelişme yaşandı. 3 sene önce öldürülen Gültekin’in ailesinin kararı İstinaf’a taşıması üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Mahkemesi, davanın yeniden görülmesine karar verdi.

VİCDANLI HÂKİM İSTİYORUZ

Pınar Gültekin davasının yeniden görülecek olmasıyla ilgili BirGün’e konuşan Pınar Gültekin’in babası Sıddık Gültekin “Baştan beri çok hukuksuz kararlar verildi. Biz hep itirazlarda bulunduk. Sesimizi duyanlar oldu ve itirazımız kabul edildi. Mahkeme bozuldu. 15 Şubat saat 10’da İzmir Bölge Mahkemesi’nde duruşma görülecek. Umuyoruz ki ilk duruşmadan suçlular cezalarını çeksin. Karar biraz daha içimize su serpti ama hep üzgünüz. Umarım vicdanlı insanlar bu yargılamayı yapar da suçlular cezasını çeker” dedi.

Cemal Metin Avcı’nın cezasında indirim uygulanmasını da eleştiren Sıddık Gültekin “Ortada indirilecek bir ceza yoktu. Benim kızımı katlettiler. Diğer sanıklar da beraat ettiler. Biz çok üzüldük çok yaralandık. Adalete güvenimizi zedelediler. Eğer İstinaf adil bir şekilde süreci işletmezse daha çok inancımızı kaybedecekler. Benim kızım yakıldı. Bunun indirimi mi olur? Bedeli 23-24 sene mi? Bu hiçbir ülkede kabul edilemez. Ben hâkim değilim ama o kişinin ailesiyle beraber yüksek bir ceza alması gerektiğini biliyorum” diye konuştu.

Baba Sıddık GültekinBaba Sıddık Gültekin

TÜM ÇOCUKLAR PINAR’DIR

“Bugün biraz umudumuz yeşerdi” diyen Sıddık Gültekin, şöyle konuştu: “İyi hâkimler bitmemiş. Benim artık gayem sadece kızım değil. Benim artık mücadelem ülkemizdeki tüm kızlar için. Bütün kadınlar benim annemdir, tüm kız çocukları Pınar Gültekin’dir. Eğer gereken doğru cezalar verilmezse günde onlarca kadın öldürülür. Yarın bir af çıkar yine bu kişiler dışarda dolaşır. Biz yine cinayetleri durduramayız. Umut ediyorum ki yetkililer; tüm istismarcılara, katillere ve saldırganlara gün yüzü göstermesin” dedi.

HUKUKA AYKIRILIK

Avukat Dr. Rezan Epözdemir de katıldığı bir televizyon programında şu ifadeleri kullandı: "İzmir Bölge Adliyesi Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, istinaf talebini esastan reddetmemiş. Karardaki hukuka aykırı olan hususların ancak duruşma açılması ve yeniden yargılama yapılması suretiyle giderilebileceğini hükmetmiştir. Bu yönüyle 15 Şubat tarihine bir duruşma günü verilmiştir. Şayet kararın hukuka uygun olduğu düşünülseydi istinaf talebi esastan reddedilebilecekti. Fakat mahkemenin gerekçesinde de vurguladığı üzere karardaki hukuka aykırılıkların yeniden yapılacak yargılama ile düzeltilebileceği belirtildi. Bu son derece önemli bir gelişmedir. Biz adaletin tecelli edeceğini düşünüyoruz. Sonuna kadar hukuki mücadelemiz devam edecek." Davanın ilk duruşması 15 Şubat’ta görülecek.

Katil Cemal AvcıKatil Cemal Avcı

***

NE OLMUŞTU?

Pınar Gültekin’i katlettikten sonra yakalanarak adliyeye sevk edilen Cemal Metin Avcı, “canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme” suçundan tutuklanmıştı. Avcı’nın kardeşi Mertcan Avcı’nın telefon sinyallerinden ağabeyiyle aynı zamanda bağ evinde olduğu tespit edilmişti. Gözaltına alınan Mertcan Avcı da tutuklanmış ve duruşma sırasında tahliye edilmişti. Yapılan yargılama sonunda Avcı’ya önce ağırlaştırılmış müebbet hapis vermiş ardından haksız tahrik indirimi uygulayıp, cezayı 23 yıla düşürmüştü. Mahkeme, Avcı’nın annesi, babası ve kardeşinin beraatına karar vermişti.