Barış Gelini’nin kamerasındaki gerçekler 12 yıl sonra ‘Barış Gelini: Pippa Bacca’ ismiyle film oldu. Filmin yönetmeni Simone Manetti, Pippa Bacca’nın hikâyesini anlatmanın kendisi için bir görev olduğunu söylüyor

Pippa’nın hikâyesini anlatmak bir görevdi

ÖYKÜ ÖZFIRAT

Barış Gelini olarak bilinen İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualino di Marineo tüm dünyanın tanıdığı ismiyle Pippa Bacca ve arkadaşı Silvia Moro, 8 Mart 2008’de ‘Barış Gelini’ adını verdikleri proje kapsamında şiddetin hakim pippa-nin-hikayesini-anlatmak-bir-gorevdi-737142-1.olduğu ülkelere barış ve sevgi mesajı vermek için yola çıkmışlardı. Çeşitli ülkelerin ardından Türkiye’ye geldikten sonra tek başına yaptığı “otostop çekerken” ortadan kaybolan İtalyan sanatçı tecavüze uğradı ve öldürüldü. Aradan geçen 12 yılın ardından İtalyan yönetmen Simone Manetti, Pippa’nın kamerasındaki gerçekleri de kapsayan ‘Barış Gelini: Pippa Bacca’ isimli filmiyle yakında seyirci ile buluşacak. Film üzerine yönetmen Simone Manetti ile konuştuk.

►Pippa Bacca hakkında film yapma fikri nereden geldi?

Pippa hakkında bir film yapma arzusu, 2018 yazında ortak yazar Gianluca Perilli'nin bana onun hikâyesini anlatmasından sonra içgüdüsel olarak doğdu. Anılarım, kesinlikle haber hikâyesi nedeniyle, daha fazla bilgi edinmek için kontrol edilemeyen bir dürtü ile yeniden ortaya çıktı. Bu unutulmuş hikâyeye daldıktan sonra, en önemli şeyin haber hikâyesinden sonra Pippa Bacca'nın ölümünden başlamak, ancak hayatını, sanatını ve sevincini anlatmak olduğunu anladım. Benimki hayat hakkında bir film ve aynı zamanda hafızanın çözülmesini önlemek için bir eylem isteğiydi. Hikâyeler, insanlar ve mesajlar sadece söylenirlerse vardır. Pippa’nın hikâyesini ve şiirselliğini anlatmak bir görevdi.

►Arşiv derleme süreci nasıl ilerledi? Ne kadar zaman aldı?

Arşiv materyali üzerinde çalışmak harikaydı ama aynı zamanda çok zordu. Araştırma süreci, ailenin sahip olduğu arşiv materyalinin yanı sıra zor ve uzundu. Organizatör Alessandra Evangelisti sağ olsun çoğu fotoğraf ve belgelerin üstünden yavaşça geçerek birçok şey buldu.

►Kadına yönelik erkek şiddetinin böyle arttığı bir dönemde insanlara Pippa Bacca’yı hatırlatmanın önemi nedir?

Pippa'yı söylemenin önemi sadece eylemlerinin özünde yatmaktadır. Kadına yönelik şiddet sabit, yani üzücü olarak yalnızca bizim dönemimizde olan bir şey değil. O ve Silvia Moro'nun neyi başarmak istediğini söylemek, inanıyorum ki, belki de itici bir nitelikte olabilir, böylece işler yavaş olsa bile değişebilir.

PİPPA’NIN DÜNYASI TÜMÜYLE HEYECAN VERİCİpippa-nin-hikayesini-anlatmak-bir-gorevdi-737141-1.

►Araştırma sürecinde öğrenince şaşırdığınız ve bizimle paylaşmak istediğiniz bilgi var mı?

Pippa’nın hayatının her kısmı şaşırtıcı. Onun dünyasına dalmak ve böyle karmaşık ve tabakalı bir performans heyecan verici. Bununla birlikte, belirli bir bir unsurunu tanımlamam gerekirse, şüphem yok ki küçük hareketleri evrensel mesajlara dönüştürmedeki inanılmaz yeteneği olur.

►Film şimdiye kadar nerelerde gösterildi? İzleyici tepkisi nasıldı? FilmTürkiye’den nasıl izlenebilir?

Film 37. Torino Film Festivali'nde sunuldu ve Wanted Cinema sayesinde 5 Mart'ta sinemalarda gösterime girdi. İtalya 8 Mart’ta karantinaya girdi ve bu sebeple şu an bir belirsizlik içindeyiz. Geleceğe bakmak daha iyi ve filmin uzun bir süreci olabilir. Yorumlar bize umut veriyor. Bugüne kadar buluşma fırsatı bulduğum seyirci çok samimi ve empatik bir şekilde cevap verdi. Türk halkıyla da karşılaşma fırsatına sahip olmak gerçekten harika olur. Serpil Altın Film, filmin Türkiye haklarını satın aldı ve Serpil filmi bu yıl dağıtmayı planlıyor.

DEĞİŞMEYEN ŞEY EYLEMLERİN GEREKLİLİĞİ

►Pippa Bacca’yı kaybedişimizin üzerinden 12 yıl geçti. Bu süreçte barışa dair gözlemleriniz neler oldu?

Bu birkaç satırda anlatmak için çok karmaşık ve zor. Ancak, tek kesin husus, insanlığın barış içinde yaşamadaki içsel zorluğu göz önüne alındığında, bugün turdaki gelinler gibi eylemlerin hâlâ gerekli ve vazgeçilmez olduğudur.