SGK, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren 397 sağlık çalışanından kaçının ölümünün meslek hastalığı kapsamında değerlendirildiği sorusunu geçiştirdi. İdare, verileri “Özel bir çalışma gerek” diyerek açıklamadı.

Pişkin suskunluk

Mustafa M. BİLDİRCİN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarından kaçının ölümünün meslek hastalığı kapsamında değerlendirildiğine ilişkin soruyu yanıtlamadı. Kurum, CHP Milletvekili Murat Emir’in sorusuna verdiği yanıtta, "Talep edilen hususlar, kurumumuzca ayrı veya özel bir çalışma yapılmasını gerektirdiğinden, talep doğrultusunda işlem yapılamamıştır” ifadelerini kullandı.

SGK’nin yanıtını eleştiren Emir, verilerin bir tuşa basılarak rahatlıkla çıkartılabileceğini belirterek, “Yoksa SGK, hiçbir başvuruyu kabul etmeyip yitirdiğimiz tüm sağlıkçıların ailelerine mahkeme yolunu mu gösterdi? SGK, utancından mı sorumuza yanıt veremiyor?" diye sordu.

AİLELER DAVA AÇIYOR

Sağlık Bakanlığı, 18 Aralık 2020 tarihinde yayımladığı genelge ile Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının hak sahiplerine meslek hastalığı sigortasından ölüm aylığı bağlanabileceği belirtti. Ancak, söz konusu haktan yararlanılabilmesi için genelgeye, “İlliyet bağının aranma şartı da” eklendi. İlliyet bağının aranması nedeniyle başvuruların kabul edilmediğini ve ailelerin dava açmak zorunda kaldıklarını vurgulayan CHP’li Emir, CİMER üzerinden yaptığı başvuruda SGK'nin, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarından kaçının ölümünün meslek hastalığı sayıldığını açıklamasını talep etti. SGK ise “Özel çalışma gerekir” diyerek verileri açıklamaktan kaçındı.

SORUMLULUKTAN KAÇIYOR

AKP’nin, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmasına yönelik kanun teklifini reddettiğini de anımsatan Emir, şunları söyledi:
“SGK, sorumuzu yanıtlamıyor. Kaç sağlık çalışanının meslek hastalığı hükümlerinden yararlandığına dair istatistik, SGK tarafından bir tuşa basarak çok rahatlıkla çıkartılabilir. Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanlarının, ‘meslek hastalığı’ tanımına tam olarak uymasına karşın genelge oyunlarıyla bu işin dışında tutulması anlaşılabilir bir şey değil. İktidar, iş alkışa gelince sağlık emekçilerinin yanında ama konu mesleki risklere bağlı hastalık olunca sorumluluktan kaçıyorlar.”