Katılım bankalarında tutulan döviz hesaplarının hacmi, ağustos ayından itibaren her ay artarak, kur şokundan önceki seviyelere kadar çıktı. İktisatçı Uğur Civelek uyarıyor: “Bankacılık ve siyaset sınıfta kaldı. Hata yaptıklarını çıksın açıklasınlar”

Piyasa döviz topluyor

OZAN GÜNDOĞDU

Yıl başında 3,9TL olan dolar kuru yüzde 30 değerlenmesine rağmen gelecek beklentilerinin olumsuz seyretmesi döviz talebini arttıran temel sebeplerin başında geliyor. Yabancı para mevduatlarındaki artışa ilişkin iktisatçı Uğur Civelek ile konuştuk. Civelek döviz cinsinden mevduatların içerisinde hem yurtiçinde yerleşik firmaların hem de bireysel yatırımcıların hesaplarının bulunduğunu belirttikten sonra her birinin davranışlarının incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Firmalar neden döviz alıyor
Civelek, yurtiçinde yerleşik firmaların 220 milyar dolar net döviz borcu olduğunu ifade ettikten sonra sözlerine “Ağustos ayında bu borçlu firmalar ölümü gördü, şimdi sıtmaya razı olmaya çalışıyorlar.” diyerek devam etti. Firmaların bu borcu sürdürebilmek için döviz kurundaki düşmelere karşılık döviz alarak tepki geliştirdiğini söyleyen Civelek, bunun rasyonel ve normal bir davranış olduğunun altını çizdi. Bu zamana dek büyümek için ithalat yapmak zorunda kalan firmaların döviz ile borçlanması ekonomi yönetiminin kısa vadeli kararlarla günü kurtardığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

piyasa-doviz-topluyor-538427-1.


Bireysel yatırımcı da döviz alıyor
Yurtiçinde yerleşik bireysel yatırımcıların döviz mevduatları da artış gösteriyor. Zira fiyat hareketlerinin yarattığı illüzyon karşısında bireysel yatırımcılar yükselişlerde döviz satarken, düşüşlerde ise döviz alarak tepki geliştiriyor. Bireysel yatırımcıların döviz talebindeki artışa ilişkin Civelek “Küresel ve ulusal koşullara güvensizlik bu eğilimi tetikliyor” yorumunda bulundu. Döviz hesaplarındaki yükselmenin beklentilerde anormal bir düzelme olmadan azalmayacağının altını çizen Civelek “Kısa vadede beklentilerde anormal bir düzelme ihtimali bulunmuyor” dedi.


Bankacılık ve siyaset sınıfta kaldı
Riski azaltmazsanız dövizi kalıcı biçimde düşüremezsiniz uyarısını yapan iktisatçı Uğur Civelek “Bankacılık sektörü, BDDK ve siyaset risk yönetiminde sınıfta kaldı, yanlış yaptıklarını kabul etsinler, siyaset de yanlış yaptı, bankalar da” yorumunda bulundu.