Piyasalar, bugün gerçekleştirilecek Erdoğan-Biden zirvesinden çıkacak kararları bekliyor. Görüşme öncesinde dolar haftaya 8,3850 liradan, avro 10,1560 liradan başladı.

Piyasaların gözü Erdoğan-Biden zirvesinde: Dolar/TL’de son durum ne?

İstanbul serbest piyasada dolar 8,3850 liradan, avro 10,1560 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 8,3830 liradan alınan dolar, 8,3850 liradan satılıyor. 10,1540 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 10,1560 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,4000 lira, avronun satış fiyatı ise 10,1700 lira olmuştu.

Washington ile Ankara arasında bir süredir tırmanan gerilimi para piyasaları yakından takip ediyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, Joe Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinden bu yana bugün ilk kez bir araya gelecek.

Zirvede, Rus S-400 füzeleri, Suriye'de yaşanan son gelişmeler, gibi konuların öncelikli olacağı belirtiliyor. Son dönemde ‘gerilimli’ bir hal alan ilişkilerin yeni bir döneme girip girmeyeceği merak ediliyor. Zirveden sonra ilişkilerin normalleşmesine dönük adımlar atılabilirse piyasaların rahatlaması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI BEKLENİYOR

Yurt içinde bugün gözler, Erdoğan'ın, katılacağı NATO Zirvesi ve ABD Başkanı Biden ile yapacağı görüşme başta olmak üzere gerçekleştireceği ikili temaslara çevrildi.

Perşembe günü (17 Haziran) TCMB'nin faiz kararı ve bugün açıklanacak ödemeler dengesi verilerinin de gündemde olacağı bu hafta, piyasaların pozitif görünümünü koruması bekleniyor.

KÜRESEL PİYASALAR FED'E ODAKLANDI

Küresel piyasalar, bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısı ile NATO Zirvesi'ne odaklanırken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ve ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği görüşme takip edilecek.

Enflasyon endişeleri ve para politikalarının geleceğine ilişkin belirsizlikler küresel piyasaların gündemini meşgul etmeye devam ederken, bu hafta çarşamba günü Fed'in, perşembe günü TCMB'nin ve cuma günü Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) toplantılarından çıkacak kararlar yatırımcı kararları üzerinde etkili olacak.

Para politikasına ilişkin haber ve veri akışının yoğunlaştığı bu haftada G7, NATO, ABD ve Avrupa Birliği Zirvesi ile birlikte ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri de takip edilecek.

Geçen hafta ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 5 artarak 13 yılın en yüksek seviyesine işaret etse de alt kalemlerin, enflasyonun geçici olduğu söylemlerini desteklemesi ile piyasalara etkisi sınırlı olmuştu.

Cuma günü New York borsasında alıcılı bir seyir izlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 1,4280 ile son 3 ayın en düşük seviyesini görmesi dikkati çekti. Dow Jones endeksi yüzde 0,04, S&P 500 endeksi yüzde 0,19 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,35 değer değer kazandı.

Avrupa tarafında gündem, gerçekleştirilen zirve ve görüşmeler olarak kalmaya devam ediyor. Hafta sonu gerçekleştirilen G7 zirvesi sonrası ABD Başkanı Joe Biden, "Biz aslında Çin ile değil otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği yarışı içindeyiz" ifadelerini kullanırken, aşı hibesi ve gelişen ekonomilerdeki altyapının "yeşil" dönüşümüne finansman sağlama kararları da öne çıkan başlıklar oldu.