İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında hazırlanan

Murat KARATAŞ – İstanbul

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında hazırlanan ve Fındıklı, Aydınevler, Başıbüyük, Girne, Zümrütevler, Gülsuyu ve Gülensu mahallelerini etkileyecek olan 'E-5 Karayolu Kuzeyi Nazım İmar Planı' ile ilgili olarak özellikle Gülsuyu ve Gülensu Mahallelerinde başlatılan sivil insiyatif toplantıları sürüyor. Önceki akşam yöre dernekleri, siyasi parti temsilcileri ve çeşitli kitle örgütlerini bilgilendirmek amacıyla Gülsuyu Mahallesi'ndeki Çorum Mecitözü Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği'nde düzenlenen toplantıya Harita Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Candaş, İnşaat Mühendisi Hasan Sert ve Avukatlar Uğur Uruşak, Hikmet Şenses ve Ahmet Barut konuşmacı olarak katıldı.

Plandaki teknik konular hakkında bilgi veren Harita Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Candaş, planda birçok hatanın olduğunu söyleyerek, "Yüzde 80 eğim verilen yollar var. Bu yollardan araç çıkması imkansız. Plan bu haliyle uygulanamaz" diye konuştu.

 

BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Böyle bir planın Türkiye'de ilk defa uygulandığının altını çizen İnşaat Mühendisi Hasan Sert ise, "Plan nedeniyle toplam yedi mahallede mağdur olacak insan sayısı düşünüldüğünde, ilk kez böyle bir manzara ile karşı karşıyayız. Bu bölgede adeta bir göç yaşanacak" dedi. Planda belirtilen yeşil alan miktarının çok fazla olduğuna da işaret eden Sert, şöyle devam etti:

"Geçmişte Pendik Aydos'ta da aynı durum yaşandı. 'Yeşil alan yapacağız' dediler ve insanları yerlerinden ettiler. Ardından aynı bölgeleri imara açtılar. Korkarım aynı şeyler burada da yaşanacak. Bazıları soruyor, 'Benim evimi de etkileyecek mi?' diye. Evet, plan bu yedi mahallede yaşayan herkesin parselinin yüzde 40'ının elinden alınmasına neden olacak. Ayrıca İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre yapılacağı için kamulaştırma bedeli de ödenmeyecek. Sadece enkaz bedeli verecekler. Bu plan değil, tam bir talan."

Avukat Uğur Uruşak da, adı geçen yedi mahalle halkının plana karşı ortak hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, "Hukuksal sonuç almak çok zor. Ama önemli olan sizlerin tepki göstermeniz ve bu konunun arkasında durmanız" dedi.

'Yıkıma Karşı Mahalle Komisyonu' adına açıklama yapan Gülensu-Gülsuyu Güzelleştirme Yardımlaşma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Yıldız da, Büyükşehir Belediyesi'ni şeffaf olmaya davet ederek, "Bu planın bizlere neler getirip, neler götüreceğini açıklasınlar. Dişimizden tırnağımızdan artırarak alın terimizle nice bedeller ödeyerek yaptığımız evlerimizi asla yıktırmayacağız" diye konuştu.