Hrant Dink suikastını öven ‘plan yapmayın plan’ adlı şarkıyı besteyen Arif Şirin ve şarkıyı okuyan İsmail Türüt mahkemede de ‘vatanseverlik’ yaptılar...

“Ozan Arif” olarak adlandırılan Arif Şirin ve türkücü İsmail Türüt’ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin, ‘’Plan yapmayın plan’’ adlı şarkıya hazırlanan ve bazı YouTube’da yayınlanan klipte “Hrant Dink cinayeti sanıklarının övüldüğü, halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği’’ iddiasıyla yargılanmasına başlandı. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Arif Şirin, İsmail Türüt ve Zeynel Abidin Mutlu katıldı.

Yargılamada kendini savunan İsmail Türüt, yılların sanatçısı olduğunu iddia ederek, “Karadeniz yöresinin çocuğuyum, özelikle de o yörenin türkülerini seslendiririm. Suç işlediğim konusunda bahsi geçen sözler bana geldiğinde hoşuma gitti ve seslendirdim” dedi. Bölücülük propagandası yapmak ya da suç ve suçluyu övmek gibi bir kastının olmadığını söyleyen Türüt, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, davada yargılanan diğer 2 sanığı tanımadığını şarkısına internetten yapılan klipten, basına yansıdığı zaman haberi olduğunu ifade etti.

Arif Şirin de suç işleme kastıyla hareket etmediğini savunarak, “Yılların ozanıyım. Dolayısıyla duygusal bir insanım. ‘Dünya tatlısı’ adlı albümde yer alan ‘Plan yapmayın plan’ adlı şarkının sözleri, tamamen bana aittir. Ülkesini, vatandaşlarını, doğduğu bölgeyi seven biri olarak o an duyduğum, hissettiğim üzüntüleri ve kaygıları dile getirmek için bu sözleri kaleme aldım” dedi. “Suç ve suçluyu övmek ya da bölücülük propagandası yapmak” gibi bir düşüncesi olamayacağını belirten Şirin, İsmail Türüt ile birlikte çalışmalar yaptıklarını, ancak diğer 2 sanığı tanımadığını söyledi. Şirin, şarkıya yapılan klipten, olayın medyaya yansıması üzerine haberdar olduğunu sözlerine ekledi.

ŞİŞİRİLMİŞ BALONA BENZETTİLER
Duruşmada söz alan Şirin ve Türüt’ün avukatı Ömer Yeşilyurt, ‘suç ve suçluyu övmek’ suçunun işlenebilmesi için, belirtilen suç ve suçluya ilişkin bir yargı kararı olması gerektiğini, ancak görülmekte olan dava açısından bunun söz konusu olmadığını savundu. Müvekkillerinin suç işlemek kastıyla hareket etmediğini anlatan Yeşilyurt, şöyle konuştu: “Bazı medya grupları, yargılamaları yapılmadan müvekkillerimi elektrik direğine asmıştır. Vatan ve millet sevgilerini faşistlikle damgalamışlardır. Şişirilmiş balona benzetilmişlerdir. Türkiye bir süreçten geçiyor. Vatan sevgisine hasret çekenler, bir bedel ödüyor. Müvekkillerim de bir bedel ödüyor.’’

Avukat Yeşilyurt, müvekkillerinin duruşmalardan muaf tutulmalarını talep etti.
Arif Şirin, İsmail Türüt ve Zeynel Abidin Mutlu’nun duruşmalardan muaf tutulmasına karar veren hâkim, bilirkişinin dava konusu olaya ilişkin incelemesini tamamlamasının beklenmesi için duruşmayı erteledi.
Duruşma çıkışında soruları yanıtlayan İsmail Türüt, “basının, yazarların, aydınların anladığı gibi değil de kendilerinin ne anlatmak istedikleraini mahkemeye bildirdiklerini” söyledi.

Davada her şeyin iyi gittiğini belirten Türüt, bir basın mensubunun “Pişman mısınız?” şeklindeki sorusuna, “Ben pişman mişman değilim. Ben suç işlemedim ki pişman olayım” yanıtını verdi. Arif Şirin de “Ozan Arif ve İsmail Türüt ile bölücülüğü yan yana getirmek demek, en hafif ifadesiyle ahmaklıktır” dedi.