Ortaöğretime geçişte “Nakil ve Yerleştirme Komisyonları” devre dışı bırakıldı. Akademik eğitim veren liselerin kontenjanlarını artırma çalışmalarına başlandı. Eğitimciler: Artış sınıfları kalabalıklaştıracak

Plansız kontenjan artırımı yeni sorunlara yol açacak

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla belirsizliğin yerini karışıklığa bıraktığı yeni ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin bir düzenleme daha yapıldı. Akademik eğitim veren liselere, merkezi sınav puanıyla yerleşemeyen ve yerel yerleştirmelerde açıkta kalan öğrencilere işaret edilen, “Nakil ve Yerleştirme Komisyonları”na nakil dönemlerine ilişkin yayımlanan kılavuzda yer verilmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) haziran ayının başında yayımladığı, “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nda, istediği okula yerleşemeyen öğrencilerin başvurularını alacağı belirtilen, “Nakil ve Yerleştirme Komisyonları” Bakanlığın çalışma takviminden çıkarıldı. İlk takvime göre, yerleşemeyen öğrencileri 11-14 Eylül tarihleri arasında “dengeli” şekilde boş kontenjanlara yerleştirecek komisyonların devre dışı bırakıldığı, kontenjanların velilerin ve öğrencilerin talebi doğrultusunda artırılacağı öğrenildi.

MEB’in son yayımlanan “Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu”na göre, dört dönem halinde gerçekleşecek nakil sürecinde, her dönem sonunda yerleştirme sonuçları açıklanacak. Öğrenci tercihlerinin yoğunlaştığı Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanları artırılarak açıkta kalan öğrencilerin bu okullara yerleşmesi için çalışmalar yürütülecek. Yerleştirmelere ilişkin ilk açıklanan kılavuzda yer alan, “Nakil ve Yerleştirme Komisyonları” bu süreçte devre dışı kalacak. Büyük bölümü imam hatip ve meslek liselerine ait olan 197 bin boş kontenjan, akademik eğitim veren liselere kaydırılacak. Yerleştirme süreci, dördüncü nakil döneminin tamamlanmasıyla resmen sona erecek. Öğrencilere 10 günlük itiraz süresi tanınacak.

İl müdürleriyle toplantı
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, iki gün içinde il ve ilçe milli eğitim müdürleriyle bir araya gelerek akademik eğitim veren liselerin kontenjan artırımına ilişkin yol haritasını şekillendirecek. Sonuncusu 6 Eylül’de yapılacak nakil tercih başvurularının sonuçları 8 Eylül’de açıklanacak. Daha önce 18 Eylül olarak duyurulan eğitim ve öğretim yılı açılışı 17 Eylül’e çekildi.

Daha da kalabalık sınıflar
TEOG’un kaldırılmasıyla başlayan yeni sistemin kurgulanış sürecinden sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar hemen her aşamada sorun yumağı haline gelen ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin yapılan düzeltme çalışmaları, eğitimcilerin kaygısını gidermiyor. MEB’in yeni dönemde sistem üzerinde yaptığı yamaların, akademik eğitim veren liselerin kontenjanları artırılmadan sonuç vermeyeceğini düşünen eğitimciler, tercih edilmediği için boş kalan imam hatip liselerinin Anadolu lisesine dönüştürülmesini istiyor. Eğitim uzmanları, Anadolu liseleri kontenjanlarında yapılacak plansız artırımın, öğretmenlerin sınıf yönetiminde etkisiz kalmalarına yol açan ve öğrencinin öğrenme sürecinde olumsuzluklara neden olan kalabalık sınıflar sorununu büyüteceğini belirtiyor.

Adrese dayalı olarak yerleştirme yapılacak Anadolu liseleri, yeni sistemle birlikte hazırlanan yönetmeliğe göre şube başına 34 öğrenci alabiliyor. Kayıt alanındaki öğrenci sayısının yoğunluğu göz önüne alınarak bu sayı 40’a kadar artırılabiliyor. Yönetmelik, proje okul kapsamına alınan okulların kontenjanını ise 30’la sınırlandırıyor. Sistem kurgulanırken, kasıtlı olarak düşük kontenjan verildiği iddia edilen Anadolu liselerinin kapasitelerinin kontenjan artırımına uygun olduğu ileri sürülüyor. Kontenjan artırımına ilişkin planlama, mevcut sınıfların kontenjanlarının artırılarak yapılması durumunda ise Anadolu liselerindeki öğrenci sayısının kapasitenin üzerine çıkmasından endişe ediliyor.