Son beş yılda plastik atık tesislerinde çıkan yangın sayısı 20 kat arttı. Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gündoğdu, "1 ton plastik yandığında 2,9 ton karbondioksit ortaya çıkıyor. Halk sağlığını tehdit ediyor" dedi.

Plastik yangınında ölümcül tehlike
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastik atık tesislerinde meydana gelen yangınları araştırmak üzere 5 yıl önce "Türkiye'deki Plastik Geri Dönüşüm Fabrikaları'nın Yangınlarının Açık Veri Kaynakları Üzerinden Listelenmesi Ve Haritalanması" projesine başladı. Çalışmasının detaylarını AA muhabiriyle paylaşan Gündoğdu, şu bilgileri verdi: "Interpol 2018'de bazı ülkelerde geri dönüştürülemeyen plastiklerin kasıtlı bir şekilde yakılma ihtimalinden söz ediyordu. Ben de 'Türkiye'de benzer bir durum var mı?' diye bir araştırma yapmaya karar verdim. Yangınları tek tek inceleyerek bir harita çalışması yaptım. 2017'de 6 olan yangın sayısı 2021'de 122'ye çıkmıştı. Çoğu gece, depo bölümlerinde, bilinmeyen nedenlerle ve elektrik kontağından çıkıyor. Böyle ortak özellikleri var. İllere, ilçelere göre toplamaya başladım. Böylelikle ortaya bir yangın haritası çıktı. Verileri 2 ayda bir güncelliyoruz."

Yangınların ihmal ve kasıt olduğu yönündeki iddialar üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bir soruşturma başlattığını anımsatan Gündoğdu, "Bir yönetmelik düzenlemesi yapıldı. Ancak yangınların sayısında bir azalma meydana gelmedi" dedi.

plastik-yangininda-olumcul-tehlike-1063194-1.

ÇEVREYE ZEHİR YAYILIYOR

Gündoğdu, bu tür yangınların ciddi bir çevre ve halk sağlığı problemi olduğunun altını çizerek şunları aktardı: "Yangının sonucunu sadece maddi zarar veya işletme sahibine zarar veriyor olarak düşünmemek lazım. 1 ton plastik yanınca 2,9 ton karbondioksit ortaya çıkıyor. Karbondioksit sera gazı etkisi yaratıyor. Zehirli kimyasallar, kurşun, kadmiyum, kanserojen etki yaratan, doğada da kalıcı özellik gösteren kirleticiler ortaya çıkıyor. Ayrıca Vietnam'da kullanılan portakal gazının da etken maddelerinde olan iki kimyasaldan salım gerçekleşiyor. Bunlar en yakın bölgeye çökebiliyorlar. Yer altı suyu, içme suyu gibi kaynaklara, tarımsal alanlara, buradan da besin zincirine karışıyor. Yangınlar geri dönüşüm tesislerinin çok olduğu İstanbul ve çevresi, Bursa, Kocaeli, Yalova, Sakarya, İzmir-Manisa bölgesi ve Adana-Osmaniye bölgesinde yaşanıyor."