İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji ile İnsan Kaynakları (İK) Yönetimi Yüksek Lisans Programları tarafından 8’inci kez düzenlenen ‘İK’da Yeni Yaklaşımlar’ etkinliğinde çarpıcı tespitler paylaşıldı. Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Bölümü’nde tez öğrencisi olan Elif Ayaz, yaptığı sunumda, kurumsal hayattan ayrıldıktan sonra yaşamı değişen çalışanların görüşlerini aktardı. Ayaz, “Yaptığımız bir çalışmada, kurumsal hayattan ayrılanlara ilk neyin farkına […]

Plaza çalışanları mevsimlere hasret

İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji ile İnsan Kaynakları (İK) Yönetimi Yüksek Lisans Programları tarafından 8’inci kez düzenlenen ‘İK’da Yeni Yaklaşımlar’ etkinliğinde çarpıcı tespitler paylaşıldı.

Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Bölümü’nde tez öğrencisi olan Elif Ayaz, yaptığı sunumda, kurumsal hayattan ayrıldıktan sonra yaşamı değişen çalışanların görüşlerini aktardı. Ayaz, “Yaptığımız bir çalışmada, kurumsal hayattan ayrılanlara ilk neyin farkına vardıklarını sorduk ve ‘mevsimler’ yanıtını aldık. Çünkü plazalarda tek mevsim var, o da klimalar tarafından belirleniyor. Dolayısıyla çalışanlar kendilerini sıkışmış ve tutsak hissediyor” dedi.

‘YA KARİYER YA ÇOCUK’ DAYATMASI

Etkinlikte kadınların çalışma yaşamındaki durumu da ele alındı. İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Itır Erhart, “Annelik kararından sonra toplum sizin üzerinizde aktif rol alabileceğine inanmaya başlıyor. ‘Sen hamilesin, işte ne işin var’ ya da ‘Sen annesin, gidip çocuğunla ilgilen’ tarzı söylemlerle sizi kamusal alandan dışlamaya başlıyorlar. Kadınlar bu nedenle ya kariyer ya da çocuk seçimine itiliyorlar” ifadelerini kullandı. Psikoterapist Ebru Tuay da kadınların evde ortalama üç saat daha fazla işyükü üstlendiğini belirtti.