Arjantin’de cunta tarafından kaybedilen çocuklarının izini süren Plaza de Mayo Anneleri Derneği Başkanı Hebe de Bonafini yaşamını yitirdi. Arjantin Cumhurbaşkanı Fernández, "yorulmak bilmeyen savaşçı" olarak tanımladığı Bonafini için üç günlük ulusal yas ilan etti.

Plaza De Mayo Anneleri lideri Bonafini yaşamını yitirdi: Hakikat ve adalet arayışı sembolüydü
Bonafini, oğulları ve gelininin 1978’de zorla kaybedilmesinin ardından hayatı boyunca süren insan hakları mücadelesine başladı.

Haber Merkezi

Arjantin’de 1976 yılında askeri darbe döneminde zorla kaybedilenlerin izini süren, ülkede Hebe de Bonafini olarak anılan Mayıs Meydanı Anneleri Derneği Başkanı Hebe Maria Pastor de Bonafini 94 yaşında Buenos Aires eyaletinin başkenti La Plata şehrinde yaşamını yitirdi. Kızı Alejandra, yazılı açıklamasında, Bonafini’nin önceki sabah öldüğünü belirtti ve çok derin bir üzüntü içinde olduklarını söyledi. Bonafini ile yakın olan Arjantin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sevgili Hebe, Mayıs Meydanı’nın annesi, insan hakları mücadelesinin dünya çapındaki sembolü, Arjantin’in gururu. Tanrı seni Ulusal Egemenlik Gününde çağırdı... bu bir tesadüf olamaz" ifadelerini kullandı.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Arjantin hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, "Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, ‘Mayıs Meydanı’nın annesi ve insan haklarının yorulmak bilmez mücadelecisi Hebe de Bonafini’ye derin bir acı ve saygıyla veda ediyor . Arjantin hükümeti ve halkı, onun, kaybolan otuz bin kişi için hafıza, hakikat ve adalet arayışının uluslararası bir sembolü olduğunu unutmayacak" denildi.

De Bonafini’nin demokrasinin yeniden kurulmasına bulunduğu katkıya dikkat çekilen açıklamada, "Hükümet 3 gün ulusal yas ilan ediyor ve zor anlarda daima bir rehber olacak Hebe’nin hatırasını ve mücadelesini saygıyla anıyor" ifadelerine yer verildi.

‘HATIRAN YOL GÖSTERECEK’

Türkiye’den de Plaza de Mayo annelerinin ilham olduğu Cumartesi Anneleri de Bonafini için taziye mesajı paylaştı. Cumartesi Anneleri Twitter hesabından paylaşılan mesajda, "Hakikat ve adalet arayışının dünyadaki sembollerinden bizim de ilham kaynağımız, Plaza de Mayo Anneleri Derneği Başkanı Hebe de Bonafini’nin vefatını öğrenmenin acısını yaşıyoruz. Güle güle Bonafini annemiz, hatıran ve mücadelen bize yol göstermeye devam edecek" ifadeleri kullanıldı.

LİDERLERDEN MESAJ

Bonafini’nin ölümünün ardından birçok siyasi lider mesaj paylaştı.

Peru Devlet Başkanı José Pedro Castillo Terrones, Bonafini’nin ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Arjantin halkının haklı davaları için, hafızası için ve cezasızlığa karşı yorulmadan savaşan azimli kadın. Mirası, İnsan Haklarının savunulması için değerlidir" dedi.

Venezuala Devlet Başkanı Nicolás Maduro da "Sonsuza kadar Venezüella ve Latin Amerika halkının kalbinde olacaksın. Seni sonsuza kadar hatırlayacağız!" diye konuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva da, "Hebe hayatını hafıza ve adalet için verilen mücadeleye adadı. İnsan haklarının savunucusu olarak, Latin Amerika’daki en önemli demokratik hareketlerden birinin yaratılmasına yardımcı oldu" ifadelerini kullandı.

***

44 YILLIK BEYAZ BAŞÖRTÜLÜ MÜCADELE

Arjantin’in Ensenada kentinde 4 Aralık 1928’de dünyaya gelen Hebe de Bonafini, genç yaşta çalışmaya başladı ve çocukları ile gelini kaçırılıncaya kadar ev hanımı olarak hayatını sürdürdü.

De Bonafini, büyük oğlu Jorge Omar ile küçük oğlu Raul Alfredo’nun 1977’de, Jorge’nin eşi Maria Elena Bugnone Cepeda’nın da 1978’de zorla kaybedilmesinin ardından hayatı boyunca sürecek insan hakları mücadelesine başladı. Bonafini çocuklarını bulmaya çalışırken aynı durumda olan başka kadınlarla karşılaştı. 13 kadınla birlikte Plaza de Mayo Anneleri grubunu kurdu. Hareket bir grup kadının, Buenos Aires’teki Plaza de Mayo’da cumhurbaşkanlığı konutunun önünde her hafta protestolar düzenlemesiyle başladı. Hükümet bu gösterileri dağıttı ve grubun ilk lideri Azucena Villaflor’u kaçırıp öldürdü. Ancak bu, protestoları durdurmadı ve grup büyümeye devam etti. Kadınlar, kayıp çocuklarının sembolü olarak başlarına beyaz çocuk bezi takmaya başladılar. Beyaz başörtüsü daha sonra hareketin sembolü oldu. Kampanyaları Arjantin dışında geniş bir coğrafyada yankılandı ve Arjantin hükümeti üzerinde baskı oluşturdu. Grup, 1983’te diktatörlüğün sona ermesinden sonra kampanya yürütmeye devam etti ve Bonafini, sistem düzeyinde siyasi değişim çağrısı yapan daha radikal bir grubun lideri oldu.Plaza de Mayo Annelerinin eylemleri, Türkiye’de de Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine ilham verdi.

***

CUNTACILAR 30 BİN İNSANI KAYBETTİ

Arjantin’de 24 Mart 1976’da "Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci" adıyla yapılan askeri darbeyle ülkenin ilk kadın devlet başkanı Maria Estela Martinez de Peron iktidardan indirilmişti. 1983’e kadar süren, "kirli savaş dönemi" ve "devlet terörü dönemi" olarak da anılan bu süreçte, insanların uçaklardan atılarak öldürülmesi, zorla kaybedilmesi ve işkence gibi ciddi insan hakları ihlalleri yaşanmıştı. ABD ve Katolik Kilisesi’nin desteklediği diktatörlük döneminde bazı kaynaklar, 9 bin kişinin öldürüldüğünü-ortadan kaybolduğunu ifade ederken, insan hakları örgütleri ise bu rakamın 30 binin üzerinde olduğunu belirtiyor.