CHP 37. Olağan Kurultay 28-29 Mart tarihlerinde toplanıyor. Bu hafta sonu yapılacak seçimlerle tüm illerde seçim tamamlanmış olacak. Böylece kurultay delegeleri de netleşecek.

PM seçimi daha sert geçecek

POLİTİKA SERVİSİ

CHP’li delegeler 37. Olağan Kurultay’da hem genel başkanı seçecek hem de parti meclisini belirleyecek. Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden başkan adayı olacağı yerel seçimlerin hemen ardından netleşmişti. Dün itibariyle eki Mersin milletvekili Aytuğ Atıcı da başkanlık yarışında olacağını deklare etti. Üçüncü bir adayın da yarışa dahil olması uzak bir ihtimal değil. 2018 yılında yapılan tüzük değişikliği ile başkan adayı olmak için gereken delege imzasının yüzde 10'dan yüzde 5’e çekilmiş olması yarışa katılanların sayısını artırabilir.

MUHALEFET BİRLEŞEBİLİR Mİ?

Genel başkan Kılıçdaroğlu ve parti merkezi yerel seçimde yakalanılan başarıya rağmen parti içinden eleştiri almaya devam etti. Kurultay takviminin ilan edilmesiyle birlikte genel merkeze farklı başlıklarla itirazlarını dile getiren muhalif isimlerin daha sık bir araya geldiği biniyor. İl kongreleri öncesinde sıklaşan trafik, yerini kurultay için taktik belirleme toplantılarına bıraktı. Bu süreç içerisinde Muharrem İnce, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner isimleri genel başkan adaylığı için dillendirildi. Ama hala netleşen bir isim yok. Güçlerini belirli oranda birleştirmeyi başaran muhalefetin, aday çıkarıp çıkarmayacağı ya da Atıcı’yı destekleyip desteklemeyecekleri önümüzdeki hafta yapılacak değerlendirme toplantılarından sonra netleşmesi bekleniyor.


KILIÇDAROĞLU RAHAT

Genel Merkez tarafından il kongrelerine tek adayla girilmesi konusunda yapılan telkin başta üç büyük il olmak üzere kısmen etkili oldu. Bununla birlikte iki adayla girilen ve genel merkezin kaybettiği iller de yok değil. Bu durum da kurultayda hesaplanmayan gelişmelerin yaşanabileceğini gösteriyor.
3 Şubat 2018 tarihinde yapılan kurultayda Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olmak için yeterli imzaya ulaşmakta zorlanan Muharrem İnce’nin 450 oy alması sürpriz olarak karşılanmıştı. Yaygın biçimde İnce’nin başarısı konuşulmuştu. Hem yerel seçim başarısı hem de il kongrelerinden süzülüp gelen
delege yapısı bu Kurultay’da aday olacakların işinin daha zor olduğunu gösteriyor.

BİR KEZ DAHA BLOK LİSTE

CHP’de son birkaç kurultayda mücadele esas olarak parti meclisi üyelerinin seçiminde yaşanıyor. Bundan önce yapılan seçimlerde genel merkezin blok liste denemeleri oldu. Yine benzer bir yöntem olacaktır. Geçen seçimde genel merkezin blok delege ağırlığı 340 çizgisinde kaldı. Bu seçimde çıtanın 400’ün üzerine çıkması bekleniyor. Bu rakam blok listeyi delmeyi daha da zorlaştıracaktır. Parti içi muhalefetin tüm güçlerini birleştirerek yapacağı listenin başarısı PM tablosunu belirleyecek. Seçilecek PM olası bir erken seçim siyasetini belirlemekle kalmayıp milletvekili listelerinde de söz sahibi olacağı düşünürsek şimdiden yarışın çok çetin olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. n