İspanya genel seçimlerinden iktidardaki Halk Partisi (PP) birinci olarak çıktı. Ancak PP tek başına iktidar için gerekli çoğunluğu sağlayamadı. PSOE sandıktan ikinci parti olarak çıkarken, ilk defa katıldığı genel seçimlerde büyük bir başarı elde eden Podemos ise aldığı yüzde 20 oy oranıyla 3. büyük parti oldu.

Podemos Lideri Iglesias: Bugün yeni bir İspanya doğdu

Açıklanan sonuçlara göre ülke genelinde oyların yüzde 28'ini alan Halk Partisi (PP), Parlamento'nun alt kanadı olan meclise 122 milletvekili gönderdi. Ancak PP, 350 sandalyeli mecliste tek başında iktidara gelmek için yeterli çoğunluğa sahip olamadı. PP 2011'deki seçime nazaran 64 milletvekili daha az çıkarsa da, Katalonya, Bask, Endülüs ve Extremadura dışında ülkedeki diğer 13 özerk yönetimde 1. parti olmayı başardı. İspanyol basınına göre de PP tarihinin en kötü genel seçim sonucunu aldı.

Bununla birlikte PP, Parlamento'nun üst kanadı olan Senato'da tek başına çoğunluk elde etti. Senato'daki 266 koltuğun 124'ünü PP kazandı. Geri kalan 58 Senato üyesi ise yerel tüzüklere göre seçilecek.

PODEMOS LİDERİ IGLESIAS: YENİ BİR İSPANYA DOĞDU

Podemos lideri Pablo Iglesias, "Bugün yeni bir İspanya doğdu" dedi. Partisinin seçim merkezi başkent Madrid'deki Goya tiyatrosunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Iglesias, "Bu zamana kadar gelen siyasi sistem bugün itibarıyla son bulmuştur. Tarihi bir gün. Ülkemizde yeni bir siyasi dönem başlıyor. İspanya bundan sonra aynı ülke olmayacak" dedi.

İspanya'da, diktatör Franco sonrasında 1978’ten bu yana süregelen PP ve PSOE arasında değişen iktidar yarışının sona erdiğini vurgulayan Iglesias, "İspanyol siyasetinde sırayla iktidarlık sistemi sona erdi. Bundan sonra ülkenin tüm özerk yönetimlerinde çoğulculuğa saygı gösteren, sosyal adaleti savunan ve yolsuzluğa karşı mücadele edecek 69 milletvekili olacak" ifadelerini kullandı.

'KATALONYA FARKLI BİR YERE OTURTULMALI'

Iglesias ayrıca, Katalonya'daki bağımsızlık girişimleriyle ilgili yöneltilen sorulara "Bizim için Katalonya farklı, Katalonya bir ulus ve anayasal olarak farklı bir yere oturtulmalı" yanıtını verdi. Katalonya'nın İspanya'ya bağlı olmasını savunsa da bu bölgede bağımsızlık yanlısı bir referanduma destek veren Podemos partisinin lideri sadece 'çok uluslu bir İspanya için' diğer siyasi partilerle müzakere edebileceklerini söyledi.

ÇİPRAS'TAN TEBRİK: İSPANYA DEĞİŞİYOR

Bu arada Podemos'a büyük destek veren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Twitter'dan bu zaferi kutladı. Çipras, "Kemer sıkma politikaları İspanya'da da siyasi olarak yenilgiye uğradı. Topluma hizmet etmek isteyen partiler güçlü bir çıkış yaptı. Artık ilerici bir hükümet kurulabilir. Çabalarımız sonuç veriyor. Avrupe değişiyor!" ifadelerini kullandı.

'UZUN VE SERT MÜZAKARELER KAPIDA'

Diğer taraftan ülkedeki siyaset uzmanları seçim sonuçlarıyla ilgili yaptıkları yorumlarda, İspanya'da ilk defa böyle bir siyasi sahne ile karşılaşıldığının altını çizdi. Olası bir PP-Ciudadanos veya PSOE-Podemos koalisyonlarının mecliste çoğunluğu elde etmeye yetmediğinin altını çizen uzmanlar, 4 siyasi partiyi ‘uzun ve sert müzakereler’ beklediği görüşünü savundu. İspanyol televizyonlarında yapılan seçim yorumlarında ‘İspanya'yı kimin yöneteceği belli değil’ ortak görüşü çıktı.
Seçimlere katılım oranının ise yüzde 72.74 olduğu duyuruldu.

Sandıkların açılan yüzde 92'sine göre partilerin kazandığı milletvekilliği sayısı şöyle:

Halk Partisi (PP) 122, Sosyalit İşçi Partisi (PSOE) 91, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Unidad Popular en Comun (UP) 2, Eh Bildu 2, Kanarya Koalisyonu (CCA-PNC) 1.