Podemos özerk bölgelerde kaybetti

■ DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanya'nın kuzeyindeki iki sanayi bölgesi Bask ve Galiçya özerk yönetimlerinde yapılan yerel parlamento seçimlerinde sonuçlar açıklandı. Koalisyon hükümeti bileşeni olan sol ittifak Unidas Podemos, her iki bölgede de kaybederken sağ örgütler zafer elde etti.

Bask bölgesinde iktidarda olan ve 1990'dan bu yana seçimleri kazanan Bask Milliyetçi Partisi (PNV), 28 olan milletvekili sayısını 31'e çıkardı. Sonuçlar neticesinde, 2012'den bu yana Bask Özerk Hükümet Başkanı olan İnigo Urkullu'nun görevine devam etmesi bekleniyor.

Podemos'un ise bu bölgede mevcut milletvekili sayısı 11'den 6'ya düşerken, ayrılıkçı örgüt ETA'ya yakınlığıyla bilinen EH Bildu partisi 17 olan milletvekili sayısını 21'e yükseltti. Aşırı sağ görüşlü Vox Partisi ise ilk defa katıldığı Bask seçimlerinde yalnızca bir milletvekili çıkarabildi.

DÖRT YIL DAHA GÖREVDE

Galiçya bölgesinde ise sağcı Halk Partisi'nin (PP) 1990'dan bu yana süregelen üstünlüğü devam etti. PP, son seçimlerde 41 olan yerel parlamentodaki milletvekili sayısını bir artırıp 42'ye çıkarırken, 75 sandalyeli Meclis'teki çoğunluğa sahip oldu. Galiçya’da 2009'dan bu yana özerk hükümet başkanı olan Alberto Nunez Feijoo'nun dört yıl daha görevini sürdürmesi bekleniyor.

PSOE OYLARINI KORUDU

Podemos ise Galiçya’da 14 milletvekilinin tamamını kaybetti. Galiçya Milliyetçi Blok’u ise yüzde 15'lik bir oy oranı elde etti. Başbakan Pedro Sanchez'in genel sekreteri olduğu, koalisyonun büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise mevcut oylarını korudu. PSOE, Galiçya'da 14 milletvekili çıkardı.