Volvo’nun İsveç merkezli Çinli otomobil markası Polestar, ilk üretim tesisini Çin’in Chengdu kentinde açıyor. Üretim merkezi, elektrikli araç üretiminde yeni bir endüstri standardı belirleyerek özel, karbon elyaf gövdeli elektrikli performans hibrit model Polestar 1’i üretecek

Polestar ilk üretim tesisini açtı

ERSOY YAŞAR / OTO SAFARİ

Daha önce hedeflenen tarihte üretime başlayan tesis, 2019 sona ermeden ilk otomobilleri banttan indirecek ve Çin iç pazarının yanı sıra küresel ihracat pazarları için de araçlar üretecek. 600 beygir gücünde ve bin Nm torka sahip Polestar 1, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin’de üretilen ilk premium sınıf elektrikli otomobil olma özelliği de taşıyacak.

Çin’de minimalist izler

Uluslararası mimarlık ve tasarım şirketi Snøhetta tarafından tasarlanan tesiste, bir test pisti ve fabrika zemininin panoramik manzarasını sunan parlak bir avlu içeren bir müşteri deneyimi merkezi de bulunuyor. Tesis ayrıca Çin’deki en çevre dostu otomobil fabrikalarından biri olmayı da hedefliyor. Bu hedeflere uygun olarak tesis, uluslararası LEED derecelendirmelerinde (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) altın (en üst) statüye ulaşmak amacıyla tasarlandı.
Tesisin açılışında konuşan şirketin İcra Kurulu Başkanı Thomas Ingenlath, “Chengdu’da sadece birinci sınıf hibrit elektrikli performans otomobili üretmiyoruz. Ayrıca ilham verici bir üretim ortamı yarattık. Çalışmak ve ziyaret etmek için harika bir yer. Polestar markasını gerçekten yansıtıyor. İlk üretim tesisimizi 2019’da inşa edeceğimize söz verdik, otomobillerin bu yıl müşterilere teslim edileceğine söz verdik ve sözlerimizi yerine getiriyoruz. Bu, Polestar’daki tüm ekip için oldukça gurur verici bir an” açıklamalarında bulundu.

Chengdu tesisinde yılda beş yüz Polestar 1 üretilmesi ve üç yıllık bir üretim döngüsünün sonucunda kapasitenin bin 500 olarak sabitlenmesi planlanıyor. Marka, 2020’nin başında Çin›in Luqiao kentinde açacağı tesisle Polestar 2 modelinin üretimini de başlatacak. Şirket Polestar 2 modeli için internet üzerinden ön sipariş almaya başladığını da geçen aylarda duyurmuştu.

Faraday Future Breitfeld’e emanet

Kaliforniya merkezli akıllı mobilite ve premium sınıf elektrikli otomobil üreticisi Faraday Future (FF), Dr. Carsten Breitfeld’in şirketin küresel CEO’luğu görevine atandığını açıkladı.

Otomobil endüstrisinde önemli yöneticilik deneyimleri bulunan Carsten Breitfeld’in Hannover Üniversitesi’nde makine mühendisliği diplomasının yanı sıra elektrikli mobilite alanında doktora derecesi de bulunuyor. Breitfeld, Alman otomobil üreticisi BMW’deki 20 yıllık kariyerinin bir parçası olarak, BMW’nin i8 hibrit araç programını grup başkan yardımcısı olarak yönetti. Münih merkezli küresel elektrikli otomobil girişimi Byton’un da kurucusu ve CEO’su olarak görev yöneticinin, yakın geçmişte finansal sorunlar yaşayan şirketin ileriye dönük teknoloji ve ürünler geliştirmesinin yanı sıra eden fon sağlama faaliyetlerini hızlandırmada da katkı sağlaması amaçlanıyor. Breitfeld, FF’nin ultra lüks FF 91 elektrikli aracının üretimine başlanırken şirketin yönetici liderliğini üstlenecek ve şirketin pazarda rekabet edeceği FF 81 modelinin gelişimini yönetecek.

Şirketin kurucusu YT Jia’nın 2014’te başladığı elektrikli otomobil üretme çalışmaları geçen sürede finansman ve yönetim sorunlarından ötürü sekteye uğramıştı. Breitfeld’in şirkete katılımıyla birlikte ürün, teknoloji ve yönetim alanlarında bir üst yönetim oluşturularak geçen yılın sonunda başlatılan yeniden yapılanma doğrultusunda şirketin borçlarını ödeyerek geliştirmelere hız verilmesi de amaçlanıyor.

Hyundai hidrojeni anlatıyor

HyundaI, yakıt hücreli elektrikli araçlarla ilgili teknolojileri ve sürdürülebilir mobilite geliştirmelerini sergilediği ‘Hyundai Hydrogen World’ü Şangay’da ziyaretçilere açtı. 406 metrekare alana yayılan oval biçimli alanda, alternatif bir enerji olarak hidrojenin güvenli, çevreye duyarlı ve verimli bir enerji olduğu mesajı veriliyor.
Alanda, markanın ürettiği yakıt hücreli elektrikli Nexo modelinin tasarım detayları üzerinden hidrojenle ilgili bilgiler içeren galeriler ve boşluklar da dahil olmak üzere çeşitli ekranlar ve programlar yer alıyor. Sergileme ile ziyaretçilerin gelecekteki mobilite teknolojileri ve hizmetleri, özellikle hidrojenin Çin’in ve dünyanın sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına nasıl katkıda bulunduğunun deneyimlenmesi ve öğrenilmesi amaçlanıyor. 26 Ağustos’taki açılış törenine Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yetkilileri, Çin’deki otomotiv mühendisliği okulları ve yerel medya katıldı. Şirket bu girişimi ile dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin’de, büyüyen hidrojen ekonomisinde ilk hamle avantajını elde etmeyi ve satışlardaki son yavaşlamasını telafi etmeyi hedefliyor. Ayrıca yakıt hücresi elektrik teknolojisinin, hidrojen üretimi ve yakıt ikmali, otonom sürüş, elektrik üretimi ve güneş enerjisi gibi çeşitli ev ve endüstriyel ortamlarda nasıl kullanıldığını açıklayan hareketli bir görüntü klibi de ziyaretçilere gösteriliyor.

polestar-ilk-uretim-tesisini-acti-621445-1.

İstanbul’da V Weekend Motoring Festivali

IntercIty İstanbul Park tarafından geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen ve bir otomobil kültürü festivaline dönüşen V Weekend Motoring’in ikincisi 27-29 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. 2018’de 50 bine yakın kişinin ziyaret ettiği festivalde bu yıl da yollarda nadir görülebilen egzotik ve klasik otomobiller, otomobil ve motosiklet markaları yer alacak. Festivalde ziyaretçiler, en yeni modelleri yakından tanımanın ötesinde deneme sürüşü yapabilecek ve özel kampanyalı fiyatlardan yararlanabilecekler. Tüm aileyi eğlendirecek şovların başındaysa, 12 yıldır kapalı gişe gösteriler yapan Türkiye Sirki var. Türkiye’nin ilk hayvansız sirki 3 gün boyunca günde üç gösteriyle festival ziyaretçilerine keyifli dakikalar yaşatacak. Çocuk ve kadınlara özel etkinliklerin de yer alacağı festivalde sayısız sokak lezzetlerine ilave olarak yüzlerce indirimli ürün de olacak. Pendik Metro istasyonundan ücretsiz ulaşım imkanı sağlanacak olan V Weekend Motoring Festivali’ne girişler ücretsiz olacak.
V Weekend Motoring’de neler olacak?

>> Otomobil ve Motosiklet markalarının tanıtım stand alanları
>> Motorsporları takımları ve yarış araçlarının sergileri
>> Otomobil, motosiklet ve off-road kulüp stantları ve gösterileri
>> Yeni teknolojiler alanı ve otonom araç gösterileri
>> Sürüş simülatörleri ve e-gaming alanları
>> Ürün, ekipman, tuning aksesuarları satış ve tanıtım stantları
>> Sponsor markaların tanıtım stantları
>> Gün boyu müzik ve DJ performansları
>> Otomobil ve motosiklet markalarının deneme sürüşü etkinlikleri
>> Otomobil ve motosiklet markalarının çekilişle co-drive sürüş etkinlikleri
>> Tech Drone League – drone yarışları ve deneyim alanları

polestar-ilk-uretim-tesisini-acti-621446-1.

Japon devler işbirliğine gidiyor

Toyota ve Suzuki uzun vadeli bir ortaklık kurmak amacıyla sermaye ittifakına ilişkin bir anlaşma yaptı. İki şirket arasında, otonom sürüş alanı da dahil olmak üzere yeni alanlarda geliştirmelerin teşvik edilmesi amaçlanıyor. İki şirket arasında uzun vadeli bir ortaklık geliştirmek ve teşvik etmek için şirketler, ittifak temelinde birbirlerinin hisselerini almayı planlıyorlar. Anlaşma kapsamında Toyota, Suzuki’den hazine hisseleri hariç 24.000.000 hisse senedi edinmeyi planlıyor. Toyota, bu işbirliği ile Suzuki’nin toplam hisse senedinin yüzde 4,94’ü için toplam 96 milyar Japon Yeni (910 milyon Dolar) ödeme yapacak. Aynı şekilde Suzuki, Toyota’nın 48 milyar Japon Yeni’ne (455 milyon dolar) eşdeğer hissesini almayı planlıyor. 12 Ekim 2016’da görüşmelere başlayan iki şirket, bu yıl 20 Mart’ta, Toyota’nın elektrifikasyon teknolojilerindeki gücünü ve Suzuki’nin gücünü bir araya getirerek, ortak ürün kullanımının yanı sıra, ortak ürün geliştirme ve üretimde işbirliğini sürdürmek için belirli hususlara başlayacaklarını açıklamışlardı.

ID.3’e büyük ilgi

Volkswagen’in Frankfurt Uluslararası Otomobil Fuarı’nda (IAA) sergileyeceklerini duyurduğu elektrikli modeli ID.3 fuar öncesinde 30 binden fazla ön rezervasyon aldı. Volkswagen, mayıstan bu yana, Avrupa’daki potansiyel müşteriler için bin avroluk bir depozito karşılığında, sınırlı ID.3 lansmanı için bağlayıcı olmayan rezervasyonlar yapılabilmesine olanak sağlamıştı. Talep, öncelikle Almanya, Norveç, Hollanda, İsveç ve Birleşik Krallık’tan geldi ve markanın elektrikli modelleri ve mobilite hakkında bilgi paylaştığı bülten de 100 bin aboneyi aştı. Volkswagen, ID.3’ün dünya prömiyerini 12 Eylül’de IAA’da gerçekleştirecek. Markanın tanıtacağı tam elektrikli araçlar ailesinde yeni logo ile tanıtılacak ilk model de olacak ID.3’ün Avrupa baz fiyatının en küçük sürüm için 30 bin Avronun altında, ön rezervasyon öncesi sürüm ID.3 1ST’nin fiyatının ise 40 bin Avronun altında kalacağı öngörülüyor.

Piech hayatını kaybetti

Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in (VW) eski tepe yöneticisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferdinand Piech 82 yaşında hayatını kaybetti. Porsche’nin kurucusu olan Ferdinand Porsche’nin torunu olan Piech, Porsche, Volkswagen ve Audi’de farklı yönetim kademelerinde görevler aldı. 1993’te VW CEO’su, 2002’de şirketin yönetim kurulu başkanı olan Ferdinand Piech, katı uygulamalarına karşın Volkswagen’i dünyanın en büyük otomotiv üreticisi konumuna getirmeyi başarmıştı.