İstanbul Beyoğlu’nda 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız polis kurşunuyla yaşamını yitirdi. Cerrahpaşa'da da bir polis otopark tartışmasında yurttaşı yaraladı. Sadece İstanbul’da son 1 ayda 5 yurttaş polis kurşunlarının hedefi oldu.

Polis, 1 ayda 5 kişiyi vurdu!
Kaçan şüphelilere ateş açan polisin kurşunuyla ölen Zuhal Ebrar Yıldız İstanbul’da toprağa verildi. (Fotoğraf: DHA)

Kayhan AYHAN

İstanbul Beyoğlu’da polisin şüphelilere açtığı ateş sonucu yoldan geçen 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız yaşamını yitirdi. Cerrahpaşa’da da sivil polis memuru Emrullah G., Mehmet A. isimli yurttaşı yaraladı. Yaşanan olaylar son 1 ayda İstanbul’daki beşinci benzer vakalar oldu. Avukatlar, polislerin son dönemde yerli yersiz silah kullanımına dikkat çekerek, polisin sadece çatışma gibi durumlarda silahını kullanabileceğinin altını çizdi.

Beyoğlu Kaptanpaşa Mahallesi Yay Sokak’ta önceki akşam iddiaya göre polis, motosiklet çaldıkları belirtilen iki kişiyi takip etti. Takip sonunda polis, dur ihtarına uymadıkları iddia edilen iki kişiye ateş açtı. Polislerin silahından çıkan kurşunlar, yoldan geçen 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız’a isabet etti. Ağır yaralanan Yıldız yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Konuyla ilgili İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, 2 polisin gözaltına alındığı belirtildi. Kimlikleri belirlenen B.P. ve S.Ç.’nin yakalanması için çalışmalar sürüyor. Bu kişilerin 7 ayrı gasp suçundan haklarında arama kararı bulunduğu belirtildi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde de dün iddialara göre, tedavi için gelen sivil polis memuru Emrullah G. ile Mehmet A. arasında araç parkı nedeniyle tartışma çıktı. Tartışmada Emrullah G. aracından aldığı silahıyla Mehmet A.’yı yüzünden yaraladı. Emrullah G. gözaltına alındı.

İSTANBUL’DA 5’İNCİ OLAY

Bu olaylarla birlikte son bir ayda sadece İstanbul’da 5 kişi polis kurşunuyla vuruldu. Polisin kendisine ‘yumruk attığı’ gerekçesiyle vurduğu Hacı Gelener de geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmişti. 25 Kasım gecesi Taksim’de İrem Esendemir adlı kadın da polis kurşunuyla vurularak ağır yaralanmıştı. Bu olaydan bir kaç gün sonra ise bir kavgaya karışan Göktuğ Efe Yılmaz’a ‘’Bir polisi vurduğu ve dur ihtarına uymadığı’ iddiasıyla polis ateş açtı. 19 yaşındaki Yılmaz da olay yerinde hayatını kaybetmişti. Üst üste yaşanan benzer olaylar Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nu yeniden tartışılmasına yol açtı. Yasaya göre polislerin sadece kısıtlı durumlarda silah kullanma yetkisi bulunuyor. Yaşanan olayları BirGün’e değerlendiren avukat Ayhan Erdoğan ‘Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na göre polisin sadece çatışma gibi durumlarda şüpheliyi ‘etkisiz hâle’ getirecek şekilde silahını kullanabileceğinin altını çizdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi: “Silah ancak polise direnenleri etkisiz kılmaya yönelik kullanılabilir. Örneğin eğer doğrudan bir ateş altında ise polis sadece karşısındakinin silahını düşürmek için o silahı çıkartabilir. Öldürmek için değil. Kanunlara hiçbir şekilde uyulmuyor. Polis bu yetkiyi hoyratça kullanıyor. Bu tür olaylarda kriminal bölümde deliller polis lehine sıkça karartılıyor, sahte raporlar ile suçlu polisler aklanıyor. Ancak buradaki temel suç İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde. Polise silah telim edilirken ciddi bir süreçten geçirilmeli. Ancak bunların hiçbiri gerçekleşmiyor.”

***

Şüpheli ‘durmayınca’ atış serbest

Son bir yılda yaşanan olayların bazıları şöyle:

•İstanbul Bakırköy’de ‘dur’ ihtarına uymayıp kaçan 22 yaşındaki sürücü Serhat Kaya’nın kullandığı araçta bulunan 15 yaşındaki Yağmur Alparslan açılan ateşle vurularak hayatını kaybetti. Alparslan’ın ölümüne neden olan polisler serbest bırakıldı.

•Büyükçekmece’de ‘dur’ ihtarına uymayarak kullandığı araçla bir polisin ayağını öne sürülen E. E., polis tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

•Mardin’in Midyat ilçesinde polisten kaçtığı iddia edilen Adem Kara, polislerin ateş açması sonucu ensesinden vurularak yaşamını yitirdi.

•İstanbul Taksim’de İrem Esendemir adlı genç bir kadın şüpheli olduğu iddiasıyla yakalanmak istenirken ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis kurşunuyla vurularak ağır yaralandı.

•İzmir’de ‘dur’ ihtarına uymayıp kaçtığı iddia edilen üç şüpheliden Bülent A., polis tarafından vurularak öldürüldü. Ölüme neden olan polis tutuklandı.