BirGün CİMER’e “Bu yıl ülke genelinde kaç eyleme müdahale edildi?” diye sordu. Emniyet’in yanıtında kaç eyleme müdahale edildiği açıklanmayarak “Barışçıl olan hiçbir eylem/etkinliğe müdahale edilmemektedir” denildi.

Polis barışçıl eylemlere müdahale etmiyormuş!
Fotoğraf: DepoPhotos

İsmail ARI

Düzenlenmek istenen eylem ve protestolarda emniyet güçlerin sert müdahalesi sık sık gündem oluyor. Yüzlerce yurttaş bu sert müdahaleler sırasında yaralanıyor veya tartaklanarak gözaltına alınıyor. Hatta polisin sert müdahalesinden gazeteciler de nasibi alıyor.

BirGün Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) “Bu yıl ülke genelinde düzenlenen kaç eylem ve gösteriye emniyet güçleri tarafından müdahale edildi? Bu müdahaleler sırasında kaç kişi gözaltına alındı?” sorularını yöneltti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Daire Başkanlığı ise kaç eyleme müdahale edildiği ve kaç kişini gözaltına alındığına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Emniyet’in yanıtında, “Ülkemizde 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu çerçevesinde barışçıl olan hiçbir eylem/etkinliğe müdahale edilmemektedir. Kanuna aykırı eylemlerde ise önce müzakere son çare müdahale prensibinden hareketle orantılılık ilkesi çerçevesinde gerekli müdahaleler yapılmaktadır” ifadeleri yer aldı.