Polis engelline “Ben anneyim” feryadı!

ZEYNEP KURAY

Cumartesi Anneleri yine polis engelline takılan 702’inci haftaki eylemine gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın 65 yaşındaki Annesi Hanife Yıldız’ın feryadı damgasını vurdu.

AKP iktidarının keyfi yasağına, “Ben anneyim, oğlumun akıbetini soruyorum. Beni engelleyemezsiniz” diyerek tepki gösteren ve fenalık geçiren Hanife anneye bir polis amirinin, “Şov yapma” diye karşılık vermesi dikkat çekti. Tüm engellemelere rağmen polisin müdahale anonsları gölgesinde haftalık açıklamalarını okuyan kayıp yakınları, gözaltındaki kayıpları aramaktan vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurguladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Galatasaray Meydanında oturmaları yasaklanan Cumartesi Anneleri 702'nci hafta eylemi yapmak için İstanbul İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. 702'nci haftaki eyleme, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Züleyha Gülüm, Ali Kenanoğlu, Ahmet Şık, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, gazeteci Hrant Dink'in oğlu Arat Dink, kayıp yakınları ve çok sayıda demokratik kitle örgütü katıldı.

polis-engelline-ben-anneyim-feryadi-508023-1.

Ülkenin birçok ilinden baro başkanları, Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri kayıp yakınlarına destek vermeye gelenler arasındaydı.

ANNENİN FERYADINA POLİSTEN "ŞOV YAPMA" VİCDANSIZLIĞI

Saat 11.30'da İHD önünden Galatasaray meydanına yürüyüşe geçen Cumartesi Anneleri'nin önünü Büyükparmakapı Sokak'ta polis tarafından kesildi. Bu keyfi engeli sokakta yaptıkları oturma eylemi ile protesto eden kitle, polisin müdahale anonsları gölgesinde haftalık açıklamalarını yapmaya başladı. Polisin kesilmeyen anonslarına tepki gösteren gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’in 65 yaşındaki annesi Hanife Yıldız’ın feryadı ise yürekleri yaktı.

"Ben anneyim, oğlumun akıbetini soruyorum. Beni engelleyemezsiniz" diyen acılı anne, fenalık geçirdi. Annenin bu feryatlarına karşı bir polis amirinin, “ Şov yapma” demesi ise hakim olan vicdansızlığın göstergesiydi. Sık sık kayıp oğluna konuşan Hanife anne, gözyaşlarına boğularak, "Oğlum ben seni nasıl o karakola götürdüm?" diye kendine sitem etti.

polis-engelline-ben-anneyim-feryadi-508022-1.

'ELİMİZDE FOTOĞRAFLARA VE KARANFİLLERE KARŞI AĞIR SİLAHLI POLİSLER KONUŞLANDIRILDI'

Bu haftaki açıklama gözaltında okuyan kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun, 12 Eylül 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin'in akıbetini sordu.

"Kayıplarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz" vurgusunu yapan Tosun, şunları kaydetti:

“Gözaltında kaybetme uluslararası hukukta insanlığa karşı işlenmiş suç olarak tanımlanır. Uluslararası hukuka göre herkesin gözaltında kaybedilmeden korunması ve bu suçun etkili bir biçimde cezalandırılması devletlerin yükümlülüğüdür. Bizler kayıp yakınları ve hak savunucuları olarak 702 haftadır devletin bu hükümlülüğünü yerine getirmesi talep ediyoruz. Galatasaray'daki 700. buluşmamıza saatler kala ağır bir polis şiddeti ile darp edildik, gaz bombalarının hedefi olduk, işkence gördük, yaralandık, gözaltına alındık. Bugün de gözaltında kaybedilen sevdiklerimizle buluşma mekanımız olan Galatasaray Meydanı TOMA’lar, iş makineleri, çelik ve beton bariyerler ile kuşatıldı. Elimizdeki fotoğraflara ve karanfillere karşı ağır silahlı polisler konuşlandırıldı" dedi.

polis-engelline-ben-anneyim-feryadi-508024-1.