Polis gerçeğin ortaya çıkmasını engelliyor

BERFİN ŞENGİL

Bilirkişi raporunun sunulmasının ardından görülen Berkin Elvan davası 5 Şubat 2020'ye ertelendi. Bilirkişi raporunda, Zet silahını ateşleyen sanık polisin, biber gazı kullanmada “bilinçli olduğu” sonucuna varılmıştı. Rapora göre olay yerinde ve saatinde göstericilerin eylemi de yoktu.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 15. celseye, "Olası kasıtla öldürmek" suçundan müebbet hapsi istenen tutuksuz sanık F.D. Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden duruşmaya katıldı. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ve kardeşi Gamze Elvan duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı çok sayıda izleyici de takip etti.

berkin-elvan-davasi-5-subat-2020-ye-ertelendi-648911-1.

Duruşmada tanık Yalçın Şengör, "O günü hatırlamak çok zor. 6 sene geçmiş. O günlerde 4-5 farklı yerde bulunuyorduk. Görev yaparken, kim vardı kim yoktu hatırlamıyorum. O günlerde İstanbul’un çevre illerinden takviye ekipler geliyordu. Okmeydanı bölgesinde görev yaptık mı hatırlamıyorum. Gezi olayları sırasında zet silahı kullanıp kullanmadığımı hatırlamıyorum’’ dedi.

Olay gününe ilişkin görüntülerin ekrana yansıtılması üzerine Berkin'in anne ve babası fenalaşarak duruşma salonundan ayrıldı.

MAHKEMEDEN SÜRE SAVUNMASI

Mahkeme başkanı, duruşmada mahkemenin istediği unsurları içeren Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) raporunun henüz mahkemeye ulaşmadığını kaydederek, ‘’Gelen bilirkişi raporları bizim istediğimiz unsurları içermiyor. Zet tüfeğine ilişkin jandarmanın raporları geldi ancak bizim mahkememizin istediği raporlar gelmedi. Bu nedenle ATK’dan yeni rapor istenecek. Dosya bu beklenen rapor geldikten sonra karar aşamasına gelmiş olacak. Mahkemenin duruşmaları uzatma gibi bir gayreti yok. Biz elimizden gelen neyse hepsini yerine getiriyoruz,‘’ dedi.

Elvan ailesinin avukatı da, ‘’Mahkemenin yaptığı keşif boşa çıkarılmaya çalışılıyor. Elimizdeki rapor sanığın çocuğu bilinçli bir şekilde vurduğunu gösteriyor. Olay anında bir toplumsal gösterinin olmadığı da bu raporda mevcut’’ dedi. Sanık avukatı ise, olaya ilişkin ATK raporları geldiğinde beyanda bulunacaklarını söyledi.

Mahkeme heyeti, tanık Muhammed Akkaya hakkında yeniden zorla getirilmesine karar verdi. Heyet, tarafların esasa ilişkin savunmasının alınmasının ardından iddia makamından mütalaa alınmasına hükmetti. Heyet, dosyanın Adli Tıp Kurumu’ndan dönüşünün beklenilmesine karar vererek, duruşmayı 5 Şubat’a erteledi.

Duruşmada sanığın ZET (gaz tüfeği) kullanması nedeniyle talimatlara aykırı hareket edip etmediği yönünde bilirkişi raporunun eksik hususlar içermesi gerekçesi ile yeniden istenmesine karar verildi.

BERKİN HEPİMİZİN ÇOCUĞU

Duruşma sonrası Adliye önünde açıklama yapan Elvan ailesinin avukatı Çiğdem Akbulut, aylardır atışın nasıl bir düşünceyle yapıldığına dair raporun beklendiğini söyleyerek şunları kaydetti

‘’Keşfe katılan zet silahının kullanılması konusunda uzman kriminal ekipleri her ne olduysa tahmin ettiğimiz şeyler tabii ki, o raporu hazırlayamadılar. Yerini fiziken kendileri görmelerine rağmen. Nisan ayından beri de sürekli el değiştiren bir konu var. Geçtiğimiz hafta bir rapor aldık. Bu rapor tespit ettiği şeyleri söylemekten kaçınan ama üzerine vazife olmayan şeyleri söyleyen bir rapordu.

Sonuç itibariyle bir kusur tespiti yapmadı. Ancak bazı çarpıtmalara dayandı. Biliyorsunuz Berkin sabah saatlerinde vurulmuştu. Sabah saatlerinde elimizdeki görüntülerde de çok açıkça belli ki o sokakta, o caddede hiçbir çatışma hali yoktu. Bu da tespit ediliyor aslında. Ama sonuç kısmında şöyle bir ifade var. Olaydan saatler sonra polise havai fişekler atıldığı ve şiddetli polis müdahalesine uygun olduğu tespit edilmiştir diye. Bu bir çarpıtmadır. Onlardan istenen sabah saatlerinde olanlar. Berkin vurulduğu anda polisin oraya gaz bombası ateşlemesini gerektirir bir durum var mı? Böyle bir şey olmamasına rağmen rapor böyle bir tespitte bulunuyor. Ama en nihayetinde sırtı dönüktü diyor ve göremedim tespitini yapamıyorum, kusurunu göremiyorum diyor. Sanık polisin bütün eğitimlerini gerekli seviyede aldığını ve zet silahını kullanma konusunda yeterince uzman olduğunu söylerken olayın fiziki şartlarına göre attığı ateşle birini yaralayabileceğinin de bilincinde olduğunu söylemekten kaçınıyor. Bu gibi ufak birkaç ayrıntıyla birlikte sonuç olarak bize net bir şey söylemeyen bir raporla karşı karşıyaydık.

Mahkeme heyeti de bu soru işaretlerini çözmek adına adli tıpa gönderdi.’’ Dedi. 5 Şubat’a bırakılan bir sonraki duruşmanın daha erken yapılmasını beklediklerini söyleyen Akbulut, ‘’Arada adli tıptan bir rapor gelmesi halinde biz artık sona doğru hazırlıklarımızı yapacağız. Dosyanın başından beri süregelen her şeyi derlediğimiz dosyayı heyete sunacağımız şekilde esasa ilişkin savunmalarımızı hazırlamış bir şekilde 5 Şubat’ta burada olacağız.’’

Akbulut, önümüzdeki duruşmanın bu nedenle de çok önemli olduğunu vurguladı.

Açıklamada söz alan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, ‘’Maalesef ki yine elimiz boş geldik. Çocuğumun katili yargılansın. Bütün çocukların katilleri yargılansın. Adalete tamamen aç kaldık. Öyle bir sınıra geldik.’’ İfadelerini kullandı.

Baba Sami Elvan da ‘’Bu davanın bizim davamız olmadığını defalarca söyledim. Yine söylüyorum. Bu dava bizim davamız değil. Bu dava bütün Türkiye’yi ilgilendiren, Gezi’ye çıkan, o sokaklara inen herkesin davası. Berkin sıradan bir çocuktu. Ama şu an hepinizin çocuğu. O bakımdan biz adalete aç kalmış bir aile olarak bugüne dek yaşananları hep ifade ettik. Bu günden sonra da böyle bir olayın gelişmemesi için, Elvan ailesi olarak biz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Adalet nerede varsa orada olacağız. Ama bu süreçte bizi yalnız bırakmamanızı, bize destek olmanızı istiyoruz. O gün Gezi nasılsa burada öyle bir duruşma bekliyorum. Şimdiden çağrım odur. Hepinizi 5 Şubat’ta buraya bekliyorum. Biliyorum o duruşmadan bir şey çıkmayacak. Gerçek adalet çıkmayacak. Ama biz hep birlikte olursak adaleti kendi ellerimizle bulabiliriz. Mücadele edersek belki bunu döndürebiliriz. Belki bir daha Berkinleri öldürtmeyebiliriz. Çocuklarımızı yaşatabiliriz. Benim oğlum geri gelmeyecek. Bunu çok iyi biliyorum. Bunun ceza alması da beni hiç ilgilendirmiyor. Ama geleceğimizi ilgilendiriyor. Bunu hepinizin bilmesini istiyorum. Beni hakikaten ilgilendirmiyor. Çünkü çocuğum geri gelmeyecek. Ama toplumumuzu ilgilendiriyor. Adaletin tecellisi hepimiz için hayırlı olacak.’’ diyerek 5 Şubat’ta duruşmada olunması için çağrıda bulundu.