Ankara’da polisin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle sırtından vurularak öldürülen Cem Aygün’ün davasında sanık polis memuruna ‘taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasını Yargıtay 1. Ceza Dairesi oyçokluğuyla onadı. Oy çokluğuyla alınan kararla sanık polis Fatih Yılmaz görevine devam edecek. Sanık polise, “taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 4 yıl 2 […]

Polis kurşunuyla ölüm AYM’ye taşınacak: Önce kollandı sonra aklandı

Ankara’da polisin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle sırtından vurularak öldürülen Cem Aygün’ün davasında sanık polis memuruna ‘taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasını Yargıtay 1. Ceza Dairesi oyçokluğuyla onadı.

Oy çokluğuyla alınan kararla sanık polis Fatih Yılmaz görevine devam edecek.

Sanık polise, “taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasının onanmasına tepki gösteren Cem Aygün’ün ailesi adına hukuki süreci yürüten avukat Murat Yılmaz BirGün’e konuştu. Av. Yılmaz, şöyle dedi: “Gencecik bir insanın yaşama hakkını elinden alan polis memuru Fatih Yılmaz sadece 11 ay cezaevinde kaldı. Yargıtay’ın bu kararının ardından da bir gün bile cezaevinde kalmadan polislik görevine devam edebilecek. Yargı kararı ile önce kollanan polis memuru Yılmaz şimdi de aklandı.”

SÜREÇ HUKUKSUZ İŞLETİLDİ

Avukat Yılmaz, süreci şöyle özetledi: “2012 yılında Cem Aygün polis tarafından durduruluyor ve kimliğini polise teslim ettikten sonra bilinmeyen bir nedenle kaçmaya başlıyor. Cem’in kimliği polisin elinde olduğundan istediği zaman yakalayabilecek durumda iken polis memuru Fatih Yılmaz ateş ediyor. Ateş edildikten sonra Cem yere düşüyor. Cem’in kaçma ihtimali olmamasına karşın Yılmaz ikinci defa ateş ediyor. Cem hayatını kaybediyor. O dönemde polisin silah kullanma yetkisi olmadığını ifade ettik. Yargılama başladığında Yılmaz hakkında tutuklama kararı çıktı ve 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Biz bu cezayı az bulduk, sanık vekili de bu cezayı fazla buldu. Bu karar temyiz edildiğinde Yargıtay 1. Ceza Dairesi ‘taksirle adam öldürme’ gerekçesi ile dosyayı bozdu. Yılmaz tahliye edildi. Ankara 4. Ceza Mahkemesi’ne bu karara karşı direnmesi gerektiğini belirtmemize karşın 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi bu kararı onadı.”

Karara muhalefet şerhi düşen üyelerin “yaşam hakkının ihlal edildiğine” ve “ikinci kez ateş etmeye gerek olmadığına” vurgu yaptığını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraza gitmediği taktirde dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız. Suç tarihi 2012 olduğu için denetimli serbestlik yasasındaki değişiklik ve sanık Yılmaz, 11 ay hapis yatması göz önüne alınarak 1 gün dahi hapse girmeyecek ve polislik görevine devam edecek.”