Heybeliada Sanatoryumunun Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesine karşı sağlık örgütleri Heybeliada’da polis ablukası altında ortak açıklama yaptı. Açıklamada binanın sanatoryum olarak kalması gerektiği ifade edildi.

Polis, sağlık örgütlerinin sanatoryuma yürümesine izin vermedi

YAREN ÇOLAK

Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olan Heybeliada Sanatoryum binasının Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesine tepkiler büyüyor. İstanbul Tabip Odası (İTO), Türk Toraks Derneği (TTD) İstanbul Şubesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu bugün Heybeliada’da bir araya geldi.

Basın açıklaması yapmak için Heybeliada İskelesi’nden sanatoryuma yürümek isteyen sağlık örgütlerine polis izin vermedi. Emniyet yetkilileri, sağlık meslek örgütü yöneticilerine kaymakamlık kararı ve pandemi gerekçesi ile eylem yasağı kararını bildirdi ve uzun süren görüşmelerin ardından açıklamanın İskele önünde yapılması kararlaştırıldı. Adalar Kent Konseyi, Validebağ Savunması ve Adalardaki kitle örgütleri açıklamaya destek verirken Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de açıklama alanına geldi.

polis-saglik-orgutlerinin-sanatoryuma-yurumesine-izin-vermedi-780034-1.

SAĞLIK KURULUŞU OLARAK YENİDEN YAPILANDIRILMALI

Sağlık örgütleri yaptıkları ortak açıklamada binanın sağlık kuruluşu olarak yeniden yapılandırılması ve Covid-19 için kullanıma açılmasını talep etti. Açıklama şu sözlerle devam etti:

“Hiç azımsanmayacak bir nüfusa sahip Adalar halkının ve yakın çevresinin vakalarının izolasyonu ve tedavileri burada yapılabilir. Tüberküloz ve diğer akciğer hastalıkları konusunda araştırma yapılabilecek bir tesis, kronik akciğer hastalıkları için bir rehabilatasyon merkezi gibi amaçlar için organize edilmeli.”

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA DEVREDİLMELİ

İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ve TTD Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, polis engelini kınadıklarını dile getirirken TMMOB İKK sekreteri Cevahir Efe Akçelik, şu açıklamalarda bulundu:

“Anayasanın 34. maddesini hatırlatıyorum. Mücadeleyi durduracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bu tüm İstanbullunun mücadelesi hatta bu yasağı alanlar için bile kamusal sağlık isteği mücadelesi. Bizim talebimiz ticari bir gözle bakılmadan sağlığın kamu sağlığı olarak ücretsiz verilmesidir. Heybeliada Sanatoryumu dönemin en modern hastanelerinden biri olarak kurulmuş bir kültürel mirastır. Bu mirasın Sağlık Bakanlığı dışında birilerine devredilmesi aymazlıktır. Hastane tekrardan Sağlık Bakanlığı’na devredilmelidir.”

polis-saglik-orgutlerinin-sanatoryuma-yurumesine-izin-vermedi-780035-1.

AMAÇ HAFIZAMIZI SİLMEK

Heybeliada’da yaşayan Deniz İpekçi adlı yurttaş “Sanılıyor ki sadece bir hastane yok ediliyor. Bu hastane zaten yıkıktı. İşgalcilerin hedefi hafızayı silmek. Hastaneyi yıktılar, liseyi yıktılar… Hepsinde amaç hafızamızı silmek. Ancak biz geçmişi unutmak, çocukluğumuzu unutmak, istemiyoruz. Bu ülkeyi beton yığınlarına çevire çevire mahvettiler” diyerek yaşanılanlara tepki gösterdi.

CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat, 2004-2005 yıllarında hastane kapatılacağı zaman da direndiklerini vurguladı: “Şimdi yine buradayım. Biz o dönemde de geceli gündüzlü eylem yaptık ama sesimizi duyuramadık. Bugün de burada basın açıklaması yapmamız, yürüyüş yapmamızla ilgili bazı kısıtlamalar getirildi.”