Polis şiddeti bitmiyor

Kayyum atanmasıyla yapılan protestolar sırasında ortaya çıkan şiddet görüntüleri, son iki yıldır Van’da yaşanan şiddet olaylarını akla getirdi. Kentte düzenlenen eylem ve etkinliklerin çoğunda kitleye saldıran polis, birçok yurttaşa şiddet uyguladı. Yaşanan şiddet olayları cezasızlıkla sonuçlandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, engelli raporu bulunan Fırat Koç adlı kişinin darp edilmesi 11 yıl önce yasaklanan Newroz gösterileri sırasında bir grup sivil ve üniformalı polisin 16 yaşındaki M.K.'yi darp etme görüntülerini hatırlattı. Polis şiddetine ilişkin yapılan suç duyurularının birçoğu ise cezasızlıkla sonuçlandı.

Kentin Gevaş ilçesinde 2017 yılında mantar toplamaya giden 4 kişi, polis şiddetine maruz kaldı. Darp edilen yurttaşların suçsuz olduğu ortaya çıkarken, şiddet uygulayan polislerden sadece biri yargılanıp beraat etti. İşkence gören yurttaşlara ise dava açıldı. Bir başka olay da geçen yıl Erciş’te yaşandı. Psikolojik rahatsızlığı bulunan 29 yaşındaki Ahmet Aydemir adlı yurttaş, "Burası Kürdistan" dediği için gözaltına alındı. Üç gün boyunca emniyette işkenceden geçirilen Aydemir hakkında dava da açıldı.

GÖÇ ETMEK ZORUNDA BIRAKILDILAR

Son iki yılda cezasızlıkla sonuçlanan ve görüntülere yansıyan polis şiddetinin yaşandığı olaylardan bazıları şu şekilde:

► İpekyolu ilçesine bağlı Yalımelez Mahallesi’nde 14 Temmuz 2018 tarihinde yapılan ev baskınında gözaltına alınan Ayfer Şahin, Abdulbaki Şahin, Ayhan Şahin, F. Şahin, Şehriban Mamuk, Abdullah Şahin ve Dilan Görür, ev baskınında ve gözaltında sistematik olarak işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Şahin ailesinden 5 kişi tutuklanırken, götürüldükleri cezaevinde de şiddet gördüler. Aile bireylerinin işkenceyle ilgili yaptıkları başvuru takipsizlikle sonuçlanırken, olaydan bir yıl sonra aile üyelerinin tamamı hakkında ‘Örgüt üyesi olmak’, ‘Kamu görevlisine hakaret etmek’ ve ‘Görevi yaptırmamak için direnmek’ suçlamalarıyla dava açıldı.
► Van’ın Erciş ilçesine bağlı Çobandüzü Mahallesi’ne 2018’de baskın düzenleyen polisler, Polat Ailesi’ne ait eve gaz bombası attı. Yanan evde bulunan yurttaşlar canlarını zor kurtarırken, Polat ailesi baskılara dayanamayarak göç etmek zorunda bırakıldı.
► Merkez İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi'nde 15 Şubat 2019’da 3 çocuk gözaltına alındı. Ö.S. (14), Ş.Y. (16) ve O.D. (17), gözaltındayken şiddete maruz bırakıldı. Van Barosu tarafından yapılan suç duyurusunda bir ilerleme olmadı.
► Erciş ilçesinde 5 Nisan 2019 tarihinde Recep Önal, Mekan Beder ve Akan Bozdağ isimli kişiler, Van Gölü kıyısında fotoğraf çektikleri sırada “Özel Harekat’ın alanında fotoğraf çektiniz” denilerek gözaltına alındı ve gözaltında işkenceye maruz kaldı. Savcılığın başlattığı soruşturma sürüyor.