Nijeryalı Festus Okey'in Beyoğlu Polis Merkezi'nde vurularak öldürülmesine dair 14 yıldır devam eden davada karar çıktı. Sanık polis Cengiz Yıldız’a “Kasten öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Polis tarafından öldürülen Festus Okey davasında 14 yıl sonra karar: 16 yıl 8 ay hapis

Futbolcu olma hayaliyle 2005 yılında İstanbul'a gelen Nijeryalı Festus Okey, 2 yıl sonra, 2007'de, polis tarafından öldürüldü. On dört yıldır devam eden davada sanık polis Cengiz Yıldız 16 yıl 8 ay hapse mahkum edildi.

Nijeryalı Festus Okey'in 14 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi'nde vurularak öldürülmesine ilişkin polis memuru Cengiz Yıldız'ın yargılandığı davaya İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Evrensel'den Meltem Akyol’un haberine göre, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından ikinci kez bozulmasının ardından yeniden görülen davanın 24’üncü duruşmasında tutuksuz sanık Cengiz Yıldız'ın avukatı ile Festus Okey'in ailesinin avukatları katıldı.

DOSYADA DELİLLER YOK EDİLMİŞ

Gazetecilerin alınmadığı duruşmaya ilişkin avukatlar aracılığı ile alınan bilgilere göre mahkeme başkanı, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirdiklerini söyleyerek, duruşma savcısına mütalaayı değiştirmek isteyip istemediğini sordu. Savcı ise yeni mütalaaya ihtiyaç olmadığını savundu.

Bunun üzerine sanık polisin avukatı Vehbi Kahveci söz aldı. Anayasa Mahkemesi kararının sanık Yıldız'ın suçsuz olduğunu ortaya koyduğunu iddia eden Kahveci, "Karar 'deliller tam toplanmadı' diyor. O zaman nasıl ceza vereceksiniz" diye konuştu.

Festus Okey ailesinin avukatlarından Olguner Olgun, ise Anayasa Mahkemesi kararını hatırlattıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi kararı üzerinde önemle durulması gerektiğini belirten Olguner, "Karar ciddi bir şekilde yaşam hakkı ihlali tespitinde bulunuyor, bunu hatırlattık. Öncelikle, savcılıktan ve mahkemeden, dosyanın sanığı dışındaki kamu görevlilerinin bu süreçte yarattıkları ihmaller -gömlek kaybetme, delilleri yok etme- sebebiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep ettik. İkinci olarak olayın ırkçı ve ayrımcı saiklerle gerçekleştiğinin titizlikle araştırılmasını istedik. Ve son olarak da mütalaadan farklı şekilde ve Anayasa Mahkemesinin işaret ettiği şekilde sanık polisin cezasızlık zırhından faydalanmaması için manevi unsurun 'taksir' değil, 'olası kast' olarak değerlendirilmesini talep ettik" dedi.

NE OLMUŞTU?

25 yaşındaki Nijeryalı mülteci Festus Okey futbolcu olma hayaliyle 2005 yılında Türkiye'ye geldi. 20 Ağustos 2007’de arkadaşı M.O. ile birlikte Beyoğlu’nda sivil polislerce gözaltına alındı ve Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Burada silahla vurularak öldürülen Okey için emniyet tanıdık bir savunma yaptı. Emniyetin iddiasına göre Okey, “polisin silahını almaya çalışmış, bu sırada arbede çıkmış ve Okey kendini vurmuştu” Tesadüf o ki nezarethanedeki kamera çalışmıyordu, silahın hangi mesafeden ve açıdan ateşlendiğini ortaya çıkaracak en önemli delil olan Okey’in üzerindeki gömlek ise kayıptı.

YARGITAY’A RAĞMEN YEREL MAHKEME DİRENDİ

2011 yılında, dava açıldıktan tam 4 yıl sonra karar çıktı. Üye hakimlerden biri, sanık polisin olası kastla adam öldürmekten 20 yıl ceza alması gerektiğini savunmuştu ama öyle olmadı. Yıldız, “taksirle ölüme neden olma” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Yargıtay, bu kararı üç yıl sonra bozdu ve Okey’in biyolojik bağının araştırılarak kardeşinin davaya katılma talebiyle ilgili karar verilmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme bunu kabul etmedi. Yargıtay, Mart 2018’de kararı bir kez daha bozdu ve tekrar Okey’in kimliğinin belirlenmesi ve kardeşinin Okey ile akrabalık bağının araştırılması gerektiğini ifade etti.

YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ

Bu arada Okey ailesi Anayasa Mahkemesine 2018’de başvuru yaptı. Dosyayı başından itibaren dikkatle takip eden Avukat Alp Tekin Ocak tarafından yapılan başvuruda olaya ilişkin etkili ceza soruşturması yürütülmemesi nedeniyle yaşam hakkının, ölümle sonuçlanan şiddetin ırk temelli ayrımcılık saikiyle gerçekleştirilmesi nedeniyle yaşam hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiğini belirtmişti. Bu başvuruyu 13 Ocak 2021 tarihinden karara bağlayan Yüksek Mahkeme Nijeryalı Festus Okey’in yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve aileye tazminat ödenmesine hükmetti.