Polisin kapılarını kırarak zorla sokağa attığı Tokatköylüler yaşadıklarını anlattı. 65 yaşındaki Gülümser teyze, “Gözlerimin önünde evimi yıktılar” derken Adem Asal da “Evimde bana biber gazı sıktılar” diye konuştu.

Polis zoruyla sokağa atıldılar
Tokatköy’de yıkımlar asbest testi yapılmadan devam ediyor. (Fotoğraf: BirGün)

İsmail ARI

İstanbul’daki AKP’li Beykoz Belediyesi, Tokatköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm adı altında çok sayıda yurttaşı zorla evlerinden çıkararak mağdur etti. Geçen perşembe günü, halkın uzun süredir devam eden mücadelesine rağmen, hukuki süreçler beklenmeden mahalle polis tarafından kuşatıldı. Belediye ekipleri polis eşliğinde yurttaşların kapılarını kırdı, halkı evlerinden çıkartarak yıkıma başladı.

Gaz ve ses bombalarının da kullanıldığı müdahalede evlerinin zorla tahliye edilmesine karşı çıkan en az 11 mahalleli ters kelepçe takılarak gözaltına alındı. Polisin kapısını kırdığı, zorla sokağa attığı ve gözaltına aldığı Tokatköylüler yaşadıklarını BirGün’e anlattı.


Bir günde iki defa polis zoruyla sokağa atıldığını belirten 65 yaşındaki Gülümser Tuncer, “Perşembe günü kahvaltı hazırlamıştım. Tam çaylarımızı dolduruyordum ve saat 8’de bir baktım ki çok sayıda çevik kuvvet polisi kapımızda belirdi. ‘Sakın evime girmeyin, burası benim evim. Varım yoğum burası’ dedim. Ancak polis zorla evime girdi. Evde iki oğlum vardı ve iki çocuğu olan oğlum Burçin beni korumak isterken ters kelepçeyle, ayakkabısını dahi giymesine izin verilmeden gözaltına alındı” dedi.

İKİ DEFA SOKAĞA ATILDIM

Polise ‘bize bir, iki gün müsaade edin, taşınalım’ dedik ama ‘size 10 dakika bile müsaade etmeyiz’ diye yanıt verdiler” diye konuşan Gülümser Tuncer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizi zorla evimizden çıkarıp, gözlerimin önünde 45 senedir oturduğum evimi yıktılar. Kıyafetlerimi değiştirmeme bile izin vermediler. Savaş alanına çevirdiler mahallemizi. O gece sokakta kaldığım için komşumuza sığındım. Gece 12’de polis o evin de kapısına dayandı. Oradan da zorla tahliye edildik, sokağa atıldık. Şimdi de başka bir komşumuzda kalıyorum.

20 YILLIK BORÇ

Benim emekli maaşım 4 bin TL. Bu maaşla İstanbul’da kirada oturmam mümkün değil. İzmit’te bir kapıcı dairesi bulduk tanıdıklarımızın sayesinde oraya taşınacağım. Eşimi de iki yıl önce Covid-19 nedeniyle kaybettim. Ben bu muameleyi haketmedim. 65 yaşındayım ve böyle bir zulüm görmedim. Bana verdikleri evin borcunu ödemeye ömrüm yetmez. Yeni ev verirken en az 300 bin TL borçlandıracaklar beni ve bu borcu 20 sene boyunca ödeyecekmişim. Bizim mahallemiz bizlere değil devletten 3-5 maaş alanlara layıkmış sanırım. Bizlere yapılan, reva görülen, yoksula, garibana işkencedir.”

EVDE BİBER GAZI SIKTILAR

Adem Asal isimli bir yurttaş ise evinden çıkmak istemediği için gözaltına alındığını vurgulayarak yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eşyalarımızı toplamamıştık ama evimize zorla girdi polis ekipleri. Kapımızı kırdılar, kendi evimizde bizlere plastik mermi ve biber gazı sıktılar. Beni de ayakkabımı bile giymeme izin vermeden gözaltına aldılar. Ters kelepçe taktılar bana, ayağımda ayakkabı yoktu ve cam kırıkları üzerinde yürütüldüm. Gözaltı otobüsünde uzun süre sıcakta bekletildik. Şimdi komşumuzda kalıyoruz ve ev bakmaya başladık. Bilgi işlemciyim ben ve bilgisayarlarım kırıldı. Eşyalarımızın depoda olduğunu söylüyorlar ama nerede olduğunu söylemiyorlar. 9 yaşındaki kardeşimin psikolojisi bozuldu. Çocuk rüyasında, ‘Evimizi yıkıyorlar, gelmeyin’ diye sayıklıyor. Amcamı da gözaltına aldılar ve amcamın kafasını da yere vurdular. Kollarını plastik kelepçe kesti. Kiralık evler 4 bin 500 TL veya 5 bin TL ama biz asgari ücretle geçiniyoruz. Bu yüzden yardım bekliyoruz, zor durumdayız.”

HESAP VERECEKLER

Mahalleye yıkım için gelen polis ekiplerinin sosyal medya paylaşımını gerekçe göstererek gözaltına aldığı ve evini zorla yıktığı Ahmet Kanbur isimli bir mahalleli de “Hukuki olarak mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz. Bize bunları yaşatanlar bunun hesabını mahkemelerde verecek. Hukuki süreç ister 3 yıl sürsün ister 10 yıl sürsün, biz bunun peşini bırakmayacağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de gideceğim. Bunu tüm Tokatköylüler için yapacağım” ifadelerini kullandı.

polis-zoruyla-sokaga-atildilar-1059825-1.