Diyarbakır’da geçen ay tutuklanan meslektaşları için Başkent’te bir araya gelen gazetecilere, polis müdahale etti. 3 gazeteci gözaltına alınırken yapılan açıklamada, “Şiddete karşı haber alma hakkını savunacağız” dendi.

Polise karşı haber alma hakkı bizim

Haber Merkezi

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun (MKGP) Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteci için Ankara’nın Ulus Meydanı’nda yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti. Açıklamanın yapılacağı alanı ablukaya alan polis, gazetecilerin geçişine izin verdi. Tutuklu meslektaşları için bir araya gelen gazetecilerden Deniz Nazlım, Sibel Yükler ve Yıldız Tar darbedilerek edilerek ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polisin meydandaki ablukası uzun bir süre devam etti. Gözaltına alınan gazeteciler hastanedeki muayenelerinin ardından Ankara Güvenlik Şube’ye götürüldü. Gazeteciler hakkında ‘Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet’ten işlem yapıldı.

Daha sonra meslektaşlarının darbedilerek gözaltına alınmasına tepki gösteren gazeteciler, DİSK Basın-İş Ankara Temsiciliği’nde basın toplantısı düzenledi.

DİSK Basın-İş Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, 25 yıl önce Özgür Ülke Gazetesi bombalandığında ertesi gün “Bu ateş sizi de yakar” başlığıyla çıktığını hatırlattı. Dedeoğlu, “Bugün 1900’lü yıllardan 2000’li yıllara geldik değişen bir şeyin olmadığını devlet gözünde görmüş oluyoruz. Açıklama yapacaktık tutuklanan arkadaşlarımız için. Bunun için izin almamıza gerek yok, anayasal hak ama biz yine de valiliğe bir ön yazı yazarak güvenliğin sağlanması amacıyla yazı gönderdik. Ancak buna cevap alamadık ama alana geldiğimizde gazeteci arkadaşlarımızın alandan uzaklaştırıldığını gördük. Darbedilen, gözaltına alınan arkadaşlarımız oldu. Gazetecilik suç değildir” dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği adına konuşan Özgür Paksoy ise polis devleti şiddetinin yabancısı olmadıklarını vurguladı ve “Polisin şiddetine karşı halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz. Çalışma mekânlarımız 28 gündür abluka altında. Bu devlet 28 gündür suç arıyor. Henüz bulamadı. Biz, ‘suç’ olarak tanımlanan bu hakikat yolculuğunu sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Gazeteci yazar Hüseyin Aykol ise şunları söyledi: “Bu iktidardan kurtulabilirsek polisler de mutlaka mahkeme önünde hesap vereceklerdir. Biz haber yapmaya devam edeceğiz.”

ÖZGÜR BASINLA MÜCADELEYE DEVAM

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları da şöyle konuştu: “Oluşturmuş oldukları havuz medyayla bu rejimi inşa etmeyi planlarken, ilk el attıkları medya havuz medyası oldu. Bunun için de halkın kaynaklarını, Ziraat Bankası’nın kaynaklarını seferber ettiler. Onlar biat eden, kendi politikalarını tek gözle yazan basın istiyorlar. Ama özgür basın emekçileri topluma, vicdana karşı hissettikleri sorumlulukla toplumun vicdanına seslendiler, toplumun sesi, kulağı, gözü, kalbi, yüreği ve beyni oldular.”

YİNE HABER DAVASI

Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılında sokağa çıkma yasakları öncesi kadınlarla ilgili yaptığı haber gerekçesiyle ‘örgüte bilerek isteyerek yardım ettiği’ iddiasıyla açılan davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtlar okunurken iddia makamı, önceki celsede mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrar ederek, Yalçın’a hapis cezası verilmesini talep etti. Dava, 22 Eylül’e ertelendi.