Google Play Store
App Store

ABD’de George Floyd’a adalet talebi içeren protestolara dönük polisin sert müdahaleleri ülke kamuoyunda tepki çekmeye devam ederken polislere dönük yeni girişimler yapılıyor. Polisler hakkında soruşturmaların önünü açan yeni tasarı sunuldu

Polise sınırlama

ABD'de polisin siyah yurttaş George Floyd'u hayatını öldürmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar önceki gün de devam etti. Protestoların çoğunlukla barışçıl geçmesi üzerine New York, Chicago ve Philadelphia'daki sokağa çıkma yasakları kaldırıldı. ABD Başkanı Donald Trump ise 10 gündür protestoların devam ettiği Washington'da ulusal muhafızların geri çekilmesi talimatı verdi.

Floyd'un öldürüldüğü Minneapolis'te ise göstericilerin polis departmanının tasfiye edilmesi talebini reddeden Belediye Başkanı Jacob Frey yuhalanarak alandan ayrıldı. Virginia'da ise Amerikan iç savaşı sırasındaki Konfederasyon ordusu generali Carter Wickham'a ait heykel yıkıldı. Seattle kentinde tabancası olan bir kişi otomobille göstericilerin arasına girerek bir kişiyi kolundan yaraladı. Seattle polis müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, vurulan göstericinin sağlık durumunun iyi olduğu, bir kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.

TÖREN BUGÜN

Öte yandan Demokrat Başkan adayı Joe Biden ise Floyd'un bugün Houston'daki cenaze töreninin 'korumalar ve aşırı güvenlik önlemleri nedeniyle aksamaması' için Floyd'un ailesini ziyaret etti. Houston Üniversitesi, Floyd'un anma törenine katılmak isteyenler için dersleri iptal ettiğini duyurdu.

DEPARTMANA TASFİYE

Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybettiği Minneapolis kentindeki polis departmanının tasfiye edileceği açıklandı. Minneapolis Kent Konseyi, polis şiddetine karşı tepkiler ve devam eden protestoların ardından polis departmanının kapatılacağını açıkladı. Minneapolis Kent Konseyi Başkanı Lisa Bender, “Kentimiz, Minneapolis Polis Departmanı ile olan toksik ilişkisini sona erdirmeyi planlıyor'' dedi. Bender, polis departmanının kapatılarak yerine kamu güvenliğini sağlayacak yeni bir sistem oluşturulacağını söyledi.

BÜTÇEDE KESİNTİ

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, New York polisinin göstericilere sert müdahalesi sonrası gelen tepkiler üzerine, polis departmanının bütçesinde kesintiye gidileceğini söyledi. New York Polis Departmanı'nın 6 milyar dolarlık yıllık bütçesinde ne kadar kesintiye gidileceği konusunda detay vermeyen Blasio, kesintinin sosyal hizmetlere ayrılacağını belirtti. ABD Kongresi'ndeki Demokratlar ise polislere yönelik soruşturma başlatmanın önündeki engelleri azaltacak bir yasa tasarısı sunmayı planlıyor. California eyaletinden Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Karen Bass, “Polis kültürünün değişme zamanı geldi ve söz konusu yasa tasarısının bu yönde atılmış önemli bir adım olacağına inanıyoruz'' dedi.

EDİTÖR İSTİFASI

New York Times gazetesinin Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton'ın ülke genelindeki ırkçılık ve polis şiddetine karşı protestolara müdahale için Amerikan ordusunun çağrılması yönündeki tartışmalı makalesini yayımlayan sayfa editörü James Bennet tepkiler üzerine istifa etti. New York Times'ta çalışan çok sayıda gazeteci de ordunun protestoculara karşı kullanılmasını savunan tartışmalı makalenin yayımlanmasına tepki göstermişti. Bennet ve gazete önce farklı görüşlere yer verilmesi gerektiğini savunurken, daha sonra New York Times, 'editoryal süreçte acele edildiği ve standartların karşılanmadığı’ açıklamasını yaptı.

‘IRKÇILIK VAR’

ABD Adalet Bakanı William Barr da “ABD’de ırkçılık var ama kolluk güçlerinde sistematik ırkçılık olduğunu düşünmüyorum” açıklamasıyla dikkat çekti. Barr, CBS televizyonuna verdiği demeçte, 1960’lardan bu yana eşitsizlikler konusunda kurumlarda reformlar yapıldığını ve ilerleme kaydedildiğini belirterek, “Tarihimizde birçok kurumumuz bariz ırkçıydı” dedi. Amerikan ordusunda daha önce ırkçılık varken şu an eşit fırsatlar sağlandığını ileri süren Barr, polis departmanında da aynı süreçten geçildiğini ifade etti.

LONDRA AYAKTA

İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kişinin katıldığı ırkçılık karşıtı eylem yapıldı. Polisler, Başbakanlık binası önünde bir araya gelen kitleye müdahale etti. Bristol’da ünlü İngiliz köle taciri Edward Colston’ın kentte onlarca yıldır tartışma yaratan heykeli protestocular tarafından yıkılıp Avon Nehri’ne atıldı. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, olaya ilişkin “Bu düpedüz vandallık, son derece utanç verici” dedi. Ancak, Edward Colston, 1672-1689 yılları arasında 84 bin Afrikalı erkek, kadın ve çocuğu gemileriyle Amerika’ya köle olarak götürmüştü. Colston’ın 1895’te dikilen heykeli kentte tepkilerin odağı haline gelirken, ülkede hâlâ Colston’ın adının verildiği okul, meydan, konser salonu, cadde, sokak ve binalar bulunuyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise ülkedeki ırkçılık karşıtı gösterilerin ‘haydutluğa dönüştüğünü’ ileri sürdü.

ÇOCUĞA KELEPÇE

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Adalet Sarayı önünde düzenlenen ırkçılık karşıtı protestoya binlerce kişi katıldı. Poelaert Meydanı’nda toplanan yaklaşık 10 bin kişi “siyahların hayatı değerlidir” sloganıyla polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Protestoda okunan bildiride, “ABD’de George Floyd’un öldürülmesi birçok kişiyi sarstı. Çoğumuz siyahlara karşı polis şiddetinden yorulduk. Belçika’daki polis şiddeti kurbanlarının her biri için adalet istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. Gösterilerin ardından yüzleri maskeli bazı kişiler, bazı mağazalara yağmalama girişiminde bulundu. Polisin 13 yaşındaki çocuğa ters kelepçe takarak, gözaltına aldığı görüntüler sosyal medyanın gündemine oturdu. Vatandaşlar, ortaya çıkan görüntülere büyük tepki gösterirken, polislerin ceza alması çağrısında bulundu.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da 15 binden fazla kişinin katılımıyla ırkçılık karşıtı protesto düzenlendi. ABD’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, Christiansborg Sarayı önüne kadar müzik ve sloganlar eşliğinde yürüdü.