İstanbul Ümraniye’de kendisini çeviren polise kimliğini soran Şafak Kurt isimli yurttaş hakarete uğradığını iddia etti. Kurt, polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Polisin ‘ben devletim’ tavrı şimdi de İstanbul’da

Yaren Çolak

Hatay Barosu Başkanı’nın kimlik gösterilmeyip ‘ben devletim’ ifadesiyle gözaltına alınmasının ardından bir olay da İstanbul’da yaşandı. Ümraniye’de polisin GBT uygulaması yaptığı sırada kendisine kimlik soran yurttaşa hakaret ettiği iddia edildi. Şafak Kurt, yolda yürürken kimliğinin sorulması üzerine polisten kimlik görmek istedi. Kurt ardından yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Polis benden kimliğimi istedi ben de göstereceğimi ancak önce onların kimliğini görmek istediğimi söyledim. Onlar da bana üstlerinde üniforma olduğunu bu yüzden kimlik göstermelerine gerek olmadığını söylediler. Kimlik görmek kanuni hakkım dediğimde zorluk çıkartma şeklinde konuştular. Arkadan genç bir polisin kimliğini göstermesi üzerine ben de kimliğimi gösterdim.” Kurt, “Kimliğimi verdikten sonra üstüme çullandılar duvara yaslan, ceplerini boşalt, ayakkabılarını çıkart falan diyerek üstümü aradılar. O anda olayı telefonuma kaydetmeye başladım. Şikâyetçi olacağımı söylediğimde alaycı bir tavırla git istediğin yere şikâyet et şeklinde konuştular. Beni 15-20 dakika orada gerekçe belirtmeden alıkoydular” ifadelerini kullandı.

TELEFONUNA KAYDETTİ

Olayı telefonuna kaydeden Kurt, polisin zorla görüntüleri sildiğini ama bir kısmını avukata gönderdiği için onları kurtarabildiğini iddia etti.

Kurt, olayla ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda şu ifadeler yer aldı: “Şahsımı onur kırıcı aramaya tabi tuttular, hakaret ettiler. Küfür ve hakarete maruz kaldım. Bütün bunlar ‘şikayetçi olacağım’ dedikten sonra oldu. Sorumlulardan şikayetçi ve davacıyım.”

DÖNMEZ'İN GÖZALTISI MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in polisle kimlik kontrolü tartışması sonrası gözaltına alınmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Kendisi de eski baro başkanı olan Antmen, “Ekrem Dönmez’i gözaltına alan polisler, ‘Biz devletiz’ cümlesini neye dayanarak sarf etmiştir? Hukuka ve kanunlara bağlı olması gereken kolluk kuvvetleri kendilerini kanunların üzerinde mi görmeye başlamıştır” diye sordu.

Antmen, “Ekrem Dönmez’i gözaltına alan polisler, ‘biz devletiz’ cümlesini neye dayanarak sarf etmiştir? Hukuka ve kanunlara bağlı olması gereken kolluk kuvvetleri kendilerini kanunların üzerinde mi görmeye başlamıştır. Bu polisler hakkında neden halen idari ve hukuki bir soruşturma açılmamıştır” diye sordu.