Koronavirüs kurallarını ihlal ederek partilere katılan ve ceza kesilen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşmada özrünü yineledi.

Polisin ceza kestiği İngiltere Başbakanı Johnson, tekrar özür diledi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle geçen hafta polis tarafından ceza almasının ardından ilk defa parlamentoya yaptığı konuşmada tekrar özür diledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre geçen hafta Johnson, 19 Haziran 2020'de doğumgünü olması dolasıyla Başbakanlık Konutu'nda düzenlenen bir toplaşma nedeniyle para cezasına çarptırılmıştı.

Böylece İngiltere tarihinde yasaları çiğneyen ilk başbakan oldu. Hatta kendi koyduğu kuralları çiğnemesi dolayısıyla daha ağır bir şekilde eleştirildi.

Geçen hafta parlamentonun Paskalya tatilinde olması nedeniyle milletvekillerine ilk defa seslenen Johnson, yanlış bir şey yaptığını düşünmediğini tekrarladı.

"Bu benim hatamdı ve hiçbir gerekçe öne sürmeden özür diliyorum" diyen Johnson, "İngiltere halkının başbakanlarından daha iyi bir performans beklemelerinin hakları olduğunu" da ekledi.

Perşembe günü milletvekilleri Başbakan'ın parlamentoyu yanıltıp yanıltmadığına dair bir oylama düzenleyecek. Aralık ayında yaptığı açıklamalarda Johnson koronavirüs kurallarını hiçbir şekilde delmediğini söylemişti. Parlamentoyu bilerek yanıltmak başbakan ve bakanların uyması gereken kurallara aykırı. Buna göre bu kuralı delen bakanın ya da başbakanın istifa etmeyi gerekiyor, muhalefet milletvekilleri de Johnson'ın istifa etmesi yönünde çağrı yapıyor.

Johnson, parlamentoyu bileterek yanıltıp yanıltmadığına dair sorulara ise 'Hayır' yanıtını verdi.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, İngiltere'nin Ukrayna politikasına bütün partilerin destek verdiğini, Johnson'ın yerine gelecek herhangi bir Muhalefet Parti milletvekilinin bu politikaları uygulayabileceğini belirtti.

Starmer, parlamentoda yaptığı konuşmada koronavirüs kuralları yüzünden ölüm döşeğindeki sevdiklerinin yanında olamayan kişileri hatırlattı.

Muhafazakar Parti milletvekillerine ise liderlerini görevden almaları gerektiğini aktardı.