Polisin öldürdüğü kişi için ‘‘yaşam hakkı ihlali’’ kararı
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

İstanbul Kadıköy’de 2017’de polis tarafından evi basılan ve polis tarafından vurulan İnanç Özkeskin’in öldürülmesine dair Anayasa Mahkemesi (AYM) ‘‘yaşam hakkının ihlal edildiğine’’ karar verdi. Yüksek Mahkeme, anne Özkeskin’e 90 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Özkeskin’in evine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya suikast düzenleyeceği gerekçesiyle operasyon düzenlendi. Operasyona katılan 42 polisten 38’inin imzaladığı tutanağa göre, kanıtların karartılmaması için koçbaşıyla daireye giren polisler, kendilerine ateş açıldığını öne sürerek karşı ateş açtı. Özkeskin, bu sırada vurularak öldürüldü.


‘ÇATIŞMA OLMADI’

Anne Özkeskin ise savcılıkta verdiği ifadede 3 el silah sesi duyduğunu, oğlunun vücudundan da 3 kurşun çıktığını, herhangi bir “Teslim ol” çağrısı yapılmadığını ve çatışma çıkmadığını söyleyerek polisler hakkında ‘kasten öldürme’, ‘‘kasten yaralama’’ ve ‘‘mala zarar verme’’ suçlamasıyla soruşturma başlatılmasını istedi. Soruşturma sonunda kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verilince AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Anne, polisin silahlı güç kullanımı sonucu oğlu İ.Ö, nün meydana gelen ölümü ve bu olay hakkında yürütülen ceza soruşturmasının etkisizliği nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğini savundu.

Yüksek Mahkeme, yaptığı inceleme sonunda, üye Muhterem İnce’nin karşı oyuna karşı oyçoğunluğuyla silahlı güç kullanımı sonucunda meydana gelen ölüm olayında meşru savunma hakkının bulunduğu gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olsa bile, kararda, yaşam hakkına yönelik müdahalenin ölçülülüğüne yönelik bir değerlendirmeye yer verilmediğinden yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiği sonucuna ulaştı. Mahkeme, Ayşe Özkeskin’e 90 bin TL manevi tazminat ödenmesi kararı verdi.