Çekmeköy’de park alanının yapılaşmaya açılmasına engel olmak isterken polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan yurttaşlar hakkında 3 ay sonra “Kovuşturmaya yer yoktur” kararı verildi. Parkta inşaat devam ederken Savcılık kararında, Çekmeköylülerin Anayasal haklarını kullandığı belirtildi.

Polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınmışlardı: Savcı, Çekmeköy’deki park eylemine ‘Anayasal hak’ dedi

İsmail ARI

İstanbul’daki AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin deprem toplanma alanı da olan park alanını yapılaşmaya açmasına engel olmak için mücadele ederken 13 Haziran’da polisin dert müdahalesiyle gözaltına alınan iki Çekmeköylü hakkında savcılık karar verdi.

AKP’li belediyenin Mehmet Akif Mahallesi’ndeki park alanına kapalı pazar alanı inşa etmesine ve parkın yapılaşmaya açılmasına engel olmak isteyen Çekmeköylüler park alanı önünde 7 Haziran’da nöbete başlamıştı.

13 Haziran’da ise parka inşaat malzemesi yüklü bir kamyon sokulmak istendi. Halkın aracın geçişine izin vermemesi üzerine polis ekipleri bölgeye geldi. Kamyonun parka girmesine izin vermeyen yurttaşlardan biri, aracın önüne yatarak engel olmaya çalıştı. Ardından Gürkan Yılmaz ve Haydar Gözüaçık isimli iki yurttaş polisin sert müdahalesiyle ve Çekmeköy İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Alper Deniz Demir’in talimatıyla gözaltına aldı. Gözüaçık, gözaltına alındığı sırada elinden yaralandı.

SAVCI ‘ANAYASAL HAK’ DEDİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan Gürkan Yılmaz ve Haydar Gözüaçık için kovuşturmaya yer yoktur kararı verdi.

Yılmaz ve Gözüaçık’ın “Kamu kurumu faaliyetini cebir veya tehdit kullanarak engellemek” suçundan gözaltına alındığı belirtilen savcılık kararında, “13 Haziran’da Çekmeköy Mehmet Akif Mahallesi’ndeki yeşil alanın belediye tarafından kapalı pazar alanı olarak inşasına başlanması nedeniyle, yüklenici firma tarafından inşaat alanına malzeme getirildiği sırada daha evvelden de bu proje nedeniyle eylem yapan şüphelilerin malzeme getiren aracın önünde yere yatmaları nedeniyle şüpheliler hakkında kamu adına soruşturma açılıp yürütüldü” denildi.

“Şüpheliler ifadelerinde söz konusu projeye karşı olduklarını ve protesto amaçlı anayasal haklarını kullanarak eylem yaptıklarını, atılı suçlamayı kabul etmediklerini beyan ettikleri görülmüştür” denilen kararda şu ifadelere yer verildi:

“Şüphelilerin eyleminin söz konusu inşaatın yapılmaması için yaptığı ve dolayısıyla kamu hizmetinin yerine getirilmesini engelleyecek nitelikte ve boyutta olmadığı, şüphelilerin bu eylemlerinin Anayasa’nın 34. Maddesinde düzenlenen toplantı ve gösterdi yürüyüşleri hakkının kullanılması kapsamında kaldığı kanaatine varılmak kamu adına kovuşturma yapılmasın yer olmadığına kadar verilmiştir.”