Taksim’deki 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde polisin tekmeli yumruklu ‘şiddet koridoru’ndan geçirilen Ezgi Çetinkaya, yaşadıklarını BirGün’e anlattı. Çetinkaya, şiddetin gözaltı aracında da sürdüğünü söyledi

Polisin 'şiddet koridoru'ndan geçirilen kadın konuştu: Gözaltı aracında da şiddet sürdü

SEDA BALMUMCU

İstanbul Taksim’de 17 yıldır yapılan Feminist gece yürüyüşü İçişleri Bakanlığı talimatı ile yasaklandı. Yürüyüşü gerçekleştirmek isteyen kadınlara polis zor kullanarak engel oldu. 34 kişinin gözaltına alındığı yürüyüşte Ezgi Çetinkaya isimli kadının onlarca polisin arasından geçirildiği ve şiddet gördüğü video büyük tepki topladı.

Ezgi Çetinkaya yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

“8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılmak için Serüven Dergi olarak Taksim’e gittik, ancak her yer kapalıydı. Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sıraselviler Caddesi’nde toplandık. Bir süre bekledikten sonra Taksim’e doğru yürüyüşe geçtik, yoğun bir polis şiddeiyle karşılaştık” diyen Çetinkaya, “Saldırıya maruz kalan diğer kadın arkadaşlara yardıma gittiğimde bir polis beni hedef göstererek diğer polislerle birlikte çekmeye başladı. Kadın arkadaşlar beni vermemeye çalışırken polis beni hızla çekerek şiddet koridoruna soktu. Orada bir sürü polisin şiddetine maruz kaldım” ifadelerini kullandı.

HAKARET VE ŞİDDET ARAÇTA DA SÜRDÜ

Gözaltı aracında da kadın polislerin hakaret ve şiddetlerine maruz bırakıldıklarını söyleyen Çetinkaya, Saçlarımızdan çektiler, arabanın içi biber gazı doldu bazı arkadaşlar kustu yalnızca kapıyı açmakla yetindiler” dedi.

TERS KELEPÇE TALİMATI!

Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti: “Sonrasında bir başka araca geçerken beni şiddet koridoruna geçiren polis ters kelepçe yapılmam için diğer polislere bağırdı. Hastaneye rapor almaya gittiğimiz sırada da bir polis beni cama doğru iterek araç içinde şiddet uyguladı, hakaret etti. Araçtan keyfi bir arama için aşağı şiddetle indirdi. Beni duvara doğru ittirdi ve üstümü arattı. Sonra arabaya tekrardan bindirildim.”

TEHDİTLER SÜRDÜ

Polisin kendisini tehdit ettiğini söyleyen Çetinkaya, “Rapor almak için tekrar indirildiğimde ‘tatlım görüşeceğiz seninle’ diyerek tehdit etti” dedi ve darp raporu aldığını, ilerleyen günlerde şikâyetçi olacağını belirtti.

Çetinkaya, “Uğradığımız bu sistematik işkence biz kadınları asla kurtuluşumuz için mücadele etmekten vazgeçiremeyecek” dedi.