Polis şiddeti haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Beyoğlu’nda kimlik bahanesiyle polis bir kişiyi darbetti. Şirinevler’de geçen yıl şiddet gören bir yurttaş da 2’si polis 3 kişinin tespit edilmesini istedi.

Polisin şiddeti tespit edilemedi
Yurttaş, polislerce yerde sürüklendi.

Haber Merkezi

Bizzat iktidarın cesaretlendirerek yetkisine yetki kattığı polislerin, yurttaşlara yönelik şiddeti sürüyor. İstanbul Beyoğlu’nda bir polisin, yurttaşı darbetmesi bunun son örneklerinden olurken geçen yıl şiddete maruz bırakılan bir kişiyi darbedenlerin tespit edilememesi de cezasızlık politikasının kanıtı niteliğinde. Sosyal medyada dün yayımlanan görüntülere göre polis, kimlik tespiti yapma iddiasıyla bir kişiyi durdurdu. Yurttaş tepki gösterince polis, hakaret ederek tokat attı. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, polisler hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

DARBEDENLER DAHA FAZLA

Geçen yıl nisan ayında ise Şirinevler Meydanı’nda polisler tarafından darbedilen Recep Çelik’in açtığı davada, mahkemenin karar vermesi bekleniyor. Bakırköy 45’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2 sanık polis hakkında Emre G. ve Erkan K. adlı polisler hakkında ‘basit yaralama’ suçlamasıyla dava açıldı ancak Recep Çelik, kendisini darbedenlerin sayısının daha fazla olduğunu söylüyor. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre olay şöyle gerçekleşti: Sivil kıyafetli 2 kişi Recep Çelik’ten kimliğini göstermesini istedi. Çelik, kimliğini göstermek istemedi ve yakınlarda bulunan resmi kıyafetli polislerin yanına giderek kimliğini gösterdi. Ardından 2 polis Çelik’e kelepçe takıp yerde sürükleyerek yine yakında bulunan zabıta kulübesine götürdü. İçeride bulunan zabıtaya “Kamera var mı” diye soran polis, “hayır” cevabını alınca Çelik’i darbetti. İddianamede hekim raporuna da yer verildi ve olayın bu raporla da doğrulandığına değinildi. Savcılık, 2 polisin de ‘basit yaralama’ suçundan cezalandırılmasını talep ederken İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün de idari yönden soruşturma başlatmasını istedi.

Recep ÇelikRecep Çelik

Yargılamanın karar aşamasına geldiğini söyleyen Recep Çelik, BirGün’e yaşadıklarını anlattı. Olay yerindeki kamera görüntülerinin silindiğini ancak daha sonra kendi çabalarıyla bulduklarını aktaran Çelik, “Beni 4 kişi yere yatırıp dövdüler, bir kişi de kelepçe talimatı verdi. Darp raporu almamı da engellediler, 22 dakika beni yerde kelepçeli tutuyorlar. Gözaltı kararı aldıramadılar. 35 metre yerde sürüklediler. Ayrıca beni darbedenlerin arasında bir de polis olmayan kişi vardı. Ama sadece 2 kişi hakkında dava açıldı, diğer 2 polis ve sivilin de bulunmasını istedim ama bir şey yapılmadı” dedi.

TÜM SORUMLULAR BULUNSUN

Bir polisin, kendisini ayağından tutarak sürüklediğini ama yargılananlar arasında yer almadığını ifade eden Çelik, “Kamera görüntülerinde de çok net şekilde görülüyor. Polisler benden şikâyetçi oldukları için dosyadalar. Onların suç duyurusu takipsizlikle sonuçlandı. Savcı sözlü olarak bana ‘kimliği tespit edilemedi’ dedi. Kimliğini tespit edemeyecek bir şey yok, görüntüler o kadar net ki. Bir tanık var o da doğruluyor 4 polisin olduğunu. Ben bu tespit edilemeyen kişilerin tespit edilmesini istiyorum” diye konuştu.