Almanya’da hafta sonu yapılan ırkçılık karşıtı eylemde polisin siyah bir göstericiye uyguladığı şiddet tepki çekti.

Polisin siyah bir göstericiye şiddeti Almanya’da tartışma yarattı

BirGün AVRUPA

Avrupa’da ırkçılığa, polis şiddetine ve kurumsallaşmış ayrımcılığa karşı yapılan eylemler hafta sonu boyunca devam etti. Polisin Berlin’de yapılan bir gösteride siyah bir insana uyguladığı şiddet ise Almanya’da tartışma yarattı.

Alexander Meydanı’nda Cumartesi günü çekildiği belirtilen ve Twitter’da birçok kişi tarafından paylaşılan görüntülerde, dört polis, ABD’deki ırkçılık ve siyah insanlara karşı polis şiddetine karşı gösteri yapanlar arasından dört siyah göstericiyi iterek durdukları yerden uzaklaştırmaya çalışıyor.

Polis köpeklerinin de kullanıldığı olayda, mukavemet gösteren siyahlardan biri, polisler tarafından yere düşürülüyor. En az üç polis, yere yatırdıkları siyahi göstericinin üzerine oturarak başına ve vücuduna şiddetli şekilde vuruyor. Birkaç polis de göstericiye şiddet uygulayan meslektaşlarının etrafını çevreliyor.

Etrafta bulunanlar da olaya “O sadece bir insan. Yeterli değil miydi? George Floyd yeterli değil miydi? Neden yapıyorsunuz böyle bir şeyi? O sadece tek bir kişi” ifadeleriyle tepki gösteriyor.

Berlin polisinden yapılan açıklamada, gösteri bittikten bir grubun polise şişe ve taş attığı belirtilmişti.

Olaylarda 93 kişinin gözaltına alınmıştı.

Eylemde bulunanlar ise gösteri sonrasında önlemleri arttıran polisin, alanda kalan az sayıda insanı kışkırttığını ve şiddeti artırdığını iddia ediyor.

Berlin’de Cumartesi günü Alexanderplatz’da yapılan ve ABD’de polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren siyahi George Floyd için düzenlenen gösteriye on binlerce kişi katılmıştı.