Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemlerinde gözaltına alınan 104 kişinin isimleri, İzmir Emniyeti tarafından üniversite rektörlüklerine gönderilerek soruşturma açılması istendi. Boğaziçi kampüsünde ise öğrencilerin çadırlarına müdahale edildi.

Polisler istedi rektörlük yaptı

Berkay SAĞOL

İzmir’de Boğaziçi’ne destek eylemleri nedeniyle haklarında dava açılan 104 kişinin isimleri İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından üniversite rektörlüklerine gönderildi. Bu kişiler hakkında soruşturma açılması istendi. Daha önce Ege Üniversitesi önündeki ve Hasanağa Bahçesi’ndeki eylemlere katıldığı için Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından 1 hafta uzaklaştırma alan 3 öğrenciye yeniden soruşturma açıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin tarafından öğrencilere gönderdiği yazıda, “Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması konusu ile düzenlenen protesto eylemlerine katılan 104 şahıs Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile gözaltına alınmış ve haklarında 2911 sayılı kanuna muhalefet ve görevli memura mukavemet suçlarından yasal işlem yapılarak adli mercilere sevki olup ve ilgili olayda adınız rektörlüğümüze bildirilmelidir” denildi.

MÜCADELE EDEN GENÇLERDEN KORKUYORLAR

Soruşturma açılan öğrencilerden Anıl Şık, BirGün’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrencilerin ifade özgürlüklerine müdahale ediliyor. Öğrencilerin katıldıkları tüm Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemleri, hiçbir suç işlemememize rağmen soruşturma konusu olup savunmanın içeriğine bakılmaksızın herkese aynı ceza veriliyor. Gözaltına alındığımız protesto eyleminde dava açılmasına gerekçe olarak görevli memura mukavemet suçunu öne sürüyorlar ama biz daha eylemi yapamadan zaten gözaltına alındık. Mukavemet gösterme gibi bir durum söz konusu bile değil. Onlar mücadele eden gençlerden korkuyor, bu baskı da o korkunun dışa yansımasıdır. Hiçbir gerçekliği olmayan bu soruşturmalar bizleri yıldıramayacak. Kayyumlar gidecek biz kalacağız.”

İzmir Üniversite Dayanışması’nın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ve öğretim üyelerine destek olmak için 1,3 ve 5 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdiği eylemlerde toplam 104 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişilere 2911 sayılı kanuna muhalefet ve görevli memura mukavemet suçlarından dava açılmıştı.

ÖGB’DEN ÇADIRLARA MÜDAHALE

Boğaziçi Üniversitesi’nde ise rektörlük önüne her gün kurulan direniş çadırına ÖGB müdahale etti. Çadırın kurulması engellenmeye çalışıldı. Öğrenciler ise buna rağmen çadırlarını kurarak nöbete devam etti. Akademisyenler ise dün 50. kez rektörlüğe sırtlarını döndü. Yapılan açıklamada “Nöbetimizin 50. günündeyiz. Üniversitemiz bileşenlerinin iradesini hiçe sayan, temel hak ve özgürlükleri ihlal eden uygulamalara karşı koymak, özerk ve demokratik üniversiteyi savunmak amacıyla yürüttüğümüz mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz” dendi.