“Bakın dün akşam İsveç’te ne oldu?” önceki hafta cuma günü ABD Başkanı Donald Trump, bu soruyu sorduğundan beri İsveç, neşeye doydu. #LastNightInSweden hashtagı altında Twitter kullanıcıları Başkan Trump’la sınırsız dalga geçiyor. Sosyal medya hesaplarında, dün akşam acaba İsveç’te ne olmuş olabilirin spekülasyonları döndürülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’da katıldığı bir siyasi toplantıda, ABD’de yürütmeyi planladığı göçmen politikaları üzerine açıklama yaparken konuyu İsveç’e bağladı ve “Bakın dün akşam İsveç’te ne oldu? İsveç? Kim buna inanırdı? Birçok insan kabul ettiler ve birçok sorun yaşadılar, bu kadar sorun olacağını düşünmüyorlardı” dedi. Trump, konuşmasında “dün akşam İsveç’te” neler olduğunu hiçbir açıklama getirmedi ve terörizm demedi ama sonraki sözlerinde Avrupa’daki terör saldırılarına işaret edip “Bakın Brüksel’de ne oluyor? Bakın dünyada neler oluyor? Nice bakın, Paris’e bakın” dedi.

Bu kadarı da yetti. Sosyal şenlendi. ‘Dün gece İsveç’te’ diye başlayan mesajlar şöyle devam etti’; “Büyük köfte hırsızlığı”, “Kıtır ekmekten yüzlerce diş kırıldı”, “Herkes çok iyi eğitim aldı ve harika sağlık bakım hizmetleri sunuldu.” Başkan Trump’a, Twitter’da tek kaşını kaldıranların arasında Carl Bildt de vardı. İsveç’in eski Başbakan ve Dışişleri bakanlarından Carl Bildt, “İsveç? Terör saldırısı? O, ne içti?” notunu Trump’ın konuşmasının rapor edildiği bir linkin altına bıraktı. Carl Bildt’in Trump’a karşı yaptığı bu neyin kafası çıkışı hem sosyal medyada hem de dünya basınında yankı uyandırdı. Bildt, çok iyi bir sosyal medya kullanıcısı, 2006-2014 yılları arasına denk düşen dışişleri bakanlığı boyunca Carl Bildt, Twitter’i öyle aktif kullandı ki neredeyse ülkedeki bütün basın onun hesaplarını takip etti. İsveç Dışişleri’nin klasik basın toplantısı rutinlerinden daha çok Carl Bildt’in Twitter hesabı yoklandı.

ABD Başkanı Trump’ın konuşmasından sonra hafta boyunca Twitter’daki @sweden hesabından İsveç’te yaşanan bir terör saldırısı olmadığına dair anons yapılmak zorunda kalındı. Bu hafta boyunca takip edilenler, İsveçli siyasilerin yakın zamanda yaşadıkları bir başka Twitter kazasını unutturmaya yetti.

İsveç Başkanı Stefan Löfven’in Avrupa Birliği ve Ticaret Bakanı Ann Linde ve İsveçli iş adamlarıyla birlikte 11 Şubat’ta başlayan iki günlük, kısa İran ziyaretinden sonra yine Twitter üzerinden bir tartışma yaşandı. Ziyarettin arkasından basına servis edilen fotoğraflarda Ticaret Bakanı Ann Linde’in devletler arası yapılan bir resmi anlaşma sırasında başörtüsü takmış pozları da yer aldı. Kadın bakan, “Sevmediğim bir şey ama İran’da kadınların baş örtüsü takması gerektiğine dair bir yasa var. Buraya gelip yasaları çiğnemek olmazdı. Bu yüzden yasayı takip ettim” dedi.

Ann Linde’in bu pozu, dünya siyasetinde yer alan Alman ve İngiliz iki kadın siyasetçinin pozlarıyla kolajlanıp Sosyal Medyalarda döndürülmeye başlandı. Alman ve İngiliz kadın siyasetçiler, “bu ekstremistler ile” buluşurken başörtüsü takmazken İsveçli kadın siyasetçinin neden başörtüsü taktığı, neden aynı cesareti gösteremediği soruldu. Kolaja sokulan resimlerden birinde Büyük Britanya’nın Başbakanı Theresa May, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle ve diğerinde Almanya Savunma Bakanı Ursula vonder Leyen yanında Sudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’la birlikteler. İki kadın siyasetçi de başörtüsü takmazken, üçüncü resimdeki İsveçli kadın siyasetçi başörtüsüyle yer alıyor.

Bu üç resmi yan yana koyup “Cesur İngiliz ve Alman kadın politikacıların dini liderlerle toplantılarından sonra işte bizim İsveç uyumluluğumuz. Acaba İran’daki kadınlar bu konuya ne diyor?” yorumunu yazan Türkiye doğumlu, Kürt kökenli İsveçli politikacı Gulan Avcı oldu. Sağ kanattaki Liberal Parti’den Stockholm Belediye Meclis üyesi olan Avcı’nın Twitter üzerinden yaptığı yönlendirmeye Södertörn Üniversite’nden Devlet Bilimci Inga Brandell, Metro Gazetesi’nin konuyla ilgili haberinde düzeltme çekti. “Resimler yanıltıcı” diyen Brandell, Büyük Britanya Başbakanı May’ın, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yle New York’ta buluştuğunu, bir Birleşmiş Milletler toplantısında bir araya geldiklerini, Alman Savunma Bakanı’nın bulunduğu resmin ise İran’lı siyasetçilerle hiç ilişkisinin olmadığını duyurdu. Yine de Avcı’nın kolajı, Trump kadar “dumanlı” değerlendirilmedi.