Polonya Hükümeti koronavirüsünün yayılmasını engellemek amacıyla Acil Salgın Durumu ilan etti. Başbakan Mateusz Morawiecki yaptığı açıklamada 14 Mart’tan itibaren alışveriş merkezlerinde sadece gıda satışı yapan dükkanların, eczanelerin ve çamaşırhanelerin açık olacağını ve 15 Mart’tan itibaren iki hafta boyunca sınırların kapatılacağını duyurdu

Polonya 'Acil Salgın Durumu' ilan etti

BirGün / Polonya

Polonya koronavirüsün yayılmasını engellemek için birtakım önlemler almaya karar verdi. Olağanüstü hükümet kararnamesiyle “Acil Salgın Durumu” ilan eden hükümet, 14 gün süreyle gıda satışı yapan dükkanlar, eczaneler ve çamaşırhaneler dışında tüm dükkanların kapalı olacağını; 15 Mart’tan itibaren ise iki hafta boyunca tüm sınır kapılarının kapatılacağını, uluslararası tüm tren ve uçak yolculuklarının durdurulacağını duyurdu.

Hükümet adına açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, alınan önlemlerin milyonlarca Polonyalının hayatında büyük kısıtlamalara yol açacağını bildiklerini ama söz konusu önlemlerin virüsün yayılmasını durdurmak için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

İlk Vaka 4 Mart’ta görülmüştü

Polonya’da ilk koronavirüs vakası 4 Mart’ta, ülkenin batısındaki Zielona Gora kentinde yaşayan bir hastada tespit edilmiş, 12 Mart’ta ise koronavirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşmişti. Geçtiğimiz pazartesi günü korona virüs testinin pozitif çıkması sonucu Poznan’da tedavi altına alınan 57 yaşındaki Polonyalı kadının yurtdışından gelmemesi ve koronavirüs taşıyan biriyle temas etmemesine rağmen enfekte olması şaşkınlık yaratmıştı.

Tüm Okullar Kapatılmıştı

Sınırlarda 9 Mart’tan itibaren sıhhi kontrol yapmaya başlayan Polonya, 11 Mart Çarşamba günü, koronavirüs patlak vermesine yanıt olarak tüm okulları, üniversiteleri, anaokullarını, sinemaları, tiyatroları ve sanat galerilerini kapatmaya karar verdi.

13 Mart Cuma günü ise acil salgın durumu ilan edilerek alınan tedbirler genişletildi. Buna göre tüm karayolu sınırları kapatılmasına ve yurtdışı yolculukların iptal edilmesine ek olarak, yurtdışından gelen her Polonya vatandaşının on dört gün süre ile karantinaya alınacak. Mayısta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ise erteleneceğine dair çıkan dedikodular şimdilik yalanlanmış durumda.