Polonya'da kadınlar, ücretsiz eğitim ve kürtaj talebiyle sokakta

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Polonya’da kadınların sertleştirilmek istenen kürtaj yasalarına karşı eylemleri sürüyor. Pazartesi gecesi kadınlar, başkent Varşova’da trafiği kapatırken, bir grup kadın da eğitim bakanının kürtaj eylemlerini destekledikleri için disiplin cezası ile tehdit ettiği öğretmenlerle dayanışmak için Eğitim Bakanlığı önüne gitti.

Kadınlar, “Ücretsiz eğitim, ücretsiz kürtaj” yazılı pankart açtılar, ardından kendilerini kapıya zincirlediler. Polis, eyleme sert bir şekilde müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı. Aralarında Gazeta Wyborcza ve Associated Press için çalışan gazeteci Agata Grzybowska’nın da bulunduğu görüntüler sosyal medyada infial yarattı.

Gözaltıların ardından, Strajk Kobiet’in çağrısı üzerine yüzlerce kadın, gözaltıların serbest bırakılması için Grzybowska’nın tutulduğu polis merkezinin sokağına akın etti. Polis merkezinin önüne giden yüzlerce kadın burada “faşizmden arındırılmış okullar istiyoruz”, “Ücretsiz eğitim”, “Ücretsiz Kürtaj” sloganlarını attılar.

Polonya’da ekim başından itibaren kitlesel protestolar devam ederken, hükümet şu ana kadar kürtaj kararının yürürlüğe girmesi için gereken yasal işlemi yapamadı.