Polonya hükümeti, 4 Mart’tan itibaren kademe kademe uyguladığı koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmeye başladı. Hükümet, iki metre sosyal mesafe kuralına uyulmasını şart koşuyor

Polonya’da koronavirüs kısıtlamaları gevşetiliyor


DOĞUŞ SARPKAYA/WROCLAW

Polonya Hükümeti, Covid-19 salgınının başladığı gün olan 4 Mart’tan bu yana kademe kademe uyguladığı kısıtlamaları, vatandaşların sosyal mesafe kurallarını dikkate alacağını düşünerek azaltma kararı aldığını açıkladı.

Başbakan Mateusz Morawiecki düzenlediği basın toplantısında 20 Nisan Pazartesi gününden itibaren, maske takılması ve iki metre sosyal mesafe şartına uyulması koşuluyla parklara ve ormanlara girmenin mümkün olacağını açıkladı. Başbakan, bu tür yerlere erişimin sınırsız kullanım için değil, zihinsel sağlığı korumak için olduğunu vurguladı. Sağlık Bakanı da halkı bu “yeni kuralları akıllıca” kullanmaya davet etti.

KISITLAMALAR DÖRT AŞAMADA GEVŞETİLECEK

Basın toplantısında, Sağlık Bakanı Łukasz Szumowski hükümetin çıkış stratejisinin bazı unsurlarını da açıkladı. Mevcut acil durum kısıtlamalarının Pazartesi günü aşama 1'den başlayarak 4 aşamada kaldırılması planlanıyor.

Planın ikinci aşamasında, yapı market mağazaları hafta sonları açılabilecek, otellerin de bazı kısıtlamalar altında açılmasına izin verilecek. Müzeler, galeriler ve bazı kültürel kurumlar 2. aşamada açılacak.

Aşama 3'te kuaförler, güzellik salonları, restoranlar ve alışveriş merkezi dükkanlarının açılmasına izin verilecek - ancak kısıtlamalar da uygulanacak. Bu aşamada bazı spor etkinliklerinin de geri dönüşüne izin verilecek. Tüm oyuncular ve personelin 50'den fazla olmaması şartıyla, bazı futbol maçlarının oynanması da planlanıyor. Tiyatrolar, sinemalar, solaryumlar, spor salonları ve masaj salonlarının 4. aşamada açılmasına izin verilmesi ön görülüyor.

Polonya'nın sınırlarının 3 Mayıs'a kadar kapalı kalacağı, düğün ve cenazeler üzerindeki mevcut kısıtlamaların hala geçerli olduğu da vurgulandı. Sağlık Bakanı, bir aşı üretilip, kullanılmaya başlanacağı zamana kadar kısıtlamaların büyük olasılıkla devam edeceği konusunda uyardı.

POLONYA’NIN MASKE KRİZİ

Polonya’da tartışılan önemli konulardan biri de maskelerin temini konusu. Geçtiğimiz hafta içinde kamusal alanlarda maske kullanımının zorunlu hale getirilmesinden sonra maske satışının mini marketler zinciri Zapka, marketler ve Polonya Posta Kurumu (Poczta Polska) tarafından yapılacağı duyurulmuştu. Marketlerin ve Zapka’nın aksine Poczta Polska’daki maskelerin fahiş fiyattan satışa sunulması tepki yarattı. Devlet kurumu olan postanelerde kar oranının yüksek tutulması pek çok gazetede eleştirildi.

TVP’DEN MUHALİF PROFESSÖRE KARALAMA KAMPANYASI

Polonya’da hükümete eleştirilerini dillendiren bilim insanları, gazeteciler ve muhaliflere karşı baskılar artıyor. Devlete ait haber kanalı TVP Info, Wrocław'ın Koszarowa hastanesinin koronavirüsle mücadelesine öncülük eden, enfeksiyon hastalıklar bölümü başkanı Profesör Krzysztof Simon'a bir karalama kampanyası başlattı. Salgının başladığı günden bu yana, hükümetin sağlık hizmetlerine yatırım eksikliğini vurgulayan ve gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleme kararını eleştiren açıklamalar yapan Simon ile ilgili olarak TVP’nin yalan haber yaparak karalama kampanyası başlattığı bildiriliyor. Wroclaw Uncut’ın haberine göre devlete ait kanal Simon'u “salgın yok” demekle ve Çin'e uçacağını söylemekle suçladı. TVP, Simon'un yorumları Ocak ayında yaptığını söyledi. Oysa Simon hiçbir zaman Çin'e gitmedi - aslında belirtilen zamanda Hindistan'ı ziyaret etti- ve “salgın olmadığına” dair hiçbir açıklama yapmadığı bildiriliyor. Devlet kanalında yapılan bu karalama kampanyasının, muhafazakâr hükümetlerin iktidarda olduğu yerlerde kamu kaynaklarıyla haber yapan kuruluşların düştüğü acizliği göstermesi açısından da örnek teşkil ediyor.

POLONYA’DAN BİR İYİ HABER

Gazeta Wrocławska’nın haberine göre, Covid-19 hastalığına yakalanan 90 yaşında bir kadın hasta, sıtma ve HIV ile mücadelede kullanılan ilaçları içeren deneysel tedaviyi kabul ettikten sonra iyileşti. Koszarowa Hastanesi’nde tedavi edilen kadın hastanın on gün süren tedavisinin ardından taburcu edildiği bildirildi.