Polonya'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

BirGün / Wroclaw

Polonya’da koronavirüsün ilk ortaya çıktığı 4 Mart’tan bu yana yirmi gün geçti. Alınan önlemlerle ülkede virüsün yayılmasını engellemeye çalışan hükümet, yarından itibaren geçerli olmak üzere sokağa çıkmada kısıtlamaya gitme kararı aldı.

11 Nisan 2020’ye kadar sürecek yasak kapsamında işe gitme, yiyecek satın alma, kısa bir yürüyüş ya da evcil hayvanı kısa bir yürüyüş yaptırmak ve doktora gitmek dışında sokağa çıkmak tümüyle yasaklandı. Kısıtlamalar ayrıca ikiden fazla kişinin toplanması yasağını da içeriyor. Ancak bu aileler için geçerli değil. Kitleler ve cenazeler gibi törenlerde ise en fazla beş kişi toplanabilecek.

Acil durum kısıtlamaları ev yakınında kısa bir yürüyüşe izin verse de parklarda, ormanlarda ve nehir kenarındaki bulvarlarda yürüyüşü de yasaklıyor. Fiziksel mesafelendirme önlemleri toplu taşıma için de geçerli hale getirildi. Her otobüs, tren veya tramvay % 50'den fazla dolu olmaması, koltukların yarısı her zaman boş olması ve insanların ayakta durmak yerine oturması konusu da özellikle vurgulandı. Yasağa uyulmaması durumunda 5.000 zloty’e kadar para cezası verileceği vurgulandı.

Alınan bu önlemlerin ilginç bir şekilde, Paskalya Pazarı’ndan önceki güne kadar sürmesi ise şaşkınlık yarattı. Hükümet, bu kararla Paskalya Pazar kahvaltısı için ülkenin dört bir yanından seyahat eden milyonlarca Polonyalının ve kiliselerdeki Paskalya Pazar törenlerinde yaşanacak buluşmaların yaratacağı tehlikeleri görmezden gelmiş olmakla suçlanıyor.