Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, SMA hastalığını tedavi etmek için kullanılan ve 'dünyanın en pahalı ilacı' olarak adlandırılan Zolgensma isimli ilacın ücretini karşılayacaklarını açıkladı. Niedzielski yaptığı açıklamada uygulamanın 0-6 ay arasındaki bebeklerde geçerli olduğunu ve bir tarama programından sonra yapılacağını söyledi.

Polonya, SMA hastalarının ilaç parasını karşılayacak

Polonya Sağlık Bakanı Adam Niedzielski, Spinal Müskülar Atrofi (SMA) hastalığını tedavi etmek için kullanılan ve ‘dünyanın en pahalı ilacı’ olarak adlandırılan Zolgensma isimli ilacın ücretini karşılayacaklarını açıkladı.

Diken'in Polonya Haber Ajansı'ndan yaptığı aktarıma göre; uygulamanın 0-6 ay arasındaki bebeklerde geçerli olduğunu ve bir tarama programından sonra yapılacağını söyleyen Niedzielski, “Bugün, Polonya’nın SMA’nın kapsamlı tedavisiyle ilgili dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına katıldığını söyleyebiliriz” dedi.

Forbes dergisi yıl Aralık ayında yayınladığı bir haberde, söz konusu ilaçla tek doz tedavinin 2,1 milyon dolara mal olduğunu yazmıştı.

Niedzielski ayrıca Polonya’daki çoğu yenilikçi ilacın 2020’de kurulan Tıbbi Fon tarafından finanse edildiğini söyledi. Niedzielski, SMA ile mücadele programının bir parçası olarak Polonya’nın başka bir ilaç olan Evrysdi’yi tanıttığını da bildirdi.

Merkezi sinir sistemini, periferik sinir sistemini ve istemli kas hareketini etkileyen nadir bir genetik hastalık olan SMA'nın tedavisinde iki yaşın altındaki hastalara kullanılan Zolgensma Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmıyor.

SMA hastalığının 2016’ya dek herhangi bir ilacı bulunmuyordu. Aralık 2016’da ABD’den, 2017’de ise AB’de onay alan Spinraza, ilk SMA ilacı oldu. SMN-2 geninin onarımına yarayan ilaç, her yaş için kullanılabiliyor ve tedavi yaşam boyu sürüyor.