Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köye düşen füze nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. Polonya Dışişleri Bakanlığı, ilk açıklamada füzenin "Rus yapımı" olduğunu kaydetti. Polonya, füzeyi kimin attığına ilişkin bir net bir kanıt olmadığını belirtirken ABD Başkanı Joe Biden da Polonya’ya soruşturma için destek ve yardım sözü verdi. Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan üç ABD'li yetkili ise füzenin Rus füzesini engellemek amacıyla Ukrayna tarafından fırlatılmış olabileceğini söyledi. Olaya ilişkin değerlendirmesi sorulan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Gelişmeler herhalde birkaç gün içerisinde çıkar. Oradaki füzelerin incelenmesi neticeyi verir. Ama bu füzenin bir Rus malı olmadığını açıkladılar ve bunun üzerinden hareket etmekte fayda var" dedi.

Polonya'ya düşen füze: Hangi ülke ne dedi, nasıl değerlendirmeler yapıldı?
Rusya-Polonya sınırı (AA)

Polonya Dışişleri Bakanlığı, "Rus yapımı bir füzenin" dün Przewodow köyünde iki kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı.

Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı. Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti. OIayın ardından Polonya​ Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı. Rusya Savunma Bakanlığı, Polonya-Ukrayna sınırına saldırı düzenlemediğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden "Füzenin Rusya’dan fırlatılması uzak ihtimal" ifadelerini kullanırken, Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan üç ABD'li yetkili ise füzenin Ukrayna tarafından fırlatılmış olabileceğini söyledi

OLAY SONTRASI ÜLKELERDEN HANGİ AÇIKLAMALAR GELDİ?

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada, "Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı" ifadesini kullandı.

İLK MESAJLAR LETONYA VE ESTONYA'DAN GELDİ

Olayın ardından ilk mesajlar Letonya ve Estonya'dan geldi. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Rus füzelerinin NATO üyesi Polonya'yı vurduğunu belirterek, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz" dedi. Rinkevics, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köyü "Rus" füzelerinin vurduğunu öne sürdü. Rinkevics, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Rusya tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenecek" ifadelerini kullandı.

Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks ise bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme konusunda çağrıda bulundu.

Polonya Savunma Bakanı Blaszczak, Ulusal Güvenlik Komitesi toplantısına katıldı / AAPolonya Savunma Bakanı Blaszczak, Ulusal Güvenlik Komitesi toplantısına katıldı / AA

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Polonya'dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya le tam dayanışma içindeyiz" ifadelerine yer verildi.

NORVEÇ: OLAYIN BOYUTU NET DEĞİL

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeld, Polonya topraklarına bir füzenin düşmesini "çok ciddi bir olay" olarak gördüklerini bildirdi.

Norveç kamu yayın kuruluşu NRK'daki habere göre Huitfeld, Polonya'ya füze düşmesini not ettiklerini belirtti. "Bu çok ciddi bir olay ancak olayın henüz birçok boyutu net değil" diyen Huitfeld, Polonya makamlarından konuyla ilgili daha fazla açıklama beklediklerini kaydetti.

RUSYA: SUÇLAMALAR PROVOKASYON

Olayın ardından Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur" denildi. Açıklamada, "Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır" denildi.

Söz konusu füzenin Rusya'ya ait olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Gerginliği daha da tırmandırmak amaçlanmaktadır. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyü / AAPolonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyü / AA

ABD: POLONYA İLE ÇALIŞIYORUZ

Beyaz Saray, topraklarına düşen füzeyle ilgili Polonya ile çalıştıklarını ve uygun adımları belirleyeceklerini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Polonya topraklarına bir füzenin düştüğüne dair haberleri gördüklerini ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümeti ile çalıştıklarını belirtti. Watson "Şu anda haberleri ya da hiçbir detayı teyit edemeyiz. Ne yaşandığını ve gelecekte atacağımız uygun adımların ne olduğunu belirleyeceğiz" ifadesini kullandı.

LİTVANYA CUMHURBAŞKANI: NATO BÖLGESİNİN HER SANTİMİ SAVUNULMALI

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Polonya'ya düşen füzelerle ilgili haberlerin endişe verici olduğunu belirterek "NATO bölgesinin her santimi savunulmalı" mesajını verdi.

polonya-ya-dusen-fuze-1088506-1.

ABD İSTİHBARATI RUSYA'YI İŞARET ETTİ, PENTAGON TEYİT ETMEDİ

ABD İstihbaratı, Rusya’nın Ukrayna’ya fırlattığı füzelerin Polonya’ya düştüğünü ve olayda iki kişinin öldüğünü açıklarken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bu bilgiyi teyit etmekten kaçındı ve Washington’un NATO topraklarını koruma konusundaki taahhüdünün açık olduğunu bildirdi.

ABD istihbaratından isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, Rusya’nın gün içerisinde Ukrayna’ya fırlattığı füzelerden bazılarının Polonya topraklarına düştüğünü ve olayda iki kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise “İki Rus füzesinin Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir yere düştüğünü iddia eden haberlerden haberdarız. Şu anda bu haberleri teyit edecek bilgi elimizde yok ve bunları inceliyoruz. Elimizde güncel bilgi olduğunda bunları paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’nin NATO’nun her karışını koruyacağına ilişkin Amerikan makamlarından yapılan açıklamalar hatırlatılarak bu konuda Washington’un askeri bir adım atıp atmayacağı sorusuna ise Ryder, “Bu konuyu inceliyoruz. Şu anda bunları teyit edecek bilgiye sahip değiliz. Dolayısıyla spekülasyon yapmak veya ihtimallere girmek istemem. Beşinci Madde ve güvenlik taahhütlerimize gelince, NATO’nun her karış toprağını savunacağımız konusunda açık olduk” dedi.

ÇEKYA BAŞBAKANI FİALA, RUSYA'YI İŞARET ETTİ

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya'ya düşen füzenin Rusya'dan geldiğinin doğrulanması durumunda bunun Rusya tarafından olayların açıkça tırmandırılması anlamına geleceğini belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'yı yok etmek istediğini açıkça gösterdiğini öne süren Fiala, "Polonya'ya düşen füzenin Rusya'dan geldiğinin doğrulanması durumunda bu, Rusya tarafından olayların açıkça tırmandırılması anlamına gelecektir. AB ve NATO müttefikimiz Polonya'nın arkasındayız." ifadelerini kullandı.

AB KONSEYİ BAŞKANI: POLONYA'NIN YANINDAYIZ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Polonya'nın yanında olduğunu belirterek, Polonyalı yetkililerle, AB Konseyi üyeleriyle ve diğer müttefiklerle iletişimde olduğunu bildirdi.

ZELENSKİ: NATO TOPRAKLARINA FÜZE FIRLATILMASI ORTAK GÜVENLİĞE YÖNELİK BİR RUS SALDIRISIDIR

Ukkrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus füzelerinin bugün Polonya topraklarına isabet ettiğini iddia ederek, "NATO'nun topraklarına füze fırlatılması ortak güvenliğe yönelik bir Rus saldırısıdır" dedi. Ukrayna olarak Polonya'nın yanında yer aldıklarını dile getiren Zelenskiy, "Rusya dünyaya karşı çıkıyor. Rusya bize ve ulaşabildiği herkese terörle saldırıyor." ifadesini kullandı.

POLONYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ MÜLLER: ASKERİ BİRLİKLERİN SAVAŞA HAZIR OLMA DURUMUNUN ARTIRILMASINA KARAR VERİLDİ

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, Ulusal Güvenlik Komitesi'nin Ukrayna sınırındaki köye füze düşmesi nedeniyle toplandığını belirterek, "Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına karar verildi" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili NATO'nun durumu gözlemlediğini belirterek, "Tüm gerçeklerin tespit edilmesi önemli." mesajını paylaştı.

NATO ÜLKELERİ ACİL TOPLANTI KARARI ALDI

NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri, bugün (16 Kasım) yapılacak Kuzey Atlantik Konseyi toplantısında Polonya'ya füze düşmesini görüşme kararı aldı.

İNGİLTERE: KOORDİNASYONU SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Polonya'ya füze düştüğü yönündeki haberleri acilen incelediklerini ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'yla görüştüğünü belirterek, NATO dahil uluslararası ortaklarla koordinasyon halinde olduklarını bildirdi. Sunak, "İngiltere'nin Polonya'yla dayanışmasını yineledim ve kurbanlar için başsağlığı diledim. NATO müttefiklerimizle yakın temas halinde olmaya ve koordinasyonu sürdürmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki / AAPolonya Başbakanı Mateusz Morawiecki / AA

POLONYA: NATO'NUN 4. MADDESİNİ HAREKETE GEÇİRME SEÇENEĞİ MASADA

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin NATO üyesi olduğunu anımsatarak, NATO'nun 4. maddesini harekete geçirme seçeneğinin gündemde olduğunu söyledi. Polonya'nın dünya tarihindeki en güçlü ittifak olan NATO'nun üyesi olduğunu vurgulayan Morawiecki, NATO'nun bir üyesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme seçeneğinin masada olduğunu belirtti.

BİDEN: RUSYA'DAN FIRLATILMIŞ OLMA İHTİMALİ DÜŞÜK GÖRÜNÜYOR

Olaya ilişkin değerlendirmelerde buşunan ABD Başkanı Joe Biden, Endonezya'nın Bali Adası'nda dünya liderleri ile görüşmesinin ardından, şu anda net bir şey söyleyemeyeceğini ancak ellerindeki ilk bilgilerin Polonya'ya düşen füzenin Rusya tarafından fırlatılması olasılığının düşük olduğunu gösterdiğini belirtti.

"Füzenin Rusya'dan fırlatıldığını söylemek için çok mu erken?" sorusuna Biden, "Elimizdeki ilk veriler bu sonucu vermiyor. Soruşturma tamamlanana kadar net bir şey söyleyemem ancak füzenin Rusya'dan fırlatılmış olma ihtimali düşük görünüyor" yanıtını verdi.

AP: ABD'LİLERE GÖRE İLK BULGULAR RUS FÜZESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞAN UKRAYNA FÜZESİNE İŞARET EDİYOR

ABD'li üst düzey yetkililer, ilk bulguların Polonya'ya düşen füzenin Rus füzesini engellemek amacıyla atılan "Ukrayna füzesi" olduğuna işaret ettiğini bildirdi.

Associated Press'e konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, dün akşam saatlerinde Polonya'ya düşen füzeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Yetkililer, ilk bulguların Polonya'ya düşen füzenin Ukrayna güçleri tarafından bir Rus füzesini engellemek için ateşlendiğini gösterdiğini söyledi.

POLONYA CUMHURBAŞKANI: FÜZEYİ KİMİN ATEŞLEDİĞİNE DAİR NET KANITIMIZ YOK

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna sınırındaki Przewodow köyünde 2 kişinin hayatını kaybettiği olayda füzeyi kimin attığına dair net bir kanıtın olmadığını belirterek, "Müfettişler bu konuyu açıklığa kavuşturacaktır. Büyük olasılıkla, Rus yapımı bir füzeydi ancak şu anda hepsi hala araştırılıyor" dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda / AAPolonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda / AA

ERDOĞAN: FÜZELERİN İNCELENMESİ NETİCEYİ VERİR

Olaya ilişkin Polonya'ya füze düşmesinin teknik bir hata olarak değerlendirildiğine dikkat çekilerek, "Sizin bu konudaki son bilgileriniz nedir?" sorusu yöneltilen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Ben bir teknisyen değilim. Sadece bu sabah Olaf Scholz ile yaptığımız görüşmede, onlara aktarılan bilginin bu olmasını ben de sizlerle paylaştım. 'Bir teknik hata olmuş olabilir' gibi bir yaklaşımın olduğunu bize söylediler. Gelişmeler herhalde birkaç gün içerisinde çıkar. Oradaki füzelerin incelenmesi neticeyi verir. Ama bu füzenin bir Rus malı olmadığını açıkladılar ve bunun üzerinden hareket etmekte fayda var" yanıtını verdi.

Erdoğan, "Biden birçok NATO ülkesiyle otelde toplantı yaptı. Siz neden orada yoktunuz? NATO ülkeleri arasında genel olarak Rusya ve Ukrayna savaşı, özel anlamda da Polonya sınırında yaşanan olay konusunda herhangi bir bölünme var mı?" sorusuna, "Diğer 20 ülkeyi niye sormuyorsun? Demek ki bizi arama imkanları o esnada olmamış olabilir, yani o çok da önemli değil. Konuşulan şey de 'Bu füzenin markası nedir, ne değildir?' Onu da zaten Sayın Biden, 'Bu bir Rus yapımı değil' demek suretiyle cevabı vermiş. Çok da önemli değil. Bizi önemli işlere davet ediyorlar, önemsiz olan işlere de gitmemize gerek yok" diye karşılık verdi.

(AA)