ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Batı Şeria’nın ilhakı konusunda nihai kararı İsrailliler verecek” sözlerine Filistin’den tepki geldi. Mahmud Abbas, ilhak halinde İsrail-ABD-Filistin arasındaki anlaşmaları iptal edilmiş sayacaklarını söyledi

Pompeo'nun ‘Batı Şeria’nın ilhakına İsrail karar verecek’ sözlerine Filistin’den tepki

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Batı Şeria’nın bazı bölgelerini ilhak edip etmeme kararını İsrail’in vereceğini söyledi. Washington’un konuyla ilgili görüşünü İsrail’e özel olarak ileteceğini belirten Pompeo’nun bu sözlerine Filistinliler’den tepki geldi.

Dışişleri Bakanı Pompeo, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Batı Şeria’nın ilhakı konusunda nihai kararı İsrailliler verecek. Bu İsrail’in kararı. Biz onlarla yakın çalışarak konuyla ilgili görüşlerimizi özel olarak paylaşırız” ifadelerini kullandı.

ABBAS: ANLAŞMALI İPTAL EDİLMİŞ SAYARIZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in, Filistin topraklarının herhangi bir parçasını kendi topraklarına ilhak etmesi halinde İsrail-ABD-Filistin arasındaki anlaşmaları iptal edilmiş sayacaklarını söyledi.

Abbas, Ramazan ayının yaklaşması dolayısıyla Filistin resmi televizyonunda yaptığı konuşmada, "İsrail ve ABD hükümetleri de dahil ilgili tüm uluslararası taraflara, İsrail'in topraklarımızın herhangi bir parçasını kendi topraklarına ilhak ettiğini duyurması halinde eli kolu bağlı durmayacağımızı ve bu iki devletle aramızdaki tüm anlaşmaları hükümsüz sayacağımızı bildirdik" dedi.

"Hiç kimse, dünyanın yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadelesini fırsat bilerek ulusal haklarımızın üstüne konacağını hayal etmesin" ifadesini kullanan Abbas, Filistinlilerin haklarıyla oynamayı ya da ulusal kararlarını ihlal etmeyi düşünenlere karşı her zaman uyanık olacaklarını söyledi.

DEVLET BAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: MEŞRUİYET KAZANDIRMAZ

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne de, Filistin haber ajansı WAFA'da yer alan açıklamasında, "ABD, Filistin topraklarında tasarrufta bulunma hakkına sahip değildir ve İsrail'in Filistin topraklarına el koyma kararına da meşruiyet kazandıramaz" ifadesini kullandı.

İlhak kararının, Yüzyılın Anlaşması planının bir parçası olan ABD-İsrail ilhak haritasını temel aldığını belirten Rudeyne, kuracakları devletin toprakları üzerinde kendi geleceklerini belirleme hakkının Filistinlilere ait olduğunu kaydetti.

Rudeyne ayrıca, Pompeo'nun açıklamalarının, ABD'nin, Orta Doğu barış sürecinde ara bulucu olamayacağını teyit ettiğini aktardı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump dahil hiç kimsenin uluslararası kanunu çiğneme ve suç işlemeyi meşrulaştırma hakkı olmadığını dile getirdi.

Yürütme Konseyi üyesi Hanan Aşravi de açıklamasında, ABD yönetiminin "gerçek yüzünü ortaya koyduğunu ve İsrail'in Filistin topraklarını gasp ve ilhak etmeye dayalı ihlallerini destekleme politikasına devam ettiğini" vurguladı.