ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 7 ülkeyi kapsayan ziyaretinde Türkiye’ye de geldi, ancak hiçbir devlet yetkilisi ile görüşmedi. Eldeki bilgiler ABD kanadının görüşmeyi İstanbul’da yapmak için ısrar ettiğine işaret ediyor. Bu ziyaret, Pompeo’nun bölgeye gelip Türkiye’den hiçbir isimle görüşmediği 3. gezi olarak kayıtlara geçti.

Pompeo Türkiye’de: Bölgeye gelip görüşme yapmadığı üçüncü ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye geldi ancak hiçbir devlet yetkilisiyle görüşmedi.

Türkiye’nin, toplamda 7 ülkeyi ziyaret edecek Pompeo ile yetkilileri görüşme yapmayan tek ülke olacağı öngörülüyor.

PATRİKHANE ZİYARETİ

İstanbul’a gelen Pompeo ve beraberindeki heyet, Fatih'teki Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.

Patrikhane ziyaretinden sonra Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesini gezen Pompeo, burada mum yaktı.

Pompeo, daha sonra 1. Bartholomeos'u makamında ziyaret etti. İkili arasında 1 saat 19 dakika süren görüşme basına kapalı gerçekleştirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’ya eşi Susan Pompeo ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield eşlik etti.

YANITSIZ BIRAKTI

Pompeo, Patrikhane ziyaretinin ardından Eminönü'nde bulunan Rüstem Paşa Camisi'ne geçti.

DHA'nın haberine göre Pompeo Bartholomeos ile görüşmesinin ardından gittiği Rüstem Paşa Camii'nde, gazetecilerin Türkiye ziyaretinin nedenine dair sorularını yanıtsız bıraktı.

İstanbul'daki programının ardından Pompeo, Gürcistan'a gidecek.

ABD Başkanı Pompeo, Fransa'da başlayan ve yedi ülkeyi kapsayan programı kapsamında dün gece İstanbul’a gelmişti.

ABD VE TÜRKİYE KANADI NE DİYOR?

Türkiye’den yetkililerle görüşme gerçekleşmemesine ilişkin iki taraftan farklı açıklamalar yapılıyor.

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg’in bir Türk yetkilinin açıklamalarına dayandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ankara'ya gelme davetini reddeden Pompeo'nun bunun yerine Çavuşoğlu'dan kendisiyle görüşmek için İstanbul'a gelmesini istediği yazıldı.

Pompeo ile aynı uçakta yer alan bir diplomatik kaynak ise, “Bu seyahatin planlanmaya başlamasından itibaren, bu konu sadece programların uyuşmasıyla ilgili bir sorun olarak açıklandı. Bakan'ın biliyorsunuz ki burada çok kısıtlı zamanı var. Burada, İstanbul'a gelebilecek herhangi bir Türk yetkiliyle görüşmeye açık olduğu konusunda nettik, ancak görüşme İstanbul'da olmalıydı. Buraya varışımızla Tiblis'e doğru yola çıkışımız arasındaki kısa sürede, burada iki durakta durmaya vaktimiz yoktu” açıklaması yaptı.

Pompeo'nun ziyaretinin ilk aşamada hafta sonu gerçekleşmesi bekleniyordu. İlk açıklanan programda da Türk yetkililerle görüşme yoktu, sadece Bartolomeos'la görüşme öngörülüyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kuzey Kıbrıs ziyaretleri sebebiyle görüşmenin olamayacağı ve Pompeo'nun ziyaretinin hafta içine alınması için çalışıldığı belirtilmişti. Ancak uçakta gazetecilere konuşan Amerikalı diplomatın sözlerinden, ABD tarafının programın İstanbul'da olması için ısrar ettiği anlaşılıyor.

TÜRKİYE’DEN İSİMLERLE GÖRÜŞMEDİĞİ ÜÇÜNCÜ GEZİ

Bu, Pompeo'nun son dönemde bölgeye geldiğinde Türk yetkililerle görüşmediği üçüncü ziyaret olacak.

Eylül ortasında, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde Kıbrıs'a giden Pompeo, sadece Ada'nın güneyindeki Kıbrıslı Rum yetkililerle bir araya gelmişti, Türk yetkililerle görüşmemişti. Bu ziyaret öncesi ABD, Kıbrıs'a uyguladığı silah ambargosunu da kısmen kaldırmıştı.

Eylül ayı sonunda bir kez daha bölgeye gelen Pompeo, bu kez de Yunanistan'ın Selanik şehri ve ardından Girit adasındaki askeri üssü gezmişti.

ABD'li yetkililerin bölgeye yaptığı ziyaretlerde sembolik olarak hem Yunanistan hem de Türkiye'yi ziyaret etme geleneklerinin aksine Türkiye'ye uğramayan Pompeo, Girit'te düzenlediği basın toplantısında "ABD, Yunanistan'ın enerji politikasını destekliyor, Yunanistan'ı bölgedeki istikrar unsurlarından biri olarak görüyor" diyerek Türkiye'ye karşı destek mesajı da vermişti.

Kaynaklar: AA, BBC Türkçe, Sputnik