Rock müziğin önemli temsilcilerinden Demir Demirkan yeni single çalışması ‘Deli Hayaller’ ile dinleyiciyle buluştu. Bazı sanatçılar için pop şarkılar yaptığını belirten Demirkan, “Beni ve dinleyicimi bir araya getiren seslendirdiğim şarkılar. Biz böyle mutluyuz ve bunu bozmak da büyük bir hata olur” diyor

Pop 'biz'i bozar

IŞIL ÇALIŞKAN

“Kaçsak bu saçmalıktan/Bu yitik sürgünden/Gör bak gerçek hâlâ/O deli hayaller” diyor Demir Demirkan yeni şarkısı ‘Deli Hayaller’de. Umudu hatırlatan parçanın sözü ve müziği Demirkan’a ait. Deli Hayaller’i salgında yazan müzisyen, krizden en az zararla çıkabilmek için umut ve hayallere sarılmak gerektiğinin altını çiziyor. “Bence hepimizin deli hayalleri var ama dillendirmeye veya gerçekleştirmek için ilk adımı atmaya çekiniyoruz” diyen müzisyen, kendisininkini şöyle anlatıyor: “Sanırım benim en deli hayalim olabildiğince çok insana ulaşıp, onları bireysel özgürlüklerini ilan etmek için motive edip kendi deli hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçmelerini sağlamak.”

Bir süredir Teksas’ta yaşayan Demirkan ile konuştuk.

►Günleriniz nasıl geçiyor? Teksas’ta durumlar nasıl?pop-biz-i-bozar-738711-1.

Burası gayet rahat ve karantina regülasyonları neredeyse tamamen kalktı. Teksas neredeyse Türkiye kadar yüz ölçümü olan bir eyalet ve nüfusu 30 milyon civarında. Yani insanlar birbirlerine çok yakın yaşamıyor zaten. Bu nedenle vaka ve kayıp sayısı çok değil. Kolay geçti süreç. Neredeyse eski normale yakınız burada.

►Yeni dünya düzeni nasıl olacak sizce?

Bir iki fikrim var ama tabi ki ama bunlar sadece spekülasyon. Durumu analiz edip de modeller üretenler var. Benim için ise önemli olan insan duyguları. Yeni bir düzen ya olur ya olmaz. Ya eskiye döneriz ya da bambaşka bir hayatımız olur. Ya da dünya az bir farkla dönmeye devam eder. Zaten yaşam sürekli değişiyor. Pandemi olmasa başka sebeplerden değişmeye devam edecekti. Bizler ise olanca gücümüzle yeni adapte olup yaşamaya, hayallerimizi gerçekleştirmeye, sevdiklerimiz ile mutlu bir hayat sürdürmek için çabalamaya devam edeceğiz. En önemlisi bu.

İLK VE EN AĞIR DARBE YİNE MÜZİĞE GELDİ

►Peki müzik sektörü bundan nasıl etkilenecek?

Canlı müzik tarafı çok büyük bir darbe aldı. Her felakette olduğu gibi ilk ve en ağır darbeyi bu sektör alıyor. Düzelmesi de bir o kadar acılı oluyor ve uzun sürüyor. Yine böyle bir süreç bekliyor bizi maalesef. Bu defa sadece ülkemizde de değil bütün dünyada hem de!

►Müziğin ve sanatın birleştirici gücü tam da bu zamanlarda hissediliyor… Şu yaşananlarda müziğin rolü nedir sizce?

Sanatın ve sanatçının rolü toplum veya toplumu oluşturan bireylerin duygularını, yarattıkları ve yaşadıkları dünyayı, kültürü yansıtmak. Bunu yaparken de bütün bunları öz süzgecinden geçirip yorumlamak. Sanatçı üretim alanı, yeteneği, becerisi, ilgi alanı, ruhsal dokusu ne ise aynı frekansta titreşen takipçileri ile bir iletişim sürdürür. Tek ‘gerçek’ vardır ama sınırsız sayıda ‘gerçeklik’ vardır. Bu günlerin herkesçe farklı yorumları var. İlgi duyduğumuz ve takip ettiğimiz sanatçılar bize bu süreçte eşlik ediyor. Bu günleri yaşarken duygularımızı, fikirlerimizi açığa vurmak için bize yardımcı oluyor.

►2016’dan beri ilk kez Türkçe sözlerle bir şarkı çıkardınız. Neden Türkçe sözlere bu kadar süre ara verdiniz?

Aslında ara vermedim. Manga, Fatma Turgut ve Melis Dağ ile çok başarılı çalışmalarımız oldu bu süreçte. Benim albümlere gelince; Amerika’ya taşındıktan sonra İngilizce bir single, bir EP ve bir de albüm çıkardım. Bunları yapmaya devam edeceğim ama Demir Demirkan ismi altında değil de başka bir proje adı altında olacak. Kendi adım altında yayınlayınca çok kafa karıştırıyor. Demir Demirkan Türkçe şarkılar seslendiren bir sanatçı olarak kalacak. Gelecekte İngilizce şarkılarını başka bir proje ismi altında yayınlayacağım.

Akıllıca veya akılcı hayal var mı sizce? Ya da varsa bile düşlerimiz bizden daha büyük, daha cesur, daha güçlü, daha özgür ve daha sınırsız olmadıkça onlara gerçekten ‘düş’ diyebilir miyiz? Bilgi ve koşullandırmalarımızın sınırları içinde ürettiğimiz düşüncelere gerçekten hayal diyebilir miyiz?

►Sizin nasıl deli hayalleriniz var?

Bence hepimizin var ama dillendirmeye veya gerçekleştirmek için ilk adımı atmaya çekiniyoruz. Sanırım benim en deli hayalim olabildiğince çok insana ulaşıp, onları bireysel özgürlüklerini ilan etmek için motive edip kendi deli hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçmelerini sağlamak.

PENTAGRAM DURMADAN EVRİM GEÇİRİYOR

►Pentagram 32 yılı geride bıraktı. Siz geriye dönüp baktığınızda ne görüyorsunuz?

Pentagram durmadan evrim geçiriyor. Şimdilerde tanık olduğumuz Pentagram geçmişin özetinin üzerine yepyeni bir yapılanma. Hepimiz büyük bir hevesle birlikte yeni üretimler yapmak için heyecan duyuyoruz ve yapıyoruz da.

STAR-HAYRAN İLİŞKİSİNİN ÖTESİYİZ

►Şarkının klibini hayranlarınızın gönderdiği videolarla çektiniz. Nasıldı?

Deli Hayaller benim ve dinleyicimin birbirimize verdiği bir hediye. Böyle bir şarkıyı görselleştirmek için dinleyicimin de yer aldığı bir klip yapmak istedim. Sadece benim olduğum bir klip karantinaya rağmen olası tabii ki ama böylesi daha güzel. Yıllar boyunca oluşturduğumuz bu samimiyet geleneksel star-hayran veya sanatçı-dinleyici ilişkisinin ötesinde. Birlikte büyüyoruz, duygularımızı ve hayatlarımızda olup bitenleri paylaşıyoruz. Sosyal medyada da oldukça aktif bir irtibatımız var.

►2003 yılının Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’ye birincilik getiren ‘Every Way That I Can’in sözleri ve bestesi size ait. Tüm dünyada etki uyandıran bir şarkı bu. Ama siz kendi şarkılarınızda bu tarzı tercih etmiyorsunuz. ‘Sanat sanat için’ mi sizce?

Kendi tarzım dışındaki sanatçılara da albümler ve şarkılar yapıyorum. Bunların bazıları da pop. Her sanatçının kendine özgü bir tarzı ve mesajı var. Başka sanatçıların tarzını veya mesajını kendime kullanmam doğru olmaz veya tam tersi. Zaten bunun bir gereği de yok. Çünkü beni ve dinleyicimi bir araya getiren seslendirdiğim şarkılar. Biz böyle mutluyuz ve bunu bozmak da büyük bir hata olur diye düşünüyorum.

►Rock müziğin günümüzde geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 90’lardaki etkiyi yaratmıyor oluşuna katılır mısınız?

90’larda Rock Türkiye’de ana akımdı. Artık değil. Rock seyircisi hala var ama popüler olan başka tarz müzikler gündemde şu anda. Bu çok normal.

►Bundan sonraki planlarınız neler?

‘Bundan sonra’ ne zaman olacak tam bilemiyoruz ancak, salgın ve evde yaşama zorunluluğu bitse de bitmese de birkaç ayda bir şarkı yayınlamayı düşünüyorum. Sosyal hayat açıldığında da konserler başlayacak. Ayrıca bazı müzisyen arkadaşlarımla konuştuğumuz ama gerçekleştiremediğimiz bazı prodüksiyonlar var. Onlar için çalışmaya başlayacağız.