‘Fikrimin İnce Gülü’, ‘Uçurtma’ ve ‘Vay’ gibi cover şarkıları kendine has bir yorumla seslendiren Oflaz kendisine ait ilk şarkısını yayımladı. Oflaz, pop müzik yapmaktan keyif aldığını ve üretimini de böyle yapan birisi olduğunu söylüyor.

Poptan keyif alan pop üreten birisiyim
BURAK ABATAY
Can Oflaz, birçoğumuzun bilebileceği üzere ‘live looping’ (Tr.: Canlı döngü. Bir müzik parçasının, looper adı verilen özel donanım aygıtlarını veya ses arayüzlü bir bilgisayarda çalışan bir yazılımı kullanarak gerçek zamanlı olarak kaydedilmesi ve çalınmasıdır) tarzında gerçekleştirdiği cover şarkılarla hatrı sayılır bir kitle yarattı kendine. Fikrimin İnce Gülü ile yakaladığı çıkış, Uçurtma, Elleri Ellerime, Yeter Ki gibi şarkılarını da öne çıkardı. Son olarak da kendi şarkısı ‘Aşk mı Meşk mi?’yi yayımladı. Oflaz, “Pop yapmak istiyorum ve bunun da kötü bir şey olmadığını düşünüyorum” diyor. Kendisiyle Kadıköy’de bir araya geldik ve kariyerini, hayallerini konuştuk.

Ünlenmen Youtube kanalın sayesinde oldu. Türkiye’de çok fazla şahit olmadığımız bir şey yaptın: “Loop”. Tam olarak nedir, sende bu mesele nasıl gelişti?

Aslında orkestra arkadaşlarımı bulamayınca kendi kendime debelenme sürecimdi. (Gülüyor) Şaka bir yana, albüm sürecine girmiştim ve o dönem bir süre kapandım. Konserleri bıraktım ve kendi şarkılarımı üretmeye başladım. Tüm o dönemki takipçilerim “Neden konser yapmıyorsun, cover yüklemiyorsun” demeye başladı. Ben hiçbir şey yapmamıştım; çünkü öylesine bir şey yapmak hiç istemedim. Her zaman kendimi ifade edebileceğim bir şey yapmak istemiştim. Bu süreçte de beste yaparken sevdiğim şarkıları mırıldanıyordum fakat hep stüdyoda olduğum için de tek başıma gitar vokal yapmaktan sıkılmıştım. Onun altına beat olsun, davul olsun, kendi back vokalimi yapmak istemiştim. Araştıra araştıra bir tane loop pedalı edindim ve pedalla evde kendi kendime takılmaya başladım. Sonra çok sevdiğim ve benim için özel olan Sezen Aksu’nun ‘Vay’ şarkısını ilk olarak yaptım ve ilk yayınladığım cover o oldu. Ondan sonra Mehmet Güreli’den ‘Kimse Bilmez’i, Duman’dan ‘Elleri Ellerime’yi vs. yaparak kendi kendime bir kitle oluşturdum. Bu milyonlarca bir kitle değildi, kendi içimdeydi.

Daha sonra ‘Fikrimin İnce Gülü’ geldi değil mi?

İki günde bitirdiğimiz bir projeydi ve çok içime sinmişti. Şarkı yayınlandıktan sonra diğer şarkılarda dinlenmeye başlandı ve çok ilginç oldu. Mesela ‘Vay’ altı ayda 10 bin izlenmişti ve bu benim kendi kendime yayınladığım bir projeydi. Herkes “İlginç, çok değişik bir şey yapmışsın” diyordu. ‘Fikrimin İnce Gülü’ iyi gidince ‘Vay’ da 1 milyon izlenmeye ulaştı. Sonra tek başıma konserler vermeye başladım. Almanya, Yalova, Eskişehir, Ankara, İzmir vs birçok yerde konserler yapmaya başladım. Yurtdışında (Amsterdam ) Ed Sheeran’ı izlemiştim ve tek başına 80 bin kişiye konser verdiğini gördüm. Sonra ‘ben bunu tek başıma nasıl yapabilirim’ diye düşünürken yurtdışından bir tane şirket bana teklif yaptı ve beni desteklemek istediğini söyledi. Böylece böyle bir yola açıldım ve bir sürü cover yapmaya başladım. Oldukça da ilgi gördü hakikaten. Ben de her seferinde farklı bir şey yapmaya çalıştım. Artık sadece gitar değil klavye de çalıyorum. Şimdi yeni bestelerimi de bu şekilde yapacağım.

Hep cover’la ortaya çıkan ve sonrasında kendi besteleri ile umduğunu bulamayan birçok insanla da böyle karşı karşıya gelebiliyoruz. Cover yayınlayarak başlamak bir avantaj olabilir mi yoksa bunun dezavantajları da var mı?

Bu hem avantaj hem de dezavantaj. Çok cover yayınlarsanız bestelerinizin rağbet görmemesinden korkabilirsiniz ama benim şöyle bir avantajım var. Ben her cover’ı ‘kendim yapsam nasıl yapardım’ gibi yaptım. Sanki o şarkıyı ben yazdım, hiç kimse o şarkıyı daha önce duymadı. Kendime göre yorumladığım için kişisel olarak bir avantaj veya dezavantajını yaşamadım. Bestelerimin iyi veya kötü gitmesi şu an benim için çok fark etmeyecek; çünkü ben bundan sonra ne olursa olsun beste yayınlamaya devam edeceğim. Cover’lar benim gerçekliğim; çünkü kendimden çok şey katıyorum. Asıl benim hayalim bestelerim. Albümler yapacağım. Biliyorum zor gözüküyor ama olsun benim en büyük hayalim o. O yüzden avantaj-dezavantaj durumu benim için çok geçerli değil bence. Yolum var ve o yolda yürümeye devam edeceğim.

Şarkı yayınlama noktasında, cover seçerken neye göre tercihlerin oluyor ?

Cover seçerken şarkının sözleri benim için çok önemli. Her şarkıcı aslında bir hikaye anlatıcısıdır. Bir de tabii ki de müziği ve melodik yapısı benim için çok önemli oluyor. ‘Ben bu şarkıyı alsam kendimle nasıl içselleştiririm’ bunu düşünüyorum. Şu ana kadar da hep bu şekilde yaptım.

Yakın zamanda gerçekleştirmeyi planladığın bir hayalin var mı ?

Olabildiğince çok insanlarla buluşup konser vermek istiyorum ve bunu dünya çapında yapmak istiyorum. İngilizce bestelerim de var ve İngilizce albüm de yapmak istiyorum. O tarafımın da güçlü olduğunu hissediyorum. İngilizce loop cover’lar da gelecek. Bestelerimi insanlarla buluşturmak istiyorum ve bunu yapacağım. Aranjör kimliğim de olduğu için başka sanatçılarla da çalışmak beni her zaman heyecanlandıran bir şey. O tarafım da devam ediyor. İkili hayat bir süre daha devam edecek. Hayallerim bu şekilde.

poptan-keyif-alan-pop-ureten-birisiyim-625279-1.