Google Play Store
App Store

Göçmenler üzerinden yapılan popülist söylemler, yabancı düşmanlığını artırıyor. Lund Üniversitesi’nden Norocel’e göre, sağ popülist aktörlerle mücadele edilmeli.

Popülistler göçmen krizini körüklüyor

Umut SERDAROĞLU

Yabancı düşmanlığı ya da diğer adıyla ‘zenofobi’, son zamanlarda dünyada yükselişe geçen en önemli sorunlardan biri. Türkiye’de olduğu gibi pek çok ülkede göçmenlere ilişkin popülist söylem ve politikalar, yabancı düşmanlığını artıyor. Özellikle ekonomik krizin yaşandığı ülkelerde mülteciler ‘günah keçisi’ olarak ilan ediliyor. Lund Üniversitesi’nden Dr. Ov Cristian Norocel hem yabancı düşmanlığını hem de sağ popülist iktidarların söylemlerini ele aldık.

Norocel’e göre, küresel ölçekte sağcı popülist partiler, ekonomik krizi yabancı düşmanlığını teşvik etmek için bahane olarak kullanılıyor. Norocel, “Sağ popülist partiler, göçmen düşmanlığını güç kazanmanın veya iktidarda kalmanın bir yolu olarak görüyor” diyor ve ekliyor: “Bu yüzden diğer sorunlardan ziyade, yabancı düşmanlığı ya da yabancı düşmanlığına dayalı siyaseti teşvik etmeye başvurmakla daha fazla ilgileniyorlar.”

SUÇLAMAK YANLIŞ

Norocel, göçmenlerin ekonomik buhran süreçlerinde suçlanmasının doğru olmadığı görüşünde. Bunu şöyle açıklıyor: “Aşırılık yanlısı örgütler, ekonomik krize yapılan referansları yabancı düşmanlığını harekete geçirmek için bir araç olarak kullanabiliyorlar. Bu düşük ücretlerle çalışan, ekonomik zorluklar çeken, ekonomik güvencesi olmayan kişiler arasında ekonomik kriz nedeniyle ortaya çıkan yaşam standartlarında düşüş, gıda fiyatlarındaki artış, işgücü piyasasında yaşanan sorunlar gibi somut etkilerin nedeni olarak göçmenlerin gösterilmesine yol açıyor. Ucuz işgücü olarak çalıştırılarak ekonomik krizin tırmanmasının önüne geçen göçmenler, bu bağlamda neden olmadıkları bir şey için suçlanmaktadırlar.”

BREXIT HATIRLATMASI

Lund Üniversitesi’nden akademisyen, Birleşik Krallık’taki Brexit sürecinde Türkiyeli göçmenlerin politik bir araç olarak kullanıldığını hatırlıyor: “Brexit kampanyasında İngiltere’deki sağ popülistler Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmak için Türkiyeli göçmenlere yönelik birçok atıfta bulundular. Türkiye’nin AB’ye gireceğini ve eğer İngiltere AB’den çıkmazsa birçok Türkiyeli göçmenin İngiltere’ye gelip yerleşeceğini söylediler. Bu söylemler Brexit’in onaylanmasına da büyük oranda etki etti.”

OYLARINI ARTIRDILAR

Norocel, Macaristan ve Fransa’daki sağ popülist liderlerin göçmen karşıtı politikalarıyla oylarını artırdığına dikkat çekiyor: “Macaristan’da Orbán, sivil toplum muhalefetini dağıttığı ve muhalefet partilerinin başarılı bir siyasi kampanya yürütme yeteneklerini sınırladığı için seçimleri tekrardan kazandı. Diğer taraftan Orbán hükümetinin Ukrayna savaşında izlediği politika, AB kurumlarına yönelik söylemleri ve Avrupa Birliği’nden gelen fonlarla uyguladığı, halk tarafından olumlu karşılanan birçok sosyal refah politikası kazanma ihtimali düşük gösterilen Orbán’ın seçimlerde fark atmasına yol açtı. Bu yıl Orbán, Ukrayna’dan gelen mültecilere yardım ettiği için kampanyasında mülteciler konusuna çok fazla değinmedi. Ancak şu anda bir Avrupa ülkesi olan Ukrayna'dan gelen çoğunlukla kadın mülteciler ile 2015’te savaşın parçaladığı Suriye, Afganistan ve Orta Doğu'daki diğer ülkelerden Macaristan'a gelmeye çalışan çoğunlukla erkek mülteciler arasında dini ve coğrafi büyük bir ayrım var. Le Pen, doğrudan yaptığı göç karşıtı politikalarını azaltıp Macron ve hükümetinin dayattığı politikalar nedeniyle Fransızların günlük yaşamlarında karşılaştığı ekonomik sorunlar hakkında daha fazla konuşarak Fransalı seçmenler arasındaki desteğini artırdı. Ancak Le Pen’in ‘hükümetin önce kendi vatandaşlarının refah seviyesini arttırmalı’ söylemleri dolaylı olarak ülke vatandaşı olmayanlara yardım edilmeyeceği anlamına gelmektedir.”

EĞİTİME YATIRIM

Norocel, yabancı düşmanlığına karşı atılması gereken adımlara ilişkin şunları dile getiriyor: “Yabancı düşmanlığına karşı savaşmanın bir yolu insanları kültürel, dini çeşitlilik, hoşgörü ve tüm insanların paylaştığı ortak değerler hakkında bilgilendirmek için eğitim programlarına yatırım yapmaktır. Diğer bir yol da sağ popülist partilerin insanları yabancı düşmanlığına yönlendirmeyi amaçlayan propaganda kampanyalarıyla mücadele etmektir.”